Congresul s-a desfășurat la Comrat, în 15 februarie, reunind puțin peste 300 de participanți, deși erau așteptați 500. La eveniment au luat cuvântul mai mulți lideri și activiști locali, care au acuzat Chișinăul că nu ar „recunoaște autonomia” și nu respectă legislația cu privire la autonomia găgăuză.
Ce prevede „rezoluția” congresului
Cei adunați au adoptat o „rezoluție”. Între altele, documentul prevede că autoritățile găgăuze vor cere Chișinăului reluarea cursei aeriene Chișinău-Moscova. Asta chiar dacă zborurile nu mai sunt posibile din cauza agresiunii militare ruse în Ucraina. O altă prevedere a „rezoluției” arată că autonomia se va adresa SUA în vederea analizării modului în care sunt respectate legile privind statutul special al Găgăuziei. La fel, Comratul se va adresa Comisiei de la Veneția cu „cerința de a anula rezultatele alegerilor și referendumului” [proeuropean], scrutine desfășurate în R. Moldova în toamna anului trecut.
Guțul întrezărește o „confruntare civică”
Într-un discurs, spicherul găgăuz, Dmitri Constantinov a spus că autoritățile de la Chișinău neglijează autonomia găgăuză din cauza „alegerii bașcanului” incomod – Evghenia Guțul, aleasă din partea partidului „Șor”, formațiune radiată de autorități din lista partidelor, în vara anului 2023, pentru corupție electorală și alte încălcări.
- Te-ar putea interesa și: Donațiile - fictive, salariile - în plic, actele - în shredder: O fostă secretară din Partidul Șor a depus mărturie în cazul Guțul
Apropiată a oligarhului fugar Ilan Șor, bașcana găgăuză, Evghenia Guțul, a declarat la „congres” că, prin acțiunile sale, guvernarea de la Chișinău „împinge premeditat Găgăuzia spre o confruntare civică.” Guțul, care a fost aleasă bașcan în primăvara anului 2023 cu peste 52% din voturi, s-a mai plâns că așa și nu a fost inclusă în componența guvernului moldovean, după cum scrie portalul local nokta.md. Europa Liberă amintește că Guțul figurează într-un dosar de finanțare ilegală a formațiunii „Șor”, iar președinta Maia Sandu declarase anterior că nu va semna decretul de numire a Evgheniei Guțul în componența Cabinetului de Miniștri „atât timp cât ea lucrează pentru o grupare criminală.”
Negru: „o acțiune antistatală”
Analistul politic Nicolae Negru a spus pentru Europa Liberă că „congresul” de la Comrat nu este altceva decât o tentativă de a „zdruncina situația” și de a destabiliza R. Moldova, iar „interesul duce spre Moscova.”
„E o acțiune antistatală, o acțiune pro-rusească, care face parte din războiul hibrid al Rusiei împotriva R. Moldova”, consideră Nicolae Negru.
În opinia comentatorului, cerințele formulate în „rezoluția” de la Comrat „sunt, pur și simplu, aberante”, iar administrația găgăuză își dă prea mare importanță.
Guvernul „colaborează cu cetățenii autonomiei”
În replică la acuzațiile Comratului, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a menționat că autoritățile centrale „recunosc și respectă autonomia regiunii”, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să accepte „practici ilegale sau încercări de destabilizare.” Vodă a calificat declarațiile despre lipsa de recunoaștere a autonomiei (UTAG) „absolut nefondate”, spunând că autoritățile de la Chișinău „continuă să colaboreze cu cetățenii din autonomie.”
Reprezentantul executivului susține că autoritățile centrale finanțează dezvoltarea UTAG „prin investiții majore” din bugetul de stat, în ciuda faptului că „regiunea nu contribuie la formarea acestui buget.” Daniel Vodă susține că „gruparea criminală Șor a acaparat unele instituții din regiune” și că justiția trebuie să ofere „rezultate clare.”
Cu referire la neincluderea guvernatoarei Evgheniei Guțul în componența Guvernului, Vodă a spus că asta „nu este o decizie politică, ci una bazată pe respectarea legii”, în condițiile în care alegerile au fost fraudate.
Cât privește o eventuală reluare a zborurilor directe Chișinău-Moscova, reprezentantul Guvernului a menționat că propunerea trebuie „analizată în contextul interesului național și al securității țării.” (EU)
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te