Linkuri accesibilitate

Cazul Eduard Grama și asociații


Pe parcursul anilor 2012-2016, învinuiții au încercat să pună stăpânire pe cinci bunuri imobile și 12 hectare de teren, reușind să obțină decizii de judecată în baza unor documente contrafăcute.

Ministrul moldovean al agriculturii Eduard Grama a fost reţinut înainte de şedinţa guvernului de astazi de către ofiterii Centrului Naţional Anticorupţie. O relatare despre învinuirile care i se aduc şi primele reacţii la arestarea sa.

Eduard Grama, ministrul moldovean al agriculturii
Eduard Grama, ministrul moldovean al agriculturii

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a anunțat că Eduard Grama a fost reținut pentru 72 de ore și este audiat de procurori într-un dosar de corupție și anume însușirea prin escrocherie și înșelăciune a bunurilor ce aparțineau Colegiului Național de Viticultură și Vinificație, care se află în subordinea Ministerului Agriculturii.

Cauza penală a fost pornită în noiembrie 2016 iar la începutul acestei săptămâni dosarul în care erau vizați foști și actuali funcționari, antreprenori și juriști, a fost expediat în instanța de judecată. Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor 2012-2016, învinuiții au încercat să pună stăpânire pe cinci bunuri imobile și 12 hectare de teren, reușind să obțină decizii de judecată în baza unor documente contrafăcute.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

În această cauză penală, precizează Viorel Morari, au fost pornite și alte dosare, iar Eduard Grama este bănuit că ar fi primit bani pentru a ajuta persoanele care doreau să intre în posesia a peste 9 hectare de teren al Colegiului de Viticultură și Vinificație:

„În rezultatul acțiunilor de urmărire penală s-au stabilit circumstanțe privind o faptă de corupție săvârșită de către ministrul agriculturii și alimentației. Astăzi au fost efectuate percheziții atât la birou, cât și la domiciliul lui, în vederea constatării anumitor documente, a altor înscrise ce au importanță pentru cauza penală.”

Șeful Procuraturii Anticorupție mai spune că mita ar fi fost oferită de unul dintre conducătorii Colegiului de Viticultură și Vinificație. Viorel Morari a evitat să zică ce sumă de bani ar fi ajuns la ministrul agriculturi și dacă se va cere mandat de arest:

„Aceasta o să rezulte din acțiunile pe care o să le întreprindem în 72 de ore pentru a ne determina referitor la necesitatea aplicării măsurii preventive, cum este arestul preventiv sau o altă măsură alternativă.”

Anterior, într-o anchetă jurnalistică, reporterii RISE Moldova au scris că funcționari de la Ministerul agriculturii ar fi vândut unui antreprenor funcția de administrator al unei întreprinderi de stat, lucru care i-a permis să ia în arendă terenuri ale Colegiului de Vinificație. Ulterior, omul de afaceri ar fi schimbat destinația terenului, l-a împărțit în parcele și a încercat să le vândă.

Atunci, Eduard Grama le-a spus jurnaliștilor că au existat tentative de a-l racola și pe el în afacerea ilegala dar dansul ar fi respins orice implicare, precizând că „nu a acceptat sub nici o formă” nici măcar discuția.

Tot în acest dosar figurează și fostul secretar general al Consiliului Suprem de Securitate, Ion Morei. Acesta este acuzat că a primit 13.000 de euro, pentru a influența anumiți judecători să pronunțe o hotărâre favorabilă grupului de persoane ce doreau înstrăinarea terenului care aparține Colegiului Național de Viticultură și și-ar fi recunoscut vina, potrivit procurorilor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG