Preşedintele Oficiului pentru protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz – adică serviciul de informaţii interne din R. F. Germania), Hans-Georg Maaßen, a fost demis.
Maaßen, în vîrstă de 55 de ani, nu va deveni însă şomer sau pensionar, ci va primi postul unui secretar de stat în ministerul federal de interne, condus de bavarezul creştin-social Horst Seehofer.
Într-o conferinţă de presă care a avut loc în cursul miercuri la Berlin, Seehofer l-a descris pe Maaßen drept un om „competent şi integru”.
Tot Seehofer a explicat în faţa presei că în calitate de secretar de stat Maaßen va răspunde de problema digitalizării, de securitatea cibernetică şi de poliţia federală.
În orice caz, omul de încredere al lui Seehofer nu se va mai ocupa de serviciul de informaţii. Cine va deveni noul şef al serviciului nu a fost dezvăluit. Presa vehiculează deja cîteva nume, însă oficial neconfirmate.
Ca secretar de stat, controversatul Maaßen va avea şi un salar mai mare. Pînă acum a cîştigat lunar 11.577 de euro, în noua sa funcţie va primi în fiecare lună 14.157 de euro.
Mişcarea pe tabla de şah a politicii germane a stîrnit o adevărată explozie de critici. Cei care au cerut demiteria lui Maaßen, după ce acesta a relativizat agresarea unor străini la Chemnitz de către extremişti de dreapta, şi-au exprimat consternarea. Inclusiv unii politicieni social-democraţi care nu sînt mulţumiţi că Maaßen, practic a fost avansat. Liderul tineretului social-democrat, Kevin Kühnert, a spus că ceea ce s-a întîmplat depăşeşte orice. Vicepreşedintele social-democraţilor, Ralf Stegner, a declarat că mutarea lui Maaßen în Ministerul de Interne este un „dezastru”.
Secretarul general al social-democraţilor Lars Klingbeil consideră detaşarea lui Maaßen ca „o provocare a lui Seehofer”. Prin acestă mişcare, Seehofer s-a poziţionat clar împotriva cancelarului Angela Merkel:
„Ceea ce s-a întîmplat arată că între Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială conflictul continuă să mocnească, tot aşa şi între Merkel şi Seehofer. Această stare de fapt nu prinde bine coaliţiei şi are repercusiuni asupra climei din cadrul alianţei de guvernare.”
Opoziţia a reacţionat şi mai vehementă decît unii reprezentanţi ai partidelor care fac parte din marea coaliţie de la Berlin.
Co-preşedintele grupului parlamentar al Partidului Stîngii, Dietmar Bartsch, a spus radiodifuziunii germane, că „Ministerul de Interne devine o rampă de deţinere a funcţionarilor politici expiraţi”. Faptul că social-democraţii din coaliţia de guvernare admit acest joc, a mai spus Bartsch, este ceva de neînţeles.
Creştin-democraţii au încercat să schiţeze gesturi mai indulgente faţă de cazul Maaßen. Astfel, Annegret Kramp-Karrenbauer, secretar general al partidului lui Merkel, a încercat să netezească valurile, subliniind că decizia legată de şeful serviciului a fost luată cu acordul social-democraţilor.