Linkuri accesibilitate

Forțează parlamentul României schimbarea Legii DNA?


Protest anticorupie, București, 3 februarie 2017
Protest anticorupie, București, 3 februarie 2017

Ar fi un risc major pentru România, după cum au avertizat deja Comisia Europeană și departamentul de stat de la Washington.

Procurorul General al României Augustin Lazăr a anunțat vineri că ar avea la dispoziție pârghii pentru încetinirea procesului de adoptare a noilor legi privind justiția, pe care coaliția de guvernământ vrea să le aibă gata înainte de Anul Nou.

Lazăr a spus că pregătește aceste căi de încetinire, dar că nu le anunță deocamdată.

În discuție sunt cele trei legi care guvernează sistemul juridic: cea privind statutul magistraților, care a trecut deja prin Camera Deputaților și așteaptă votul final de la Senat, cea privind organizarea judiciară, aflată în dezbatere la Comisia specială a Parlamentului și cea de-a treia, Legea de funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Partidele aflate la guvernare, PSD și ALDE, au scos deja din Statutul magistraților garanția privind independența procurorului, au adăugat faptul că procurorul ierarhic superior poate cenzura actele subordonaților săi, iar procurorul este pus de facto sub controlul ministerului justiției, deci sub control politic.

Se află în curs dezbaterea privind Legea de organizare judiciară, în care coaliția de guvernământ au introdus „grava neglijență”, o formulare care implică multă relativitate și prin care procurorii pot fi hărțuiți în folosul acuzaților, și o așa-numită „obligație” a statului de a se întoarce împotriva magistraților care au luat decizii greșite din „neglijență” sau „rea-credință”, situații greu de verificat cu adevărat, dar cu ajutorul cărora se poate pune presiune mai cu seamă asupra judecătorilor care au pe masă dosare ale unor demnitari.

Tot în cadrul acestei Legi de organizare juridică, PSD și ALDE au introdus Secția specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați.

Cu toate că la prima vedere această din urmă prevedere nu pare prea gravă, ea ar putea afecta întreaga funcționare a Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Până acum, potrivit Legii de funcționare a DNA, magistrații bănuiți de fapte de corupție erau investigați de procurorii acestei instituții.

Dar dacă modificările propuse de PSD și ALDE vor fi adoptate și magistrații vor fi scoși de sub investigarea Direcției Naționale Anticorupție, toată Legea DNA ar urma să intre în procedură parlamentară pentru a fi schimbată (în conformitate cu Legea de organizare judiciară).

Acesta ar fi un risc major pentru România, după cum au avertizat deja Comisia Europeană și departamentul de stat de la Washington.

În plus, majoritatea politică din Parlament refuză să consulte Comisia de la Veneția cu privire la modificările pe care le operează în legile care încă asigură independența justiției.

„Suntem hotărâți să ne apărăm statutul pe care îl avem”, a spus vineri după-amiază procurorul general al României, vorbind despre independența magistraților.

Mai multe organizații profesionale plus Consiliul Superior al Magistraturii s-au declarat împotriva modificărilor care au loc în Parlament, iar președintele Klaus Iohannis a precizat vineri 8 decembrie, cînd e celebrată Ziua Constituției, că „românii se dovedesc mai uniți ca niciodată în jurul unor principii fundamentale, pentru a căror respectare militează activ, fără a mai accepta nici un pas înapoi”.

În acest fel, preșesdintele Iohannis nu doar că îi îndeamnă pe români să rămână în stradă până când politicienii vor decide să lase Legile justiției în pace, dar sugerează și că nu va promulga aceste legi.

În România însă, președintele poate trimite înapoi la Parlament doar o singură dată legile pe care nu e dispus să le promulge.

XS
SM
MD
LG