Născut în 15 septembrie 1952 în regiunea Lugansc Ukraina. În anul 1984 a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova specialitatea electrificarea agriculturii cu calificarea de inginer electrician. A fost profesor profesor și director adjunct la școala profesională Cărpineni. În prezent este pensionar dar activeaza si ca profesor la Liceul Teoretic Ștefan Holban Cărpineni.
Luni
M-am trezit cam tîrziu deoarece am privit meciul de fotbal Polonia-Columbia și analiza meciurilor jucate duminica. Primul lucru planificat pentru ziua a fost strînsul zmeurei pentru compot. După care m-am apucat să construiesc o antenă decimetrică pentru recepționarea semnalului de televiziune digitală. Această antenă am construit-o la rugămintea unui cumătru, care peste vară vine din capitală la țară. Cu ajutorul acestei antene și al unui bloc special pentru recepționarea semnalului TV digital se potprivi doar opt posturi TV , pe cînd se pot transmite zeci de programe!? Am testat-o la televizor și am constatat o calitate foarte bună. După prînz m-am ocupat cu schimbarea suspensiei la țava de eșapament de la automobilul personal. Apoi am conectat calculatorul și direct am intrat pe rețelele de socializare. Am discutat cu fiica și nepoțeii de la Paris pe Viber. Nepoțica de trei anișori mi-a arătat desenul făcut la grădiniță. Vreau să zic că în acele grădinițe din occident e cu totul altă educație, unde copiii pot să-și descopere talentul de la vîrsta fragedă. O spun în cunoștință de cauză. Nepoțelul de opt ani a devenit campion împreună cu echipa la gimnastică în grupa mică. Ne bucurăm de succesele lor dar totodată ne întristăm că nu-s în țara noastră.
Seara au poposit la noi niște prieteni apropiați care au venit într-o vacanță de scurtă durată din Italia. Am discutat despre viața de aici și de acolo. Cu toate că au un trai decent acolo au spus că ar vrea să se întoarcă dar... Moldova nu-i așteaptă. În timpul discuției am făcut o dedicație muzicală la postul de radio Pro Mingir, pentru care prietenii au fost plăcut surprinși. Le-am spus că pot urmări live pe internet acest post de radio, accesînd www.pro.regional.md chiar și pe telefon mobil.
Apoi iarăși la campionatul mondial de fotbal din Rusia.
Marți
După dejun am plecat la spital, de unde mi-am luat certificat medical, deoarece pe parcursul a zece zile am urmat un tratament pentru hipertensiune. Terapeutul Alexandru Baxan, un medic tînăr și foarte profesionist mi-a dat indicații pentru prelungirea tratamentului la domiciliu. Apropos și soția dumnealui Elena, medic, spune că în spitalul Cărpineni condițiile nu sunt mai proaste decat la Chișinău și nu au de gînd să plece la oraș cum o fac majoritatea medicilor tineri. Am mers la liceu pentru a prezenta certificatul medical. În ograda liceului m-am întîlnit cu d-na Vera Păpușă și un grup de elevi care au revenit din Grecia, unde au participat la promovarea valorilor tradiționale în componența colectivului Școlii de Arte și ansamblului Baștina de la LT Ștefan Holban, din comuna Cărpineni. Elevii mi-au povestit despre călătoria lor în Grecia, despre locurile vizitate și impresiile de neuitat. După prânz o oră de relaxare. Odihnit am trecut la ocupația preferată – repararea aparaturii radio. Un fost coleg de clasă mi-a adus trei casetofoane pentru automobil fără fișele de conectare și m-a rugat să le unesc. O oră și jumate mi-a trebuit ca toate trei să funcționeze în regim normal. Lucrînd, ascultam știrile difuzate la mai multe posturi de radio. Peste tot se vorbea despre nemulțumirea cetățenilor și partenerilor de dezvoltare privind nevalidarea votului primarului nou ales în capitală. Este sfîrșitul democrației în Moldova. Păcat, după un sfert de veac Moldova aproape că s-a întors de unde a pornit...Pe la orele 15.00 m-a sunat la telefonun dentist cunoscut care m-a rugat să întru pe la el să-i văd bormașina care lucrează cu întreruperi. În cinci minute eram în cabinetul stomatologic deoarece locuiesc lîngă spital. Am rezolvat problema.
Seara am ieșit la plimbare la terenul de fitness în aer liber din sat. Am făcut cîteva exerciții fără a mă forța la cele șase aparate. După plimbare, navigare pe internet și în continuare fotbal la TV.
Miercuri
Ziua începe cu ultimele știri. După dejun sapa-i la putere în grădina noastră. Cu toate că în rezultatul secetei roadă mai nimic nu-i, dar buruiene sînt deajuns și trebue prășite ca în cântecul regretatului Anatol Dumitraș „Dă-i cu sapa, dă-i cu sapa...” Pînă la masă am terminat prășitul fiindcă grădina a fost arată din toamnă și pămîntul e puhav. După masă am lucrat la vie, am legat lăstarii, care anul acesta parcă cresc din apă și roada se arată bogată dar vorba moldoveanului: toamna se numără bobocii. La țară lucrul nu se termină niciodată, numai cel care nu vrea nu are preocupări. M-a sunat fiica Valentina de la Paris. Din vorbele ei am înțeles că ii este dor de casă , spunînd că acolo plouă în șir și e răcoare. Știu că dorul de casă îi macină pe toți cei plecați în străinătate, dar așa am ajuns să ne plangem soarta... După cină obosiți cu nevasta ne uităm la un film după care meciul de fotbal.
Joi
O zi cam posomorîtă. Soția a plecat la Chișinău la o masă rotundă despre „Valoarea exercițiului de replicare a practicelor și experiențelor de succes disponibile în procesul de împuternicire a comunitâților minoritare din mediul rural al RM”. Am luat în grabă ceaiul ca să dovedesc pînă vine ploaia să tund iarba din ogradă. După strîngerea ierbii tunse ograda un aspect de sărbătoare, căci sîmbătă treizeci iunie sărbătorim ziua de naștere a soției. Ii asteptam sa vina de la Chișinău pe fiica mai mare cu soțul și cei doi nepoței.Vor fi oaspeți și din sat, prieteni, cumătri, sora soției cu soțul iar alte rude sînt peste hotare ca și două fiice ale noastre. Așa zile am ajuns că și la o veselie nu ai cu cine petrece... Mulțumim guvernării care spune că acum trăim mai bine...? După prânz la calculator. Discut cu fiica cea mai mare Natalia stabilită la Chișinău. Ea activează ca laborant superior la catedra de terapie a Universității de Medicină N.Testimițeanu. Vorbesc si cu nepoțelul mai mare Cristi, care se antrenează la FC Zimbru și în curînd pleacă în Italia pentru a trece o selecție împreună cu alți patru jucători. Îi doresc baftă. Al doilea nepoțel Ionuț spune că merge la bazin și la antrenament caci practica luptele jiu-jitsu. Al doilea apel e la Paris la fiica mijlocie Irina. Toata atentia ea o ofera nepoțeluli Sebastian și nepoțicai Elizabeth. Nepoțelul merge în clasa a trea și e pasionat de gimnastică iar nepoțica de trei anișori e la grădiniță. Nepoțelul numără zilele deoarece pe trei iulie are avion la Chișinău iar pe 23 iulie vin și părinții. Următorul apel e tot la Paris la fiica mai mică Valentina. Terminînd discuțiile cu copiii trec la Facebook , unde discut cu prietenii despre cele ce se întîmplă în țara noastră și ne revoltăm pentru dezmățul din justiție, care chipurile pe banii europenilor „s-a reformat”!?
Și toți ajungem la concluzia că tot noi purtam vina pentru votul dat celor din Parlament. Ca să mă liniștesc trec la televizor unde se transmit meciurile pentru optimele de finală. Acest campionat a adus o mulțime de surprize. Cine s-a mai gîndit că Germania va pleca acasă? Am privit fotbal de calitate.
Vineri
Cer înnourat. Undeva departe se aud tunete. Luăm dejunul și pregătm pungile cu gunoi deoarece azi este ziua de colectare a deseurilor, serviciul comunal face acest lucru o dată la două săptămîni. Plata pentru acest serviciu este de 23 lei lunar. La ora zece plecăm cu soția, care este membră a grupului de inițiativă, la centrul de fitness în aer liber care se află lîngă piața industrială din centrul satului. Era preconizată o întîlnire cu sponsorii și conducătorii proiectului. La întîlnire au participat: Elizabeth Balint - Director de Programe WSOS/Great Lakes Consortium, Toledo, USA, Peter Ujvagi, președintele consiliului orășănesc, Toledo, Ohio, Statele Unite, Ion Cărpineanu – primarul comunei Cărpineni, membrii grupului de inițiativă din cadrul proiectului, locuitori din sat.
Oaspeții se conving de rezultatele proiectului și spun că-s încântați de ceea ce avem. D-nul Peter Ujvagi a spus că el vede pentru prima dată așa teren de fitness. Dumnelui a încercat cîteva aparate și a spus că neaparat va implementa așa proiect la el în țară. Principalele întrebări puse de dumnealor au fost: cîtă populație a luat parte la amenajare și dacă au contribuit și cu cît membrii diasporei. Primarul localității a mulțumit oaspeților pentru susținere în aplicarea acestui proiect. La prânz am fost invitați la prietenii sosiți din Italia, care diseară pleacă. Ei sînt tare mirați că în sat e așa liniște de parcă satul e pustiu. Pe vremuri se auzeau copiii, mai răsuna muzică...Păi dacă mulți au plecat ca și ei în străinătate de unde forfota? O mare bucurie este ploaia multașteptată care a venit și pe la Cărpineni. Seara navighez pe internet după care filmul la TV și fotbal,fotbal...
Un weekend fericit la toată lumea, sănătate și numai bine! Dar oare cand va fi și BINE în Moldova noastră iubită de Dumnezeu si uitată de guvernare?