Linkuri accesibilitate

Activişti anti-avort bagatelizează Holocaustul


Memorialul Yad Vashem de la Ierusalim
Memorialul Yad Vashem de la Ierusalim

Justiţia germană interzice fundamentalistului german, Klaus Günter Annen, să compare avortul cu Shoah.

Un tribunal din Hamburg l-a condamnat, luni, pe activistul Klaus Günter Annen la o amendă de 6.000 de euro şi-l obligă să şteargă de pe pagina sa de internet fotografii şi pasaje dintr-un text, în care compară Holocaustul cu avortul. Prin sentinţa pronunţată, a anunţat postul de radio NDR, justiţia germană îi dă dreptate Kristinei Hänel, medic din Gießen. Ea s-a adresat justiţiei cu o plîngere penală după ce Klaus Günter Annen a declanşat împotriva ei o campanie agresivă, în care o compara cu făptaşii nazişti din lagărele de exterminare şi întreruperea sarcinii cu Holocaustul.

Într-un text digital incriminat, Annen a etichetat-o pe Kristina Hänel drept „degenerată” (Entartete). Termenul a fost folosit de către nazişti pentru descrierea unor opere de artă realizate de autori evrei, calificaţi drept decadenţi şi neconformi spiritualităţii „rasei superioare”, „nordice” şi „ariene”. Fundamentalistul catolic Annen a postat de-asemenea pe blogul său poarta unui lagăr nazist de concentrare şi o sală de operaţie, punînd semnul egalităţii între politica rasială de exterminare şi avort.
Pînă şi blogul pe care-l editează are un nume provocator, sugerînd o echivalenţă între Shoah şi avort. Denaturînd cuvîntul Holocaust, Klaus Günter Annen, a creat printr-o analogie fonetică discutabilă termenul Babycaust, atribuit ca nume blogului său.

Pe lîngă promovarea concepţiilor sale legate de interzicerea totală a avortului, Annen vehiculează şi clişee anti-semite, exprimate, de exemplu, în calificarea francmasoneriei sau a membrilor clubului Rotary drept „cercuri anti-creştine” care constituie „un pericol pentru societate”. În acest context o atacă şi pe cancelara Merkel, pentru că este membră de onoare a clubului Rotary şi ar acţiona în conformitate cu interesele acestei „societăţi”.

Referindu-se la agitaţia fundamentalistului Annen şi procesul de la Hamburg, Comitetul Auschwitz din Germania (Auschwitz-Komitee in der Bundesrepublik Deutschland) a dat publicităţii o declaraţie în care se critică relativizarea Holocaustului prin intermediul unor comparaţii inadecvate. Totodată se critică folosirea abuzivă şi preluarea de către Annen a sloganului antifascist, lansat de către foşti deţinuţi ai lagărelor de concentrare „Nie wieder...” (Niciodată).
Günter Annen, de meserie economist, este fondatorul organizaţiei care militează contra avortului, botezată, „Iniţiativa Niciodată” (Initiative Nie wieder). Activistul se bucură de sprijinul unor cercuri şi organizaţii fundamentaliste. Într-un articol intitulat „Atunci: Holocaust – Azi: Babycaust” (Damals: Holocaust - heute: Babycaust), Annen a fost descris, în 2003, într-o publicaţie catolică neoficală ca un luptător pentru salvarea vieţilor (Lebensrechtler).
Despre activistul anti-avort şi procesele pe care le-a avut Annen de-alungul anilor au relatat şi publicaţii româneşti care militează împotriva avortului şi care s-au implicat, în 2018, în susţinerea referendumului pentru aşa-zisa familie tradţională. În aceste publicaţii, ca cea care-şi spune „Cultura vieţii”, se pot depista argumente similare celor răspîndite de Annen, inclusiv comparaţia avortului cu Holocaustul.
Astfel, în „Cultura vieţii”, din 24. 12.2012, se putea citi următoare afirmaţie în articolul semnat de PRO VITA București, intitulat: „Ar trebui să comparăm avortul cu tragedia de la Newton?”: „când compar holocaustul nazist cu holocaustul avorturilor, arăt că ambele sunt evenimente oribile care au curmat viețile a milioane de persoane inocente. Unul a avut loc cu 70 de ani în urmă, altul ar loc chiar acum.” Aceeaşi publicaţie se întreabă retoric (la 1.12. 2012): „Este comparabil avortul cu sclavia sau holocaustul?” Răspunsul publicaţiei, desigur, e afirmativ pentru că ea împărtăşeşte idei similare ca acel grup de persoane din „diaspora” care a dat publicităţii o scrisoare (12.4. 2016) în care se vorbeşte despre pericolul „importului masiv de imigranți” dacă nu va înceta ceea ce semnatarii numesc „genocid” şi „holocaust național”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG