Mare adunare pro-europeană la Chișinău, chemări la referendum în orașe din provincie
Locuitori ai capitalei și veniți din alte părți ale Moldovei s-au adunat duminică, 21 mai, în centrul Chișinăului la o mare adunare în favoarea integrării europene a R. Moldova.
Evenimentul inițiat de președinta Maia Sandu și organizat de guvern a fost boicotat de opoziție și criticat de unele partide pro-europene extraparlamentare ca manifestare electorală a partidului pro-prezidențial PAS... continuare AICI.
Metsola: „Europa este Moldova, Moldova este Europa”
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a venit cu un mesaj de susținere a R. Moldova în calea sa europeană. Metsola a ajuns la Chișinău special pentru a participa la Adunarea „Moldova Europeană”.
Metsola a spus că vrea ca tinerii moldoveni să aibă aceleași sanșe de a reuși ca și tinerii din toate țările din UE. „Este dreptul vostru să alegeți destinul țării voastre!”, a declarat Metsola.
„Alegeți Europa, iar Europa vă va primi cu brațele și inimile deschise” a subliniat Metsola într-un discurs de încurajare a moldovenilor.
„Maia Sandu personifică ceea ce înseamnă să fii european”, spune Metsola, într-un omagiu prelungit la adresa șefei statului moldovean.
Roberta Metsola a lăudat curajul Moldovei, care a „sfidat” amenințările rusești și a primit sute de mii de refugiați din Ucraina.
Metsola a precizat că Parlamentul European „recunoaște” marile eforturi făcute de Moldova pentru procesul de integrare europeană, chiar în condițiile unui război în țara vecină.
Maia Sandu spune că Moldova trebuie să adere la UE până în 2030
„Moldovenii trebuie să fie europeni nu doar în valori, dar și în acte”, a declarat președinta Maia Sandu în deschiderea Adunării „Moldova Europeană”.
Președinta a vorbit despre „piedicile” pe care R. Moldova le-a avut în ultimii 30 de ani, din cauza cărora țara nu și-a putut urma calea europeană. Președinta a spus că odată intrată în UE, Moldova va fi în sfârșit în siguranță, având parteneri puternici.
Ea a omagiat eroismul ucrainenilor: „Acest război ne arată că nu mai vrem să fim sub șantajul Kremlinului!”.
Maia Sandu cere moldovenilor să se concentreze asupra a ceea ce îi unește, anume dorința de a trăi în UE, indiferent de limbă maternă sau religie. „Cu siguranță, Moldova va fi în UE”.
Președinta a menționat că R. Moldova trebuie să adere la UE în următorii 7 ani, până în 2030.
Ea s-a adresat adunării și în limba rusă, ucraineană dar și găgăuză, insistând că UE este inclusiv o garanție a drepturilor minorităților etnice.
Maia Sandu a prezentat și un set de „sarcini” pentru fiecare moldovean, inclusiv propagarea și explicarea ideii de integrare rudelor, cunoscuților, celor care „stau la dubii”.
„Să începem să privim cu mândrie Moldova”, a îndemnat Maia Sandu, arătând spre campioni sportivi, oameni de afaceri de succes ș.a.
„Azi, pe 21 mai 2023, ne-am adunat din nou, tot neamul, grămăjoară, ca să spune o singură voce că moldovenii sunt europeni și că peste șapte ani trebuie să devenim membri ai UE”, a adăugat Maia Sandu.
La Comrat are loc un protest față de Adunarea „Moldova Europeană”. Participanții vor un referendum național
Partidul Șor organizează la Comrat un miting, în cadrul căruia cere organizarea unui referendum privind vectorul extern al R. Moldova. La eveniment a fost instalată o scenă pe care drapelul R. Moldova a fost pus între drapelele Uniunii Europene și Rusiei.
Partidul Șor a anunțat organizarea protestelor în câteva orașe din R. Moldova, ca reacție la inițiativa președintei Maia Sandu privind organizarea Adunării „Moldova Europeană”.
Guțul a declarat de pe scenă că speră „ca mâine Curtea de Apel de la Comrat va lua decizia de a valida aceste alegeri. Noi vrem să prietenim cu toții, și cu Rusia, și cu Europa. De aceea a și fost organizat acest miting-referendum”, făcând referire la alegerile pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, în contextul în care autoritățile investighează posibila corupere a alegătorilor.