Linkuri accesibilitate

Un magistrat reținut la CNA: afacerea Oleg Melniciuc


Un studiu arată o discrepanță importantă între bunurile procurate și mijloacele dobândite legal.

Magistratul Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, se află în izolatorul Centrului Național Anticorupție, după ce a fost reținut marți, 27 iunie, pentru 72 de ore. Procurorii îl bănuiesc pe Melniciuc de îmbogățire ilicită și spun că averea sa depășește cu mult veniturile. Ceea ce se poate vedea cu ochiul liber când este vorba de imobile se exemplu, ceea ce se poate citi în ziare cum ar fi „Ziarul de Gardă”, trebuie acum probat la tribunal: venitul ilicit. Iar în acest caz se pare că Melniciuc este cel care va trebui să-și justifice averea.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct

Dosarul, în care a fost reținut magistratul Oleg Melniciuc, a fost pornit în primavara anului curent, în martie, și a avut la bază, potrivit explicațiilor procurorilor: „investigații jurnalistice care au arătat că Melniciuc și persoane apropiate dețin bunuri și au venituri care depășesc de câteva ori veniturile legale ale familiei sale”. Declarația îi aparține chiar șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari citat de portalul moldovacurata.md.

Oleg Melniciuc (Foto: Magistrat.md/bizlaw.md)
Oleg Melniciuc (Foto: Magistrat.md/bizlaw.md)

Procurorii au mai declarat pentru presă că, pe parcursul anchetei, oamenii legii au făcut un studiu în care au analizat cheltuielile judecătorului și au constatat o discrepanță importantă, sau esențială, cum o califica procurorii, între bunurile procurate și mijloacele dobândite legal. Cu alte cuvinte, potrivit procurorilor, Melniciuc și familia sa au cheltuit mult peste ceea ce ar fi câștigat legal.

Potrivit declarațiilor de venit pentru ultimii cinci ani, Oleg Melniciuc a câștigat din donații peste jumătate de milion de lei. Pentru aceeași perioadă, aproape un milion de lei a câștigat din salariile obținute la locul de muncă și din activitatea didactică.

Averile sale sunt estimate la câteva milioane de lei. Despre ele a scris jurnalistul de investigație Victor Moșneag, de la Ziarul de Gardă:

Victor Moșneag: „Domnul Melniciuc a atras atenția atunci când a început să construiască casa sa în 2011, o casă frumoasă pe care nu ți-o poți construi dintr-un salariu de judecător. Ulterior, presa a atras atenția la faptul că practic în fiecare an judecătorul Oleg Melniciuc primea donații, când de zeci de mii de lei, când de sute de mii de lei. Donațiile veneau de la mama lui. Ziarul de Gardă a scris anterior despre faptul că... de exemplu, în 2016, mama lui, care este pensionară și a împlinit în luna mai 79 de ani și care trăiește doar din pensie, a făcut odată donații judecătorului de 300.000 de lei, anul trecut i-a făcut o donație de 150.000 de lei. Ulterior s-a constatat și faptul că mama judecătorului, care este pensionară și nu are venituri foarte mari, are cel puțin patru bunuri imobile în Chișinău, care costă în jur de cinci milioane de lei la valoarea lor cadastrală.”

Europa Liberă: Credeți că investigațiile jurnalistice apărute au contribuit cumva la inițierea acestui dosar?

Victor Moșneag: „Probabil, noi nu putem să cunoaștem ceea ce s-a întâmplat, toate dedesubturile acestui caz. Probabil articolele care au apărut în presă au constituit un motiv pentru procurori ca să investigheze judecătorul Oleg Melniciuc, însă nu exclud că la mijloc ar putea să existe și alte interese iar aceste articole să fie mai multe un pretext pentru procurori ca să-l investigheze pe Melniciuc. Important este cu ce se va termina, pentru că dacă dosarul este unul fabricat, iar cineva vrea doar să se răfuiască cu Melniciuc, cred că dosarul nu va avea o finalitate, o condamnare sau confiscarea bunurilor, așa cum prevede acest articol de îmbogățire ilicită.”

Pe de altă parte, Oleg Melniciuc a negat de fiecare dată că ar fi ascuns anumite venituri. Însă o reacție a magistratului la învinuirile procurorilor, după reținerea sa, deocamdată nu a fost consemnată.

Oleg Melniciuc a fost numit judecător în 2009 prin decretul președintelui de atunci, Vladimir Voronin.

În același an el a fost implicat în scandalul numit convențional „7 aprilie”. Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului ridicaseră semne de întrebare asupra actului justiției înfăptuit de magistrat în privința mai multor tineri, care au participat la protestele anticomuniste din aprilie 2009.

În 2013, Melniciuc a ajuns președintele Judecătoriei Rîșcani, după ce președintele Timofti a refuzat candidatura sa în repetate rânduri, ca într-un final să o accepte, fiind obligat de lege.

În 2016 și președintele Igor Dodon a respins propunerea ca Melniciuc să fie numit vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. După reținerea magistratului, într-un comentariu pe rețelele sociale, Dodon s-a arătat mulțumit de faptul că rezervele sale par a fi fost justificate.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG