Linkuri accesibilitate

Violeta Drăguță: Miza acestor alegeri este o reformă, reformă la absolut toate nivelurile


Violeta Drăguță
Violeta Drăguță

Violeta Drăguță, fost redactor la Radio Moldova, actualmente realizator la Radio România, Directia Programe si Agentia RADOR, Societatea Româna de Radiodifuziune s-a stability cu traiul la Bucureşti in 1995. A participat la toate scrutinele şi azi a fost printre primii alegători care s-a prezentat la urna de vot.

Violeta Drăguță: Miza alegerilor este reforma la toate nivelurile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:29 0:00
Link direct

Violeta Drăguță: „Miza acestor alegeri este mai mult decât importantă pentru mine, pentru toți cei care au plecat de acolo, pentru toți cei care locuiesc acolo, pentru țară, în general, și pentru valorile de acolo. Dacă e să mă refer strict la discursul politic sau la mesajul politic, atunci miza acestor alegeri este una foarte importantă ca impact politic, pentru că parlamentul este extrem de important în conducerea Republicii Moldova și majoritatea parlamentară este cea care poate decide soarta Republicii Moldova. Deci, miza acestor alegeri este una foarte mare, pentru că va fi nevoie să se rezolve foarte multe probleme, probleme de ordin politic, probleme de ordin economic, probleme de natură culturală, deci problemele sunt foarte multe și ele trebuie rezolvate. Va depinde foarte mult de această nouă majoritate parlamentară, va depinde foarte mult de noul guvern care va fi format, va depinde foarte mult de acei deputați care vor veni în noul legislativ.

Va trebui să vină cu schimbarea, schimbarea în bine

Lăsând la o parte discursul politic și ce au de gând să facă noii parlamentari, eu cred că este nevoie de reformă, asta aștept. Deci, miza acestor alegeri este o reformă, reformă la absolut toate nivelurile, este important să pornim să schimbăm, să facem ceva concret astfel ca cetățeanul să trăiască mai bine, astfel să se simtă că viața, calitatea vieții este mai bună, că nu mai are grijile alea permanente, grijile alea zilnice de a-și face calculul bugetului și să se descurce cu banii care - de ce să nu recunoaștem? - sunt puțini. Pentru pensionari, pentru tineri, pentru cei activi în câmpul muncii miza acestor alegeri este foarte mare, deci ar trebui să meargă toată lumea și să voteze ca să își exprime opțiunea și să facă o schimbare, o schimbare în bine, pentru că noi toți ne dorim să fie mai bine, indiferent unde ne-am afla, indiferent unde am fi ne dorim să fie mult mai bine. Și alegerile parlamentare au un impact major în țară și după ce vor fi aflați noii deputați, vom ști care este majoritatea în parlament, se va forma guvernul și atunci acest guvern va avea pe umerii lui o responsabilitate imensă, pentru că va trebui să vină cu schimbarea, schimbarea în bine.”

Europa Liberă: Sondajele de opinie, rezultatele cercetărilor sociologice arătau că respondenții se declară nemulțumiți de calea pe care se îndreaptă Republica Moldova. Care ar fi drumul corect pe care ar trebui să meargă Republica Moldova după 11 iulie?

Să optăm pentru corectitudine, consecvență, verticalitate, pentru libertate

Violeta Drăguță: „Verticalitatea și consecvența sunt niște valori foarte importante și să mergem în direcția cea bună, să optăm pentru corectitudine, consecvență, verticalitate, pentru libertate, pentru dreptul la opinie, pentru dreptul de a exprima liber ceea ce gândești, pentru dreptul de a fi liber în țara ta, pentru a fi independent sau liber economic. Ca să nu mai depindem de vecini, să fim independenți economic, să fim liberi, să fim verticali, să putem să ne exprimăm vehement opinia pe care, evident, dacă este o opinie corectă, să o și impunem sau să ne-o exprimăm.”

Europa Liberă: Contează și direcția geopolitică?

Violeta Drăguță: „Contează foarte-foarte mult! Contează să mergi înainte sau să faci pași înapoi. Evident, contează să mergem înainte, înainte către mai bine, înainte către un stat liber, un stat european, un stat cu drepturi pentru toată populația țării. Deci, dacă dai înapoi ca racul și faci pași înapoi, n-o să fie bine, dimpotrivă, ne va fi mai rău. În contextul ăsta mă gândeam eu că totuși ar trebui să devenim un stat european, cu o calitate a vieții ridicată, să ajungem la nivelul unor țări europene care au un trai decent, un trai bine asigurat, cu toate drepturile, evident să respectăm și drepturile, și justiția, să nu mai existe corupție, să nu mai existe poluare, să nu ne mai batem joc de mediu, să fie dezvoltată și economia, să avem respect față de valorile culturale, așa cum au europenii, să ne respectăm trecutul și să privim cu încredere spre viitor.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG