Linkuri accesibilitate

Circuite rafinate: cum Europa își procură în ascuns petrol rusesc și de ce Bulgakov e rău văzut de ucraineni


Mihail Bulgakov, colaj. 
Mihail Bulgakov, colaj. 

La Londra, The Daily Telegraph pune în evidență noutatea faptului că NATO a avertizat Rusia că dacă sabotează infrastructuri occidentale, Alianța ar putea invoca faimosul Articol 5 al Cartei fondatoare a NATO.

Articolul 5 al Cartei NATO este cel care spune că un atac împotriva unuia din membri (30 de țări actualmente) va fi considerat un atac împotriva tuturor.

Este ceea ce a declarat la Bruxelles secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, pe fundalul suspiciunilor că Moscova e vinovată de exploziile care au avariat grav conducta de gaz spre Europa din Marea Baltică, Nord Stream 2.

„Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a Aliaților va primi un răspuns unit și hotărât”, a declarat Jens Stoltenberg înainte de întâlnirea de miercuri și joi a miniștrilor apărării NATO, la Bruxelles.

Separat de asta, cei șapte lideri ai Grupului G7 al țărilor celor mai industrializate și mai prospere l-au acuzat pe Vladimir Putin de crime de război și au luat angajamentul să-l “facă să plătească”, în vreme ce Rusia continua să bombardeze haotic și la întâmplare locuințele civile din orașe ucrainene.

Articolul 5 al Carei NATO a fost invocat o singură dată anterior, imediat după atacurile din 11 septembrie asupra SUA, și folosirea lui acum ar exacerba tensiunile deja extreme declanșate de escaladarea războiului ilegal dus de Putin împotriva Ucrainei.

Tot The Daily Telegraph mai scrie despre moartea într-un bombardament rusesc a celui mai mare chirurg al Ucrainei, 'o pierdere pentru întreaga țară', dar și cum patronul Tesla, miliardarul Elon Musk, lasă să se înțeleagă că el ar fi vorbit personal la telefon cu Vladimir Putin și că acesta i-ar fi transmis că e gata să folosească arma nucleară.

Circuite rafinate: cum Europa își procură în ascuns gaz și petrol din Rusia

Peste Canalul Mânecii, la Paris, săptămânalul politico-satiric francez Le Canard enchaîné oferă în ultimul său număr (doar în ediția pe hârtie) o analiză a modului în care, în acest timp, prin diferite metode și tertipuri, hidrocarburile continuă să curgă spre Europa, cu binecuvântări tacite de la Bruxelles, în ciuda sancțiunilor europene.

La aproape opt luni de la începutul invaziei din Ucraina, circa 3 miliarde de metri cubi de gaz continuă să curgă în fiecare lună spre Europa, trecând prin două țevi groase, una care traversează Turcia, iar cealaltă… Ucraina!

Mai mult, Ucraina încasează anual o dijmă de 1,3 miliarde de dolari pentru tranzitul gazului rus spre Europa, prin conducta bine-numită «Prietenia». Semnat în 2019, contractul dintre Rusia și Ucraina rămâne valabil până în 2024!

De la declanșarea războiului încoace, Rusia a încasat, din partea Europei, pentru petrol și gaz, nu mai puțin de 100 miliarde dolari, de două ori bugetul militar anual al Franței.

In plus, cantități uriașe de gaz rusesc ajung în Europa indirect, prin țări precum China sau Azerbaidjan. Astfel, această dictatură caucaziană care e Azerbaidjanul exportă spre Europa peste 600.000 barili de petrol pe zi, în vreme ce producția locală de petrol nu depășește 45.000 de barili pe zi.

Ah, dacă europenii ar afla, nu ar tolera, în mod sigur, o asemenea viclenie machiavelică!

Bulgakov, Ucraina și «Garda Albă»

Peste ocean, într-un articol despre cum războiul («pe care Putin l-a pierdut deja») a întărit și mai mult identitatea ucraineană, The Atlantic scrie despre relația complexă pe care Ucraina o întreține cu scriitorul rus Mihail Bulgakov, născut la Kiev și care are și o casă memorială în oraș.

Bulgakov i-a portretizat în mod constant pe ucraineni într-o lumină negativă. În romane precum Garda Albă (Белая гвардия), din 1925, ucrainenii sunt descriși ca sălbatici violenți a căror limbă (mai ales în varianta surjik, суржик, un amestec de ucraineană și rusă) irită urechile oamenilor educați. Un personaj îi descrie pe ucrainenii pro-independență drept „gunoaie cu coadă de cal pe cap” – o referire denigratoare la tunsoarea tradițională a cazacilor ucrainenii acei hahol despre care am mai scris aici.

Aflăm din articolul din The Atlantic cum Bulgakov a fost unul dintre cei care au lucrat la fundațiile ideologiei expansioniste a Rusiei. Detractorii săi ucraineni văd muzeul Bulgakov din Kiev cu aceiași ochi cu care mulți americani văd statuile generalilor sudiști, confederați, adică simbolizând sprijinirea unui sistem de valori ostil și respingător. „Fiu al unui cenzor rus, Bulgakov a urât Ucraina ca idee și concept și și-a dezvoltat opiniile în romanele sale”, spune specialista în literatură ucraineană Bohdana Neborak, o sprijinitoarea a campaniei anti-Bulgakov. „El își bate joc de limba ucraineană și nu ține cont de dreptul ucrainenilor la un stat național.”

Cine trece prin romanul Garda Albă în original găsește, într-adevăr, unele expresii extrem de violente, precum de pildă мoвние обороoтники (textual: “moroi lingvistici”, vârcolaci ai limbii ucrainene), prin care sunt descriși rușii care căutau să învețe ucraineană și să se adapteze societății locale din Kiev.

Umorul multor scene este într-adevăr căznit și neconvingător și apasă asupra felului în care Bulgakov vorbește despre ucraineni în Garda Albă. De pildă scena în care un rusofon “autentic” întreabă un “moroi lingvistic” cum se spune “motan” în ucraineană (kot în rusește), iar acela răspunde «kit», însă rusul — personaj pozitiv — pufnește, pentru că în rusă kit este balena (cuvânt intrat și în româna veche, chitul care îl înghite pe profetul Iona).

Sigur, toate acestea pot părea nimicuri superficiale, dar adevărul este că în întreaga Ucraină s-a pornit într-adevăr o campanie de tip „cancel” și că doar intervenția personală a ministrului culturii Oleksandr Tkacenko a salvat muzeul. -- „Să nu vă atingeți de muzeul Bulgakov”, a spus el luna trecută.

Imaginea ucrainenilor în cultura populară rusă pare definitiv negativă. Astfel, în filmul Brat 2, eroul este un șovin rus, aplaudat de public. Ucrainenii sunt înfățișați ca o adunătură de gangsteri. În Kandagar, un film de război despre piloții ruși care fac contrabandă cu arme în Afganistan, pilotul ucrainean e un laș. În emisiunile TV, rușii sunt frații mai mari – mai deștepți, mai sofisticați și superiori în general ucrainenilor.

Rușii rămân astfel pentru eternitate cei care au învins în al Doilea Război Mondial și au salvat toată Europa. Ucrainenii rămân — la fel de etern — frații mai mici, amuzanți, cu o limbă prostească și o cultură primitivă. Dar toate acestea au început cu Bulgakov.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG