Linkuri accesibilitate

Dionis Cenușa la IPN: „2022 nu va favoriza o normalizare a relațiilor UE cu Rusia”


Revista presei matinale.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00

Agenția de presă IPN publică o analiză semnată de Dionis Cenușa, în care autorul formulează șapte prognoze pentru Parteneriatul Estic în anul 2022. El menționează din capul locului că dinamica evenimentelor din statele Parteneriatului Estic va fi dictată de calitatea reformelor interne și efectele competiției geopolitice, într-un context de securitate, pandemic și energetic extrem de complicat.

Dionis Cenușa este de asemenea de părere că anul 2022 nu va favoriza o normalizare a relațiilor UE cu Rusia, motivul tensiunilor dintre acestea fiind pozițiile diametral opuse vizavi de viitorul Ucrainei și al întregii regiuni. Referindu-se la Republica Moldova, autorul analizei constată că guvernul are la îndemână toate instrumentele - majoritate parlamentară și putere monocoloră, și o popularitate (încă) relativ ridicată care-i permite desfășurarea unor reforme radicale în domeniul justiției (evaluarea procurorilor și judecătorilor), al cărei succes va depinde de asigurarea unui nivel impecabil de transparență decizională și neimplicarea factorului politic.

Jurnaliștii de la portalul Anticorupție.md îl citează pe fostul consilier prezidențial și analistul în energetică, Sergiu Tofilat, în opinia căruia actualul contract de furnizare a gazelor cu Gazprom este mai degrabă unul care nu avantajează Republica Moldova. Totuși, susține expertul, Moldova este o victimă colaterală, soluția fiind o formulă de preț care să facă referire doar la prețul petrolului. Sergiu Tofilat a mai afirmat că Moldovagaz trebuie să-și rezolve problema de lichidități și să nu mai aștepte ca Guvernul să-i acopere datoriile către Gazprom, deși acest lucru este prevăzut în protocolul contractului semnat de vicepremierul Andrei Spînu cu directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, atrage atenția expertul.

Ziarul de gardă publică opiniile mai multor experți despre evoluțiile în domeniul social așteptate pe parcursul anului 2022. Directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor susține că una din provocările cu care se vor confrunta cetățenii este riscul sărăciei, pentru că inflația ar urma să depășească cota de 15 la sută. Expertul susține că aceste previziuni ar trebui să fie un semnal pentru Guvern, privind eficientizarea țintirii instrumentelor de protecție socială pentru a răspunde la necesitățile celor mai nevoiași.

„În 2022 R. Moldova rămâne statul cu cel mai redus nivel de trai din regiune”, susține Mariana Iațco, expertă în politici sociale la IDIS „Viitorul”. Potrivit ei, pentru acest an sunt prevăzute majorări salariale în sectorul public, dar nu este prevăzută revizuirea scutirilor personale pe venit al salariaţilor, astfel veniturile populației nu vor crește, notează experta.

În material mai este citat, doctorul în economie, Dorin Vaculovschi, care spune că fluxurile migraționiste sunt determinate de factorii economici, diferența mare de salarii determinându-i pe oameni să plece. „Odată ce în R. Moldova va fi o tendință de creștere a salariilor, de stabilitate a locurilor de muncă, de previzibilitate în afaceri, un proces investițional vizibil, atunci migrația se va diminua”, opinează Dorin Vaculovschi.

„Gazul nostru, cel de toate zilele: ce îi oferă Rusiei oportunitatea de a fi păpușarul Europei pe timp de iarnă”, este titlul unui articol de opinie publicat pe Agora.md, sub semnătura Cătălinei Bîrsanu. Autoarea scrie că deși mulți sunt supărați pe actuala guvernare și consideră că anume aceasta a impus majorarea prețurilor, corelația este, în opinia ei, mai mult o coincidență neplăcută decât un plan malefic premeditat. Ea atrage atenția că prețul la gaz și la electricitate s-a majorat nu doar în Republica Moldova, aceeași provocare fiind valabilă și pentru statele membre ale Uniunii Europene, precum și multe alte state ale lumii.

Cătălina Bîrsanu crede că, momentan, atât conducerea Moldovei, cât și cetățenii țării nu pot decât să se conformeze situației geopolitice existente, care de fapt și creează această augmentare de prețuri atât de nedorită. Concluzia autoarei e că nu este în puterea guvernanților să influențeze prețul la gaze, pentru că marile puteri sunt cele care dirijează furnizarea gazelor și stabilirea prețului acestuia, după cum le dictează jocurile politice.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG