Linkuri accesibilitate

Trei luni de proteste anticorupție în Bulgaria


Protestatare cerând demisia la Sofia, Bulgaria. 5 octombrie 2020
Protestatare cerând demisia la Sofia, Bulgaria. 5 octombrie 2020

Fără a-și atinge principalele scopuri – demisia premierului Boiko Borisov, cea a procurorului șef Ivan Gheșev și dizolvarea parlamentului - , protestele au impus schimbări importante în plan intern și extern.

Au fost demiși șase miniștri, au apărut noi dezvăluiri despre cazuri de corupție la nivel înalt, înregistrări audio și video compromițătoare cu vocea lui Borisov, în presa europeană au fost publicate zeci de articole critice la adresa autorităților, iar instituțiile de la Bruxelles și-au modificat atitudinea neutră.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Parlamentul European a votat joi un proiect de rezoluție despre deteriorarea respectării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor de bază, inclusiv independența puterii judecătorești, împărțirea puterilor, combaterea corupției și libertatea presei în Bulgaria.

Sondajele arată că 65% din bulgari sprijină protestele, la care participă partide de orientare diferită, iar 70% nu au încredere în guvernul Borisov.

Actorul Slavi Trifonov, care aplică cu succes modelul lui Zelenski, a devenit cel mai popular politician bulgar...

Pentru prima dată în ultimii ani un nou partid, „Există un astfel de popor”, al actorului Slavi Trifonov a ajuns în vârful topului popularității. Principala formațiune de opoziție în parlament, PSB, a ajuns în fața partidului GHERB în sondaje. Popularitatea lui Borisov a scăzut, iar cea a președintelui Radev și a liderilor opoziției a crescut. Slavi Trifonov care aplică cu succes modelul lui Zelenski a devenit cel mai popular politician bulgar.

Datorită acțiunilor de protest, dreapta tradițională cu principalul exponent partidul „Bulgaria democrată” și-a revenit după dezastrul ce a urmat parteneriatul cu Borisov.

O altă formațiune extraparlamentară, „Ridică-te Bulgaria” depășește pragul parlamentar de 4%, în timp ce șansele partenerilor lui Borisov din „Patrioții uniți” de a intra în viitorul parlament tind spre zero.

Pentru a recâștiga încrederea cetățenilor, guvernul a fost nevoit să contracteze credite externe pentru a majora cheltuielile sociale, pensiile și salariile în sectorul public.

În pofida refuzului opoziției de a participa la proiectul de modificare a constituției, GERB și naționaliștii au lansat procedura de convocare a unei Mari adunări populare. Scopul neanunțat este să fie evitate alegerile anticipate.

Situația însă se va putea agrava cu adâncirea crizei economico-sociale și creșterea inevitabilă a șomajului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG