Linkuri accesibilitate

12.04 - Chișinău: Voronin cere Tiraspolului grațierea grupului Ilașcu


Grupul Ilașcu fotografiat în anul 2000
Grupul Ilașcu fotografiat în anul 2000

William Hill, a luat şi el atitudine în problema grupului Ilaşcu, în cadrul unei conferinţe de presă.



12 aprilie 2001

Ora Moldovei.


Voronin cere Tiraspolului grațierea grupului Ilașcu.


Dan Ionescu: La 18 aprilie este aşteptat să sosească la Chişinău Evgheni Primakov, preşedintele comisiei de stat pentru reglementarea conflictului transnistrean a Federaţiei Ruse. După câte s-a putut afla, Primakov va pune în discuţie un nou proiect de statut al regiunii transnistrene. Chestiunea transnistreană a format astăzi obiectul unei conferinţe de presă, organizate de către Misiunea OSCE la Chişinău.
Şi tot astăzi noul şef al statului i-a luat prin surprindere pe unii observatori ai scenei politice moldovene, cerându-i lui Igor Smirnov să îi elibereze pe membrii grupului Ilaşcu. Dar s-o ascultăm mai bine pe Lina Grîu.


Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a expediat astăzi şefului administraţiei autoproclamatei republici transnistrene, Igor Smirnov, o scrisoare în care solicită graţierea în ajunul sărbătorilor de Paşti a celor patru membri ai grupului Ilaşcu, aflaţi în detenţia regimului separatist de la Tiraspol din vara anului 1992.

„În ajunul luminoaselor sărbători a Sfintelor Paşti, conştientizăm cu o deosebită profunzime toată semnificaţia principiilor de bunătate şi dreptate, aceste veşnice priorităţi ale vieţii pământeşti. Un loc tot mai important îl ocupă aceste principii şi în dreptul umanitar internaţional, declarând viaţa omului drept valoarea cea mai de preţ”, se arată în scrisoare. „În calitate de preşedinte al Republicii Moldova, conducându-mă de înaltele principii ale umanismului, vă rog să-l graţiaţi pe Ilie Ilaşcu, precum şi pe Alexandru Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov-Popa, cu eliberarea lor ulterioară din detenţie”, scrie Vladimir Voronin. Şeful statului şi-a exprimat speranţa, că această adresare va fi primită cu înţelegere şi va servi drept o dovadă a bunăvoinţei conducerii de la Tiraspol, iar eliberarea grupului Ilaşcu va contribui la soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean.

Să precizăm, că în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute la Tiraspol acum două zile, liderul separatist Igor Smirnov, a fost de părerea, că Vladimir Voronin nu ar trebui să fie preocupat de soarta lui Ilie Ilaşcu, deoarece acesta este cetăţean român. De menţionat, că şi liderul comunist a expus o opinie similară după şedinţa plenară a Partidului Comuniştilor din 3 martie curent.

Iată ce a declarat atunci Vladimir Voronin: „Eu nu am dus cu nimeni tratative şi nici nu am statutul oficial de a duce aceste tratative. Şi nici nu ne-am consultat niciodată în aşa direcţie. Astea sunt numai vorbe.”

Europa Liberă: Ce poziţie veţi adopta în problema grupului Ilaşcu?

Vladimir Voronin:
„Ilaşcu e senator al României, românii lasă să-şi aibă probleme cu Ilaşcu mai departe.”

Smirnov a condiţionat de mai multe ori eliberarea lui Ilaşcu de semnarea de către acesta a unei cereri de graţiere. Ilaşcu a refuzat, însă, această tranzacţie, deoarece o cerere de graţiere ar presupune implicit şi o recunoaştere a vinovăţiei sale. Cei patru patrioţi, membri ai grupului Ilaşcu se află în detenţie la Tiraspol din vara anului 1992, când au fost arestaţi în timpul războiului de pe Nistru de către autorităţile autoproclamatei republici transnistrene.

Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, a luat şi el astăzi atitudine în problema grupului Ilaşcu, în cadrul unei conferinţe de presă. William Hill a spus că la acest moment ar fi drept, indicat şi oportun ca aceşti patru deţinuţi să fie puşi în libertate din considerente pur umaniste. Eliberarea necondiţionată ar crea o atmosferă constructivă la negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean şi ar elimina un moment de tensiune. La aceeaşi conferinţă de presă, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova a salutat revenirea la un grafic regulat de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol, convenită la întâlnirea avută la 9 aprilie de preşedintele Vladimir Voronin cu şeful administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov.

William Hill şi-a exprimat regretul pentru faptul, că părţile nu au reuşit să meargă la Bratislava, totuşi, în opinia sa întâlnirile propriu-zise sunt mai importante decât locul desfăşurării acestora. El a apreciat că înţelegerile dintre Voronin şi Smirnov sunt un început bun, pe care urmează să-l dezvolte, însă, experţii. Hill a menţionat, că în procesul de negocieri Chişinău-Tiraspol mai sunt câteva momente sensibile, cum ar fi relaţia dintre instituţiile puterii, în special dintre Parlament şi sovietul suprem transnistrean, precum şi restabilirea încrederii reciproce, demilitarizarea şi elaborarea garanţiilor în special a celor militare.

Cu referire la afirmaţia liderului separatist Igor Smirnov, care a spus, că preşedintele Voronin cunoaşte prea puţin tematica transnistreană, Hill a spus că, în opinia sa, Voronin este la curent cu situaţia din Transnistria, este bine informat, şi pregătit, şi doreşte reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit şefului Misiunii OSCE, aproximativ pe la mijlocul lunii mai va deveni clar dacă şi partea transnistreană este la fel de dispusă să ajungă la o reglementare.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu:
Astăzi preşedintele României, Ion Iliescu, a declarat că i-a trimis o scrisoare omologului său moldovean, în care îl încurajează să acţioneze pentru eliberarea cetăţeanului român şi a senatorului român, Ilie Ilaşcu. Iliescu a precizat, că scrisoarea sa a venit ca răspun la o solicitare a preşedintelui Republicii Moldova, care a cerut să fie sprijinit în demersul său de a obţine eliberarea celor patru deţinuţi din grupul Ilaşcu.
XS
SM
MD
LG