După victoria la alegerile din toamnă, Igor Dodon a spus că primele sale vizite în străinătate vor fi, în ordine, la Moscova, Bruxelles, și București. Primele două deja le-a făcut: în Rusia luna trecută, iar la sediile UE și NATO, săptămâna aceasta. Tocmai astăzi, la o conferință de presă de bilanț a vizitei la Bruxelles, Dodon a fost întrebat unde își propune să meargă de-acum în vizită, și a răspuns că s-ar duce la București și la Kiev, dar acolo situația este „complicată”. Care ar fi obstacolele în calea vizitelor „în vecini”?
Într-un interviu pentru postul public român de televiziune, acceptat imediat după alegerile prezidenţiale din noiembrie, Igor Dodon anunţa cu încredere:
„Prima vizită oficială va fi la Moscova, în Federaţia Rusă. A doua va fi la Bruxelles, cu care, de asemenea, avem urgenţe. Şi a treia va fi în România.”
Felul cum a răspuns astăzi unei întrebări despre ce state planifică să viziteze, după Moscova şi Bruxelles, a sunat deja mai degrabă a nesiguranţă:
„Evident că după două vizite extrem de importante, una la Moscova şi a doua la Bruxelles, ar fi important să avem discuţii cu vecinii: România, Ucraina”, a spus preşedintele şi a continuat:
„Eu înţeleg că situaţia nu este simplă la această etapă nici în România, nici în Ucraina, însă rămân deschis pentru discuţii cu prietenii noştri, cu partenerii noştri, cu vecinii noştri.”
Fără să precizeze dacă a primit sau nu şi vreo invitaţie din cancelariile celor două state vecine pomenite, Igor Dodon a trecut în grabă la alte state. A pomenit Ungaria, Azerbaidjanul, Armenia şi Belarus.
Întîlnirea cu presa a președintelui Igor Dodon la Chișinău
Solicitate de noi, fiecare din instituţiile care, în mod normal, ar fi trebuit să formuleze sau să recepţioneze vreun demers pentru planificarea contactelor preşedintelui Igor Dodon cu oficialităţile române s-au ferit să ne spună dacă un asemenea demers a fost iniţiat. Singurul răspuns ferm l-am primit de la reprezentanţa diplomatică ucraineană de la Chişinău. „În acest moment”, ne-a spus Serghei Orlov, primul secretar al Ambasadei Ucrainei la Chișinău, „nu este planificată vreo vizită a preşedintelui moldovean Igor Dodon la Kiev.”
De fapt, Igor Dodon nu va primi nici de la Bucureşti invitaţia, oricât şi-ar dori, este de părere, pe de altă parte, fostul consilier al preşedintelui român Traian Băsescu, Iulian Chifu.
„Odată ce a batjocorit şi atacat România, cu comentariile sale la adresa acelei hărţi, că trebuia Rusia să nu se oprească la Prut, ci să se ducă până la Carpaţi, acel comentariu incalificabil pentru preşedintele unui stat vecin că o parte a României este a Moldovei şi o parte a Ungariei, şi atât timp cât dl Dodon contestă limba română, poziţia sa în stat, ca simplu reprezentant al statului şi nu cel care este autorul politicii externe, cât timp îşi propune schimbarea orientării strategice a Republicii Moldova, în timp ce România a făcut eforturi fantastice şi cu costuri pe care în mică măsură le cunoaşte Chişinăul pentru a menţine Republica Moldova pe drumul european, pentru liberalizarea vizelor; în aceste condiţii şansa ca dl Dodon să primească o invitaţie este nulă. Şi aş risca să presupun că nu va primi invitaţie nici de la Kiev”, spune Chifu.
În timpul campaniei electorale, Igor Dodon atinsese subiectul Crimeii, spunând mai întâi laconic într-un interviu că „Crimeea este Rusia”, dar explicând apoi, după semnale de nemulțumire de la Kiev, că Moldova nu va putea recunoaște juridic anexarea Crimeii, fie și numai pentru că ea însăși are o problemă separatistă.