Bulgaria se află, din nou, în compania Rusiei, Belarus și a Turciei în clasamentul anual al libertății de exprimare, realizat de „Reporteri fără frontiere”.
Țara rămâne pe locul 111-lea, ultimul dintre toate țările membre ale Uniunii Europene și în urmă unor țări africane precum Angola și Etiopia.
„În loc să evolueze spre mai bine în perioada președinției bulgare a Consiliului UE, situația s-a agravat”, se arată în raport.
Deteriorarea a început de fapt în 2009 – anul în care a fost instalat primul guvern al ex-generalului de poliție Boiko Borisov. În 2008, țara s-a aflat pe locul al 35-lea, la egalitate cu Franța și în fața altor țări europene printre care România și Republica Moldova.
Sistemul judiciar ineficient, corupția și crima organizată sunt menționate printre principalele obstacole pentru libertatea presei. Controlul din partea politicienilor și al unor oligarhi apropiați ai puterii rămâne o problemă de bază.
Sistemul judiciar ineficient, corupția și crima organizată - printre principalele obstacole pentru libertatea presei...
Drept exemplu pentru monopolizarea pieței media este menționat trustul de ziare, posturi de televiziune și cea mai mare companie de difuzare a presei controlat de Delian Peevski - om de afaceri și deputat din MDL – Partidul etnicilor turci și al musulmanilor.
În raportul anual este menționat arestul celor doi ziariști de la site-ul „Bivol”, partener bulgar al Wikileaks, și de la platforma RISE Project - Dimitar Stoianov și Atila Biro, în apropierea orașului Radomir, în timp ce realizau o investigație, având ca temă fraudarea fondurilor europene.
Bulgaria se află pe lista țărilor cu ziariști asasinați în anul 2018. Este vorbă de Victoria Marinova din orașul Russe. Procuratura însă a stabilit că aceasta crimă nu este provocată de activitatea de redactor și ziarist de investigații într-un post local de televiziune. Acționând cu brutalitate, autoritățile au încercat să acopere o parte din informații.
Autorii raportului constată că ziariști bulgari sunt atacați de crima organizată, dar și de puterea care tolerează aceste atacuri în loc să le împiedice. Prin Legea datelor personale s-a urmărit de fapt înăsprirea controlului asupra mediilor independente.