Linkuri accesibilitate

Moldova pitorească - O vizită la mănăstirile Hâncu, Căpriana și Sf. Nicolae din Condrița


Mănăstirea Hâncu din Bursuc, raionul Nisporeni, a fost fondată în 1678. Mănăstirea are în posesie 56 de hectare de pământ, are două biserici, una de iarnă şi una de vară, precum şi o casă cu 60 de chilii pentru monahi şi un palat a stăreției. În proces de finalizare se află construcția catedralei cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cu două niveluri și mai multe pristoluri. În cadrul Mănăstirii activează 17 preoţi şi 85 de maici.

Mănăstirea Căpriana este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Republica Moldova fiind întemeiată în anul 1429 şi ctitorită de Ştefan cel Mare şi Sfânt. Mănăstirea, situată în Codrii Lăpuşnei, a fost mult timp reședința Mitropolitului Moldovei. Ansamblul monahal e compus din trei biserici, o casa cu doua etaje, chilii si alte acareturi. În perioada 2003 – 2005 au avut loc ample lucrări de restaurare cu bani de la bugetul statului, dar și de la donatori particulari.

Mănăstirea Sf. Nicolae a fost întemeiată în 1783. Este situată lângă râul Catargul în localitatea Condriţa din cadrul municipiului Chişinău în apropiere de reședința prezidențială. Mănăstirea are 17 călugări. Este compusă dintr-o biserică de vară şi una de iarnă. Mănăstirea este încă în proces de restaurare, început în anul 2000.

Încarcă mai mult

16x9 Image

Alla Ceapai

Jurnalistă, moderatoarea emisiunii matinale a Europei Libere  „Moldova la ora 7”, coautoarea rubricii Dicţionar European.

XS
SM
MD
LG