Linkuri accesibilitate

România: Discursul naționalist are efecte. De ce a fost amendat Klaus Iohannis


O amendă la nivel înalt și semnificațiile ei.

În România, preşedintele Klaus Iohannis a fost sancţionat de Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu o amendă, considerându-se că a ofensat etnicii maghiari prin felul în care a criticat recenta adoptare a tacită în Camera Deputaților a unui proiect legat de autonomia Ţinutului Secuiesc.

Președintele Klaus Iohannis a precizat imediat după ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a făcut publică decizia sa, că va contesta în instanță amenda de 5000 de lei primită, care înseamnă echivalentul a o mie de euro. Dincolo de această sumă, este vorba despre o decizie prin care președintele român este pus la colț pentru discursul său în care a spus că „PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor". Un discurs care a început cu urarea maghiară „Jó napot kívánok, PSD!”, adică Vă doresc o zi bună, PSD.

Asociația pentru protecția drepturilor minoritare Miko Imre și PSD au depus o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva președintelui Klaus Iohannis pe motiv că a făcut afirmații discriminatorii la adresa etnicilor maghiari în discursul susținut de la Cotroceni după ce un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților. Proiectul a fost respins a doua zi în plenul Senatului, dar președintele a insistat că fără discursul său de avertisment, legea ar fi trecut și de camera superioară a parlamentului românesc.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor
Liderul UDMR, Kelemen Hunor

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România depune în fiecare mandate parlamentar cel puțin un proiect care vizează autonomia regiunii secuiești, din care fac parte trei județe Harghita, Covasna, Mureș, locuite preponderent de maghiari. Potrivit ultimului proiect, limba maghiară ar fi urmat să aibă statut de limbă oficială în această zonă, iar locuitorii ei ar fi putut folosi ambele limbi în condiții legale.

Klaus Iohannis a răspuns dur acestei inițiative care, pe de altă parte, a trecut tacit de Camera Deputaților, inclusiv cu știința liberalilor și a președintelui, pentru că în România procesul decisional din parlament este complet transparent. Cu toate acestea nici șeful statului și nici PNL nu au reacționat preventiv.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu a publicat încă motivarea deciziei de azi, dar asociația Miko Imre care l-a reclamat pe Klaus Iohannis l-a acuzat de incitare la ură, insistând asupra faptului că există o compmonentă agravantă în cazul lui pentru că, cităm „are calitatea de Președinte al României, ceea ce insuflă sentimentul că însuși statul român acționează împotriva cetățenilor săi de etnie maghiară”.

Discursul lui Klasu Iohannis de la finele lunii aprilie a dus la încordarea relațiilor României cu Ungaria și la un șir de acuzații reciproce, care par să facă parte dintr-o istorie fără sfârșit.

XS
SM
MD
LG