PISA (acronimul din engleză pentru Programme for International Student Assessment) este cea mai amplă evaluare educațională la nivel internațional. Este un studiu comparativ, inițiat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cu scopul de a măsura competențele de bază ale elevilor de 15 ani, care se află la finalul studiilor obligatorii în multe țări, și analizează cât de bine sunt pregătiți aceștia pentru a face față provocărilor din societatea actuală.
Reprezentanții Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) au precizat pentru Europa Liberă că, pentru testarea PISA din acest an, Ministerul Educației va plăti 171.000 de euro. Banii vor fi achitați în tranșe, timp de 3 ani, câte 57.000 de euro pe an.
„Deocamdată, nu putem introduce și alte discipline la testarea PISA, care și așa este destul de costisitoare pentru țara noastră. Dar, dacă vrei o radiografie externă a sistemului educațional, trebuie să plătești”, a spus directoarea ANCE, Lilia Ivanov.
Responsabila susține că și-ar dori ca elevii din R. Moldova să poată fi testați în cadrul acestui program și la alte domenii, întrucât această evaluare este foarte utilă. „Dar, dacă cel puțin am ajunge la niște rezultate bune la cele trei discipline de bază, ne-am bucura enorm”, a adăugat directoarea ANCE.
Cum se desfășoară testările
Testările PISA au început pe 17 martie și se desfășoară pe calculator. Examinarea se organizează o dată la 3 ani și evaluează competențele elevilor de 15-16 ani în trei domenii de bază (citire/lectură, matematică, științe) și într-un domeniu inovativ. Data trecută acesta a fost gândirea creativă, iar acum – învățarea într-o lume digitală.
Datele sunt stocate pe o platformă specializată, iar în perioada mai – iulie vor fi evaluate de către experți.
Reprezentanții Ministerului Educației susțin că rezultatele testării PISA reprezintă o sursă importantă de date și indicatori pentru stabilirea politicilor educaționale în țările participante la program. În acest an, testarea are loc în peste 90 de state, iar R. Moldova este la a cincea participare.
Ce rezultate au arătat elevii moldoveni în trecut
Rezultatele din 2022 au scos la iveală performanțele slabe ale copiilor moldoveni. Doar unul din doi elevi de 15 ani din R. Moldova atingea cel puțin nivelul minim de competențe la lectură și la științe și doar 44,3% – la matematică, unde majoritatea problemelor erau de logică.
- Te-ar putea interesa și: Rezultate dezastruoase la pretestarea la matematică din gimnaziu: Media – sub 4
După cum a explicat anterior pentru Europa Liberă analistul de date PISA, Stanislav Cibotaru, aceste teste nu sunt menite să determine nivelul IQ al elevilor, ci să evalueze modul în care ei pot să aplice cunoștințele dobândite la școală în situații din viața reală.
R. Moldova s-a fost plasat atunci în clasamentul general, la toate cele trei discipline de bază, pe locul 50 din 81 de țări, sub Bulgaria, Cipru, Kazahstan și România (pe locul 45). În fruntea clasamentului s-au situat țări asiatice ca Singapore, China, Japonia și Coreea de Sud, iar la coadă – El Salvador, Republica Dominicană, Paraguay și Cambodgia.
În 2018, R. Moldova a fost pe locul 55, iar în 2015 – pe 52. Testarea nu s-a ținut în 2021, așa cum ar fi trebuit să meargă pasul de 3 ani, din cauza pandemiei de Covid-19.
Rezultatele examinării din acest an vor fi făcute publice în decembrie 2026, la fel cum cele din 2022 au fost publicate în decembrie 2023.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te