Linkuri accesibilitate

Start înscrierilor în cursa pentru parlamentare. Cine și-au prezentat primii actele și listele electorale la CEC?


Partidul de guvernare a mers primul la CEC cu cererea pentru înregistare și lista pentru parlamentarele din toamna 2025. În imagine: Igor Grosu, președintele PAS, la conferința de presă a partidului de prezentare a listei electorale, Chișinău, 20 iulie 2025
Partidul de guvernare a mers primul la CEC cu cererea pentru înregistare și lista pentru parlamentarele din toamna 2025. În imagine: Igor Grosu, președintele PAS, la conferința de presă a partidului de prezentare a listei electorale, Chișinău, 20 iulie 2025

Începând de duminică, 20 iulie, partidele și blocurile electorale pot depune la Comisia Electorală Centrală (CEC) listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie. Tot de pe 20 iulie, independenții pot începe să strângă semnături de la susținători.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, a depus primul actele pentru înregistrarea în cursa electorală, după ce a aprobat lista de 102 candidați pentru alegerile din toamnă la o ședință a Consiliului Național Politic, duminică dimineața.

Potrivit regulamentelor electorale, pe listele pentru alegerile legislative pot fi între 51 și 111 nume, iar la fiecare 10 locuri partidele trebuie să includă cel puțin patru femei.

Primii pe lista PAS sunt spicherul Igor Grosu, premierul Dorin Recean, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman și doi ex-miniștri din guvernul PAS: Nicu Popescu și Marcel Spătari. În general, pe listă se regăsesc mai mulți deputați ai partidului și actuali miniștri, dar și nume cunoscute din sport sau muzică, precum Anastasia Nichita și Nicolae Botgros.

Promisiuni de accelerare a integrării europene

Președintele partidului, Igor Grosu, a spus că pe lista electorală a PAS se regăsesc cei „care au reușit și s-au afirmat în domeniile lor, cei care înțeleg gravitatea momentului și cât e de importantă sarcina care ne revine nouă”.

Partidul de guvernământ merge în alegeri cu promisiunea accelerării integrării europene a R. Moldova, iar într-un slogan prezentat astăzi de formațiunea politică apare și mesajul „UE 2028”.

Pe pozițiile 42 și 47 în listă se regăsesc și doi deja foști membri ai Platformei Demnitate și Adevăr: Dinu Plîngău și Stela Macari. Platforma a decis că nu va participa în alegeri de sine stătător și a acceptat un parteneriat cu PAS. Decizia l-a făcut pe liderul Partidului Național Moldovenesc să sesizeze CEC privind existența „unui bloc electoral camuflat între PAS și Platforma DA”.

Comisia Electorală Centrală a recepționat duminică și o cerere din partea partidului „Democrația Acasă” pentru înregistrarea listei de 52 de candidați la viitoarele parlamentare.

Reprezentanți ai partidului „Democrația Acasă” prezentând la CEC listele electorale.
Reprezentanți ai partidului „Democrația Acasă” prezentând la CEC listele electorale.

Primii candidați independenți

Duminică, 20 iulie, și-a anunțat intenția să candideze independent la parlamentare și fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase. Alături de susținători de-ai săi, Năstase a promis că va lupta „cu mafia, corupția și nedreptatea”. El a criticat vehement și actualul partid de la putere, alături de care a făcut anterior alianțe politice.

Tot în calitate de independentă va candida la parlamentare și o fostă membră și deputată PAS, Olesea Stamate, exclusă din partid după un scandal declanșat în jurul amendamentelor aduse la legea amnistiei.

Stamate mai anunță că va „construi” un nou partid politic, care „să promoveze cu adevărat integrarea europeană, dar și valorile morale și creștine”.

CEC a anunțat într-un comunicat de presă că încă doi independenți și-au înaintat candidaturile la funcția de deputat. Este vorab despre Eleonora Rusu și Sergiu Rența.

Pentru a fi înregistrat în cursă, un candidat independent trebuie să prezinte la CEC liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 2000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot. Însă o candidată femeie prezintă semnăturile a cel puțin 1000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul se încheie pe 19 august.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG