Linkuri accesibilitate

De ce riscă Chișinăul să piardă 66 de milioane de euro pentru un contract semnat acum 20 de ani


Înțelegerea din 2007 a prevăzut renovarea a 300 de stații de așteptare a transportului public, în special a celor din zona centrală a Chișinăului.
Înțelegerea din 2007 a prevăzut renovarea a 300 de stații de așteptare a transportului public, în special a celor din zona centrală a Chișinăului.

Un contract semnat acum aproape 20 de ani pune Chișinăul sub riscul de a plăti despăgubiri de 66 de milioane de euro. Consilierii din opoziție bat alarma că orașul va pierde 1,3 miliarde de lei din buget, în vreme ce Primăria spune că mai e loc de discuții cu compania care a înaintat pretențiile.

De unde a pornit totul

În ianuarie 2007, Primăria municipiului Chișinău, condusă atunci de primarul interimar Vasile Ursu, a semnat un contract de parteneriat public-privat cu Epamedia SRL pentru 10 ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului.

Compania se angaja să renoveze circa 300 de stații de așteptare a transportului public din capitală. La schimb, Primăria se obliga să-i ofere dreptul de a amplasa peste 1.500 de panouri publicitare în oraș, astfel încât să-și scoată banii investiți în reparația stațiilor.

14 ani mai târziu, în 2021, Epamedia SRL a acuzat Primăria Chișinău că nu și-a onorat angajamentele și a cerut să i se ofere cele 1.560 de panouri promise. Discuțiile de atunci nu au dat rezultate. Deși o tranzacție de împăcare a ajuns pe masa consilierilor municipali (a căror aprobare e obligatorie) în 2022, aceștia nu au mai examinat-o.

De ce a revenit subiectul

Cum tranzacția de împăcare nu a fost aprobată, 2 ani mai târziu, Epamedia SRL a revenit la Primăria capitalei, de această dată însă cu o cerere prealabilă.

Firma îl înștiința pe actualul primar, Ion Ceban, că pretinde la despăgubiri de 66,12 milioane de euro, care reprezintă cheltuielile pentru renovarea stațiilor, profitul ratat din cauza că nu a primit la timp panourile, dobânzi și penalități.

Un grup de lucru creat de Ceban câteva zile mai târziu a ajuns la concluzia că problema e de competența Consiliului municipal Chișinău.

Consiliul are însă activitatea blocată de circa patru luni, din cauza că mai mult de jumătate din consilieri, printre care și cei din Mișcarea Alternativă Națională, partidul lui Ion Ceban, nu vin la ședințe.

Cum nici de această dată lucrurile nu s-au mișcat în Consiliul municipal, pe 4 martie 2025 Primăria a primit o nouă scrisoare din partea Epamedia SRL, care a fost făcută publică de consilierul municipal al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Victor Chironda.

Compania anunța Primăria că a inițiat procedura de arbitraj internațional și-i cerut să înainteze o propunere pentru desemnarea unui arbitru în proces. Termenul pentru numirea acestuia a expirat pe 22 aprilie.

Ce spune Primăria

Într-un comunicat emis pe 23 aprilie, Primăria Chișinău a spus că are foarte multe procese cu „semne riscante” moștenite de la administrațiile precedente.

Municipalitatea nu recunoaște cifra de 66 de milioane de euro și crede că subiectul este „politizat” de consilierii din opoziție.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, a spus Europei Libere că autoritățile municipale continuă discuțiile cu reprezentanții Epamedia SRL.

Europa Liberă a cerut o reacție și companiei, dar nu a primit, deocamdată, un răspuns.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG