Linkuri accesibilitate

Memorandumul de colaborare dintre Moldova și Uniunea Economică Eurasiatică


Președintele Colegiului comisiei economice eurasiatice Tigran Sarkisyan și președintele moldovean Igor Dodon.
Președintele Colegiului comisiei economice eurasiatice Tigran Sarkisyan și președintele moldovean Igor Dodon.

Premierul Pavel Filip a criticat din nou acest morandum.

La forumul de două zile „Uniunea Economică Eurasiatică-Republica Moldova”, găzduit la Chișinău, președintele Igor Dodon a semnat memorandumul de colaborare a Republicii Moldova cu Uniunea Economică Eurasiatică dominată de Rusia. Anterior, președintele moldovean a solicitat acordarea statutului de observator Republicii Moldova în cadrul acestei organizații. Premierul Pavel Filip a criticat din nou semnarea acestui memorandum, atrăgând atenția că valoarea sa ar fi nulă, deoarece, potrivit Constituției parlamentul este cel care trebuie sa aprobe direcțiile de politica externă a țării, si orice tratat semnat de președinte. A încercat sa afle mai multe, Tamara Grejdeanu:

Președintele Igor Dodon a spus că acordul de colaborare nu trebuie ratificat de parlament și nici nu așteaptă un aviz pozitiv din partea guvernului. Potrivit lui, memorandumul semnat azi nu contravine Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și este în măsură să asigure un echilibru în relațiile economice ale Republicii Moldova cu vest și cu estul:

„Da, noi trebuie să obținem și să intrăm în piețe noi, dar diversificarea piețelor de desfacere a produselor moldovenești nu trebuie să ducă la pierderea piețelor tradiționale. Astăzi s-a făcut primul pas, acest acord presupune doar o etapă prin care facem cunoștință cu principiile de activitate ale Uniunii Eurasiatice.”

La rândul său, președintele Colegiului comisiei economice eurasiatice Tigran Sarkisyan a spus că acest memorandum nu pune nici o responsabilitate pe umerii Republicii Moldova, doar îi oferă șansa să urmărească îndeaproape normele funcționale în interiorul Uniunii Economice Eurasiatice:

„Semnarea acestui memorandum îi dă posibilitatea Republicii Moldova să se familiarizeze în detaliu cu actele normative propuse la nivelul comisiei și în general cu situația economică din cadrul pieței noastre comune. Este evident că produsele moldovenești sunt cunoscute pe piețele noastre și cred că este posibilitatea de a extinde potențialul de export al Republicii Moldova. Intenționăm să discutăm întrebările ce vizează cooperarea economică și să facem schimb de informații în acest context.”

Igor Dodon a evidențiat faptul că semnarea acestui memorandum precede o ședință a președinților din Rusia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan care ar urma să aibă loc în 14 aprilie și care va examina posibilitatea de a-i oferi Republicii Moldova statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

Vorbind despre efectele juridice ale memorandumului, Igor Dodon a făcut referire la atribuțiile pe dimensiunea politicii externe pe care i le oferă Constituția.

Expertul Institutului pentru politici și reforme europene Iulian Rusu notează că în cadrul oricărui memorandum, pact sau tratat internațional semnat, există o procedură internă de avizare. Iar în acest caz, avizarea ar fi trebuit să o facă Guvernul, prin intermediul ministerului de externe, lucru care nu s-a întâmplat și, prin urmare, spune Iulian Rusu, memorandumul semnat nu are efecte juridice și nici valoare la nivel de stat.

Expertul face referire la legea moldovenească a tratatelor internaționale care stabilește o balanță între principalele autorități publice în acest domeniu, care sunt ministerul de externe, guvernul, parlamentul, și într-o anumită măsură președinția, autorități care nu pot lua decizii separat, spune Iulian Rusu:

„Exercițiul acesta în jurul căruia se învârte domnul președinte Dodon este mai mult politic, deci el încearcă să creeze impresia că el implementează agenda pre electorală pentru care el a fost ales și, din punctul acesta de vedere, el utilizează orice instrument la dispoziție, chiar și instrumente care, de fapt, nu au efecte cum ar fi semnarea acestui memorandum. Președinția nu poate să acționeze separat de celelalte instituții. Logica acestei proceduri interne ține anume de interesul de a asigura că actele noi pe care noi le semnăm sunt în corespundere cu actele deja existente. De aceea și este nevoie de această avizare.”

La fel, în perspectiva acceptării Moldovei ca observator în cadrul Uniunii Eurasiatice, expertul se întreabă cine o să reprezinte Moldova în acest proces, în momentul în care instituțiile care ar trebui să delege nu au dat un aviz pozitiv.

Președintele Asociației pentru politică externă Vasile Nedelciuc spune și el că Igor Dodon nu poate face politică externă fără încuviințarea celorlalte autorități ale statului:

„Organizațiile internaționale, toate prevăd ca aderarea la tratatele internaționale să fie supusă ratificării în parlament pentru că participarea la tratatele internaționale prevăd nu numai drepturi, dar și obligațiuni. Și atunci, obligațiunile se dau de către legiuitori, or Dodon nu are putere de a adopta acte normative care automat devin legislație.”

Vasile Nedelciuc califică aceste acțiuni ale președintelui Dodon drept populiste și spune că statutul de observator în cadrul unei organizații atrage după sine anumite cheltuieli și responsabilități pe care instituția prezidențială nu poate să și le treacă în cont.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG