În timpul pledoariilor finale, procurorul Ghenadi Epure a explicat că pedeapsa este cumulativă pentru cele cinci capete de acuzare din dosar. De asemenea, el a cerut ca Marinei Tauber să-i fie interzis să ocupe funcții publice, contabile și de partid timp de 5 ani și să-i fie confiscate 206 milioane de lei în folosul statului.
Una dintre acuzații este „acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat”. Potrivit procurorului, Tauber, în calitate de vicepreședintă a Partidului Șor, a acceptat ca formațiunea să primească 195 de milioane de lei de la grupul oligarhului Ilan Șor, în perioada dintre 1 ianuarie 2022 și 1 mai 2023.
Acuzatorul susține că Tauber controla fluxurile de bani care erau distribuiți între organizațiile teritoriale ale partidului, atât pentru salarizarea membrilor, cât și pentru participanții la protestele antiguvernamentale. Banii veneau din Federația Rusă și erau aduși în R. Moldova de „curieri”, care lucrau în structurile lui Șor.
- Te-ar putea interesa și: Marina Tauber, judecată de un an. Mărturii despre genți cu milioane pentru proteste și servicii de catering pentru susținători
Într-un alt episod, Tauber este învinuită că, atunci când a candidat la funcția de primar al orașului Bălți, a acceptat de la grupul Șor aproximativ 9,7 milioane de lei și a falsificat rapoartele financiare prezentate Comisiei Electorale Centrale. În raportul financiar al partidului, deputata a indicat că a primit 750.000 de lei pentru campania electorală de la 104 persoane care, în realitate, nu au făcut donații.
Încă un episod a ajuns în instanță mai târziu decât dosarul de bază – în primăvara lui 2024, după ce Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat, în absență, pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. La ultimele ședințe de judecată, Tauber conducea protestele susținătorilor lui Șor din fața Curții de Apel. În una dintre intervenții, ea i-a numit pe judecători și pe procurori „corupți” și a cerut demisia lor. Pentru asta, a fost acuzată de amestec în înfăptuirea justiției, iar dosarele au fost conexate în instanță.
Plecată din țară de jumătate de an
În timpul investigațiilor procurorilor, Marina Tauber a stat în arest, în izolator și la domiciliu. Dar legea spune că o persoană nu poate fi ținută în arest mai mult de 12 luni până la pronunțarea unei decizii în instanța de fond, astfel că ea a fost plasată sub control judiciar și i s-a interzis să părăsească țara. Această măsură preventivă a expirat pe 27 decembrie 2024.
Începând cu iunie 2023, când dosarul a fost trimis în instanță, Tauber se prezenta regular la ședințele de judecată. Ea spunea că dosarul este fabricat la comanda guvernării PAS, iar ședințele (care erau uneori programate câte două ori pe săptămână) o împiedică să-și desfășoare activitatea de deputată de opoziție. În opinia ei, acest dosar ar putea duce la condamnarea Moldovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
În septembrie 2024, după ce a fost audiată majoritatea martorilor și procurorii au început să prezinte probele scrise, Tauber a obținut permisiunea să nu se mai prezinte la unele ședințe de judecată.
Pe durata procesului, ea a obținut de 12 ori permisiunea să plece peste hotare și de fiecare dată s-a întors în Moldova. Însă la 7 ianuarie 2025, când nu mai avea nicio interdicție, a zburat la Istanbul și nu a mai revenit la Chișinău.
Ultima dată Tauber a apărut în spațiul public pe 6 iulie, când a participat, la Moscova, la congresul partidelor din blocul „Victoria”, condus de Ilan Șor. În iunie, ea a fost surprinsă la forumul economic de la Sankt-Petersburg.
Avocatul reclamă probe ilegale
Avocatul Sergiu Moraru susține că dosarul conține probe obținute ilegal. De exemplu, potrivit lui, mai mulți martori au fost mai întâi bănuiți sau învinuiți că au transportat bani pentru partid, dar faptele lor au fost ulterior recalificate în contravenții. Apărătorul Marinei Tauber crede că aceștia au primit „avantaje nepermise” din partea acuzării.
Moraru contestă și probele adunate cu ajutorul agentului sub acoperire „Palermo” – un nume de cod pentru fostul deputat Vladimir Vitiuc. Avocatul invocă faptul că acest martor a început să coopereze cu oamenii legii atunci când se afla în izolatorul de detenție preventivă, după ce fusese reținut într-un dosar de îmbogățire ilicită. Potrivit lui, Vitiuc era într-o stare vulnerabilă și numai din acest motiv a acceptat colaborarea.
Avocatul mai spune că probele din dosarul Marinei Tauber coincid „sută la sută” cu cele din dosarul guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul, acuzată și ea că a acceptat finanțarea ilegală a Partidului Șor. În opinia lui, asta ar demonstra că guvernarea luptă cu opoziția cu ajutorul justiției.
Inițial, în acest dosar mai figura, ca persoană juridică, și Partidul Șor, care a fost lichidat la începutul anului 2024, în urma deciziei Curții Constituționale. Atunci avocații spuneau că procesul ar trebui să fie încetat, iar Marina Tauber – să fie achitată.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te