Linkuri accesibilitate

Societatea civilă își unește forțele pentru a ajuta familiile vulnerabile


Activiștii societății civile depun eforturi pentru a dezvolta servicii pentru familiile defavorizate.

Organizația Copil, Comunitate, Familie încurajează cetățenii să sprijine și în acest an campania „Rostul Postului”, adică să doneze valoarea banilor pe care i-ar cheltui pentru o masă, în susținerea familiilor vulnerabile. Datele organizației arată că anual, este evitată separarea a circa 700 de copii de părinți și includerea acestora în servicii de tip rezidențial. Majoritatea familiilor care au nevoie de sprijin nu au venituri constante iar pandemia le-a înrăutățit și mai mult situația, așa cum veți auzi din relatarea Tamarei Grejdeanu.

Societatea civilă își unește forțele pentru a ajuta familiile vulnerabile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

Activiști din societatea civilă împreună cu administrațiile locale au reușit să dezvolte în ultimii ani mai multe servicii care să prevină abandonul copiilor și să sprijine familiile nevoiașe. Eforturile lor au dat rezultate, însă pandemia a acutizat problemele acestor familii, spune Sergiu Postică, șeful serviciului de asistență socială din raionul Leova. Din cauza restricțiilor sanitare specialiștii nu au mai putut interveni cu aceeași promptitudine. Mulți și-au pierdut sursele de venit, care erau, de regulă, ocazionale iar în lipsa unor rezerve au ajuns să trăiască în sărăcie:

Avem cazuri când sunt disperaț

„Avem cazuri când sunt disperați. Care erau dependenți de unele lucruri sau unele servicii au devenit și mai dependenți. Este o situație grea și cu angajarea, că mai aveau ocazii, așa legal, nelegal, nu știu ce mai făceau, dar măcar aveau o sursă de venit. În cazul în care au apărut restricții, au devenit mai vulnerabili decât erau, și copii în situații de risc avem. Noi am mai lucrat și cu „Concordia”, cu niște pachete alimentare, chiar acum suntem într-un proiect, ieri au fost în două localități, dar e prea puțin. Mai vorbim cu agenții economici, dar nu e suficient.”

Majoritatea familiilor care își cresc copii în condiții precare mizează pe ajutorul social lunar. Sergiu Postică atrage însă atenția că multe familii nu pot primi nici măcar acești bani, întrucât ar fi defectuos mecanismul de acordare a acestui sprijin garantat de stat.

Tatiana Codreanu, specialistă în cadrul Organizației Copil, Comunitate, Familie spune că anume familiile vulnerabile, deseori monoparentale sunt ținta campaniei „Rostul Postului”.

Donațiile se fac prin intermediul unui restaurant virtual unde pot fi alese mai multe feluri de mâncare iar plata pentru comandă înseamnă, de fapt, sprijinul material cu care poți ajuta copiii afectați de foame, frig și alte lipsuri, precizează Tatiana Codreanu:

Există riscul ca copiii să ajungă în instituții rezidențiale

„În vizorul nostru ajung cazurile cele mai grave, unde există riscul ca copiii să ajungă în instituții rezidențiale, sau cum spunem, în grija statului, din cauză că acasă nu sunt condiții de trai, că părinții nu au un venit. Sunt și abuzuri în familie și atunci este nevoie de un alt specific de lucru aici. Intervențiile CCF Moldova implică sprijin calificat atât psihologic, cât și material. Zadarnic ar fi să le oferim o casă, dacă acesta este motivul din cauza căruia copiii pot ajunge la o instituție, dacă nu se va lucra pe abilități parentale, pe suportul părinților în angajare și de lungă durată, ca să-și poată asigura necesitățile familiei.”

La Drochia, spune Mariana Aramă, specialistă în protecția drepturilor copilului, criza sanitară a lovit cel mai dur familiile care mizau exclusiv pe venituri câștigate în afara țării:

„Tații mai mult erau plecați și mamele rămâneau cu îngrijirea copiilor. Acum nu au un venit de peste hotare. Au revenit în Moldova, dar nu reușesc să se întrețină cu strictul necesar măcar. Sigur că avem și din cei pe care i-am susținut prin serviciul de sprijin, care se oferă maxim 4000 de lei per copil, dar comisia poate să decidă și mai puțin, depinde de situația în care se află. Au fost persoane care aveau nevoie de ajutor și au fost identificați de asistentul social, unii chiar se rușinează să apeleze.”

Este al cincilea an în care Organizația CCF Moldova îndeamnă oamenii să susțină familiile vulnerabile, pentru a evita separarea copiilor de părinți. Datele organizației arată că 30 la sută din familiile beneficiare sunt monoparentale, cu părinți care au crescut fără familie, în instituții rezidențiale.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG