Ce sunt tarifele diferențiate?
Tarifele diferențiate presupun, în esență, un preț mai mic pentru energia electrică consumată în timpul nopții și unul ceva mai mare pentru cea utilizată în timpul zilei. Astfel, consumatorii casnici ai Premier Energy Distribution vor plăti 3,31 lei per kWh în timpul nopții, adică după ora 23 și până la 7 dimineața, în vreme ce pe parcursul zilei, adică de la 7 dimineața și până la 23:00, vor achita 4,32 lei per kWh.
Consumatorii deserviți de FEE Nord au un tarif de 4,89 lei per kWh pe timp de zi și 3,90 lei per kWh pe timp de noapte. Cei care vor să beneficieze de tarife diferențiate trebuie să-și instaleze contoare inteligente, care au capacitatea de a înregistra consumul pentru fiecare oră separat.
De ce au fost introduse tarifele diferențiate?
Ministerul Energiei spune că tarifele diferențiate au fost introduse pentru a schimba comportamentul de consum energetic al cetățenilor și agenților economici, ceea ce ar urma să ducă în cele din urmă la scăderea consumului de electricitate și a presiunii pe rețelele electrice.
Autoritățile încearcă să evite astfel cumpărarea energiei electrice între orele 7-11 și 18-23 care are loc pe bursa OPCOM din România la prețuri mai mari decât în mod obișnuit. Potrivit Ministerului, volumele de energie scumpă influențează semnificativ tariful pe care-l achită consumatorii finali.
De la începutul anului, odată cu trecerea la importurile de curent din România și de pe piața europeană, energia electrică s-a scumpit de la 2,34 lei per kWh la 4,10 lei per kWh pentru consumatorii din centrul și sudul țării. Cei din nord vor plăti 4,68 lei per kWh în loc de 2,84 lei per kWh.
Citește și: Autoritățile testează tarifele diferențiate pentru unii consumatori de energie electrică
Cât de mult poți economisi cu prețurile diferențiate?
Pentru a beneficia de prețuri mai mici, trebuie să-ți analizezi obiceiurile de consum de energie.
Astfel, dacă poți utiliza electrocasnicele cu consum mare cum ar fi mașina de spălat haine sau vase, mașina de uscat haine, cuptorul electric, aparatul de aer condiționat, încălzitorul de apă pe timp de noapte, Premier Energy spune că trecerea la un contor inteligent și tarife diferențiate ar fi o opțiune convenabilă.
Prețul energiei electrice pe timp de noapte este mai mic cu 22 de bani față de prețul universal aprobat, cel de 4,10 lei pentru un kWh.
Cum pot trece la tarifele diferențiate?
Pentru a beneficia de tarife diferențiate trebuie să ai un contor inteligent care poate să înregistreze consumul de energie pe intervale de ore. Întâi de toate, verifică la FEE Nord sau „Premier Energy Distribution” dacă contorului existent îi pot fi schimbați parametrii astfel încât să poată înregistra consumul pe ore.
Dacă contorului i se pot face modificări, specialiștii vor veni la tine acasă și vor executa lucrările, consumatorul achitând pentru serviciile de desigilare/sigilare până la 200 de lei în funcție de tipul contorului. De verificarea metrologică a contorului va fi responsabilă compania de furnizare a energiei electrice.
În prezent, „Premier Energy Distribution” poate reprograma următoarele tipuri de contoare:
Landis + Gyr: ZMD, ZMG, ZMY
APATOR: Norax 1 – monofazat, Norax 3 – trifazat
ADD Grup: ADD 11 – monofazat, ADD 13 – trifazat
Trebuie să știi că trecerea la prețurile diferențiate presupune semnarea, din nou, a contractului cu FEE Nord sau cu „Premier Energy Distribution” și are un termen de 12 luni.
Abia după expirarea acestui termen va fi posibilă trecerea la altă modalitate de facturare dacă tarifele diferențiate nu sunt potrivite pentru tine.
- Vezi și: S-a scumpit curentul. Cum populația, companiile și sectorul public pot economisi energia electrică
De unde pot lua contoare inteligente?
Dacă contorul nu poate fi reprogramat, va fi necesar să cumperi unul compatibil. Contorul poate fi cumpărat din locuri specializate și trebuie să fie omologat în R. Moldova. De exemplu, pe un magazin specializat în produse electrotehnice, poți găsi un contor trifazat de tipul Landis + Gyr cu prețul de 7.000 de lei sau de 11.000 de lei.
După ce ți-ai cumpărat un contor, va trebui să soliciți printr-o cerere înlocuirea lui. Consumatorul este responsabil de toate cheltuielile și acestea presupun: schimbarea contorului (261 de lei la „Premier Energy Distribution”).
Ulterior, în funcție de contor, va trebui să-i faci periodic o verificare metrologică la Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, ceea ce înseamnă că va trebui să chemi o echipă de specialiști de la „Premier Energy Distribution” să-ți desigileze contorul (plata e de până la 200 de lei), să chemi un electrician ca să-l scoată, să-l verifici metrologic, să-l instalezi înapoi cu un specialist și ulterior să-l sigilezi.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te