Linkuri accesibilitate

Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani

update

Ultima apariție publică a Papei Francisc a fost în ziua Paștelui, pe 20 aprilie, în Piața Sfântului Petru din Roma.
Ultima apariție publică a Papei Francisc a fost în ziua Paștelui, pe 20 aprilie, în Piața Sfântului Petru din Roma.

Papa Francisc, primul lider de origine latino-americană al Bisericii Romano-Catolice, a murit, a anunțat Vaticanul luni, 21 aprilie, într-o declarație video. Suveranul pontif avea 88 de ani și fusese recent externat din spital, după mai bine de o lună în care suferise de pneumonie acută.

Anunțul morții a fost făcut de Cardinalul Kevin Farell, care a spus într-o decalarție că Papa Francisc a murit luni dimineață, a doua zi de Paște.

„La ora 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și Bisericii Sale,” a declarat cardinalul Farrell în anunțul oficial, postat și pe rețelele de socializare.

„Ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special față de cei mai săraci și marginalizați”, a spus oficialul Vaticanului într-o declarație difuzată și în format video.

Suveranul pontif a murit la reședința sa din Casa Santa Marta, a anunțat Vatican News.

La anunțul veștii, mai mulți șefi de stat din întreaga lume au adresat mesaje de condoleanțe. Președintele francez Emmanuel Macron a spus în mesajul său că Papa Francisc a dorit să „aducă bucurie și speranță”, în vreme ce prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, a afirmat că „ne părăsește un om și un păstor mare”.

Vicepreședintele SUA, JD Vance, care s-a întâlnit cu o zi mai devreme cu Francis, a declarat că inima sa „este alături de milioanele de creștini din întreaga lume care l-au iubit”.

„M-am bucurat să-l văd, deși era, în mod evident, foarte bolnav”, a adăugat el.

Președintele rus Vladimir Putin a transmis un mesaj în care a afirmat că Papa Francisc „se bucura de o mare autoritate internațională ca slujitor fidel al învățăturii creștine, om de stat religios înțelept și apărător consecvent al valorile înalte ale umanismului și justiției”.

În mesajul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a elogiat pontificatul papei, pe care l-a descris ca fiind o persoană care „știa să ofere speranță, să aline suferința prin rugăciune și să încurajeze unitatea”.

„S-a rugat pentru pace în Ucraina și pentru poporul ucrainean”, a adăugat el. „Plângem alături de catolici și de toți creștinii care au privit spre Papa Francisc ca spre un sprijin spiritual. Memorie veșnică!”.

Un mesaj de condoleanțe a transmis și președinta moldoveană Maia Sandu, care a scris că lumea a pierdut „o personalitate care a promovat neobosit compasiunea și justiția socială” și l-a descris pe Papa Francisc drept o persoană care „a condus cu iubire, a fost alături de cei vulnerabili și a chemat la unitate în vremuri de divizare”.

Cu o zi mai devreme, Papa Francisc a apărut în Piața Sfântul Petru într-un papamobil în aer liber pentru prima dată de la externarea după pneumonie, salutând zecile de mii de credincioși catolici adunați după slujba de Paște de la Vatican.

Așezat într-un scaun ridicat în timp ce oamenii se aliniau de-a lungul aleilor din piață pe unde trecea papamobilul, suveranul pontif a gesticulat cu mâinile, dar le-a ridicat doar ușor.

La recomandarea medicilor, Francisc nu a oficiat slujba de Paște de la Vatican, dar a apărut la finalul evenimentului pentru binecuvântarea și mesajul „Urbi et Orbi” (către oraș și lume), rostit de două ori pe an.

Mai devreme, tot duminică, el a avut o întâlnire la Vatican cu vicepreședintele american JD Vance, aflat într-o vizită în Italia în weekend. Vaticanul a precizat că întâlnirea cu Vance a fost scurtă, „durând câteva minute”, având ca scop doar schimbul de urări de Paște.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG