Comisia Electorală Centrală a făcut o analiză preventivă a statelor şi locaţiilor unde se pot deschide secţii de votare în străinătate, aceste state având nevoie de un timp suficient pentru a decide şi a da acceptul în particular. Dorin Cimil, preşedintele CEC a menţionat care sunt statele care nu au dat acceptul pentru deschiderea secţiilor de vot. Ministerul de Externe, Oleg Țulea declara la Europa Liberă că vor fi deschise peste 150 secții de votare peste hotare. Valeriu Pașa, expert al comunității WatchDog.md observă o neînțelegere între cele două instituţii ale statului.
Valeriu Pașa: „Autoritățile au la dispoziție întregul instrumentar și toată informația necesară pentru a deschide un număr adecvat de secții de votare, dar au întârziat acest proces. Nu cunoaștem din ce cauză, în prezent asistăm la un mic ping-pong de responsabilitate între Comisia Electorală Centrală și Ministerul de Externe. Părerea mea este că ei au întârziat procesul foarte mult, cu câteva luni, mai ales că este pandemie, era cazul din timp să o facă, să stabilească numărul de secții care vor fi cu siguranță deschise în baza rezultatelor alegerilor precedente, în special, și să solicite țărilor vizate să-i ajute în deschiderea acestor secții de votare, lucru care trebuia făcut 2-3 luni în urmă, cel puțin, după care să aștepte finalizarea înregistrării prealabile și în baza acestei înregistrări prealabile să vadă unde sunt necesare secții suplimentare.
Astfel, eu cred că până la etapa actuală deja erau cunoscute locații pentru cel puțin 100 de secții de votare, chiar pentru vreo 120, după care vedeau unde mai e nevoie să deschidă vreo 30. Din păcate, Comisia Electorală Centrală, care poartă răspundere până la urmă în baza legii, nu s-a mișcat prea rapid cu asta, Ministerul de Externe tot nu i-a tras prea tare de mânecă, plus că este și această majoritate parlamentară care așa sau altfel fiecare minister se vede nevoit să fie cumva loial, prietenos cu actualul președinte, iar pentru el este important să saboteze votul în diasporă și să umfle secțiile de votare în Rusia, unde, crede el că va putea utiliza resursa de stat rusă ca să-și asigure voturi, poate chiar prin fraudare, prin falsificări. Ce a spus, de exemplu, public președintele Comisiei Electorale Centrale că ei au făcut acele 38 de secții de votare în baza propunerii venite de la ambasadorul Republicii Moldova în Rusia este incalificabil. Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia este membru de partid, el este omul lui Igor Dodon, deci el este ultimul om care este echidistant în astfel de chestiuni. Comisia Electorală Centrală trebuia să evalueze realist, în baza alegerilor precedente, câte secții de votare în Rusia trebuie și să nu publice un document care automat să trezească foarte multă nemulțumire și suspiciuni în societate, să explice că este doar o listă de testare și să nu pună 18 secții de votare doar în Moscova, dar să zică 3-4, câte trebuie. Ei chiar nu calculează niște riscuri de imagine. Mă refer la cei de la Comisia Electorală Centrală și-i păcat, pentru că asta afectează credibilitatea alegerilor.”
Europa Liberă: Alte scrutine au arătat cam câți moldoveni din diasporă sunt dispuși să vină în ziua alegerilor ca să-și exprime dreptul de vot și, dacă e să ne referim la acel milion de moldoveni aflați peste hotare, totuși interesul este scăzut.
Valeriu Pașa: „Eu nu aș fi de acord cu Dvs.”
Europa Liberă: Credeți că în acest an pe timp de pandemie de COVID-19 numărul ar putea să crească?
Valeriu Pașa: „Sigur că numărul va crește. Eu nu sunt de acord cu afirmația că interesul este scăzut. Condițiile care au existat, deci a fost o singură participare cu adevărat relativ mare în 2016, când pur și simplu oamenilor nu le-au ajuns secții de votare și buletine de vot. În 2019 s-au deschis deja mai multe secții de votare, dar oamenilor nu li s-a permis să voteze cu pașapoarte expirate sau în baza buletinului, ceea ce a îngrădit accesul pentru foarte și foarte multă lume.
Astăzi ar trebui să se miște autoritățile din timp, să deschidă mai multe secții de votare în locuri unde chiar sunt moldoveni, dar nu pe la Brest, cum deschidea Plahotniuc sau pe Lvov în Ucraina și să livreze acolo un număr suficient de buletine de vot, dar cel mai important este ca oficial conducerea țării, conducerea guvernului, Ministerului de Externe să solicite ajutor țărilor-gazdă pentru a găsi locații adecvate pentru secții de votare în condiții de pandemie, unde este ventilare, unde este spațiu mare, unde este spațiu de parcare, unde este mult loc afară ca să nu se înghesuie moldovenii stând în rând.”
Europa Liberă: Dar țările-gazdă pot oferi aceste spații contra unor sume pe care am înțeles că ar putea să nu le poată acoperi autoritățile statului?
Valeriu Pașa: „Eu garantez că, dacă va fi o adresare, majoritatea sau chiar toate țările vizate vor face tot posibilul ca să ajute Republica Moldova în acest exercițiu democratic și nu vor cere pentru asta bani.”
Europa Liberă: L-am auzit pe dl Cimil că cel puțin Germania ezită deocamdată să dea un răspuns, mai sunt și alte țări...
Valeriu Pașa: „Dl Cimil să meargă la Ministerul de Externe și împreună cu dl ministru al Externelor să semneze o scrisoare deschisă pe numele Guvernului Germaniei și să solicite asistență în această chestiune. Și atunci, sunt sigur, se va rezolva totul.”
Europa Liberă: Anul acesta li se permite celor din străinătate să voteze și cu actele cu termen expirat. Încurajează cetățenii să se prezinte la urnele de vot?
Valeriu Pașa: „Da, cu siguranță! Ei și până acum, deci sunt foarte multe situații, în special cu cei plecați mulți ani în urmă sau puțini ani în urmă care fie au pașapoarte expirate, fie nici măcar nu au pașapoarte moldovenești, ei au pașapoarte românești în baza cărora locuiesc în toată Europa și nici măcar nu au nevoie de pașaportul Republicii Moldova, pentru că nu au nevoie de el ca să circule și, respectiv, asta a îngrădit accesul la vot pentru foarte, foarte mulți. Deci doar prin faptul că lor li se permite să vină la vot, deja vor fi mai mulți.”
Europa Liberă: Realitățile arată cât de important și imperativ ar fi să se decidă și asupra votului electronic. L-am auzit și pe Igor Dodon spunând cât de important este ca să se ajungă și la acest vot electronic.
Valeriu Pașa: „Da, Igor Dodon este președinte de 4 ani de zile și nu a făcut absolut nimic. Există un studiu de fezabilitate făcut de Comisia Electorală Centrală mult timp în urmă, deci mingea este în terenul parlamentului și nu s-a făcut absolut nimic pentru a rezolva – asta-i una. Doi: în condițiile în care Republica Moldova este încă departe de a fi un stat de drept, criteriile de securitate, astfel încât oamenii chiar să creadă că votul lor electronic nu este trucat, nu este furat, nu este preschimbat apoi, e foarte greu de asigurat. De asta, dincolo de aspecte precum votul electronic, vot prin corespondență, la etapa asta există o soluție simplă la care trebuie să se lucreze – să fie deschis un număr suficient de secții de votare, numărul lor trebuie mărit peste tot, în special acolo unde au fost mulți alegători, ca să nu avem înghesuială și toată lumea să aibă acces să voteze. În perspectivă, da, trebuie să găsim soluții măcar în regim de test, să vedem cum ar fi cu votul la distanță, fie prin corespondență, fie PRIN vot electronic, dar le trebuie să fie foarte bine securizat și asta nu este o discuție în ajun de alegeri. Sigur, Dodon poate să promită acum orice. El a promis marea și sarea 4 ani în urmă și după asta a ieșit și a povestit că el 85 la sută a îndeplinit, pe când el n-a făcut măcar 3 promisiuni din ceea ce a promis că face în primele 100 de zile.”
Europa Liberă: Deci, rămâneți optimist că diaspora va participa la acest scrutin cu interes?
Valeriu Pașa: „Eu sunt absolut sigur că vom avea o prezență bună, cred eu, chiar mai mare decât a fost în anul 2016.”
Europa Liberă: Atunci fuseseră...
Valeriu Pașa: „138 de mii. Potențialul real pentru voturi, dacă se deschide un număr adecvat de secții de votare și geografia lor va fi reprezentativă cu adevărat, adică se vor deschide secții de votare acolo unde trebuie, dacă vor fi 150 de secții de votare, potențialul eu cred că este la 200 de mii. Bine, eu nu spun că vin 200 de mii, eu spun că acesta-i potențialul.”