Născut la 14 mai 1982 in Chisinau Studii: facultatea drept la ULIM. Studii europene interdisciplinare la Colegiul Europei, Natolin, Varsovi Avocat, seful Biroului asociat de avocați Gligor & Partenerii.
Luni
Din trei copii, doi deja merg la grădiniță. Azi il duc numai pe Teodor. Melinda a răcit și va sta acasă.
Ajung în preajma grădiniței și mă pun la coada tradiționalului ambuteiaj de dimineață. Strada e un mozaic din gropi pline cu glod. Aștept, între timp Teodor mă întreabă cum apare fulgerul pe timp de furtună, e pasionat de electricitate și nu-l satisface explicația mea despre particule încărcate pozitiv și negativ. El chiar vrea să înțeleagă cum apare acel fulger.
Pe lîngă noi, încet, zgârâind pragurile Porsche-urilor, trec prin gropi mașinile de lux ale părinților care și-au adus copii la cele două grădinițe private. Zâmbesc și mă gîndesc la faptul că Moldova este țara în care ridicolul e la el acasă.
Mă întreb cui totuși îi revine obligația de a repara acest drum? Primăriei? Proprietarului celor două blocuri locative noi-nouțe, a caselor din preajmă sau proprietarilor celor două grădinițe?
Legea spune că e obligația Primăriei. Asta explică de ce toată lumea mișună prin glod.
E obligația altcuiva, de exemplu a unui tînăr care de trei mandate duce lupte pentru eliberare națională, onoarea lezată a trupei Carla’s Dreams și adevărul istoric.
Astăzi nu am ședințe de judecată și nici de clienți nu mă voi ocupa. Lucrez la un crearea unui proiect nou de implicare civică, care presupune voluntariat și expertiză în politici publice. Sunt convins că actualul Parlament nu are legitimitate, de altfel ca și reformele promovate de acesta, că e nevoie de un grup de experți în politici publice care ar monitoriza activitatea autorităților.
Seara beau o cafea dublă și merg la sala de sport.
Marți
Marți este un an de la decesul lui Andrei Panici, prieten, om cu o inteligență deosebită si multă dragoste pentru oameni. E o zi grea, plină de amintiri și regrete.
Fără motiv evident îmi aduc aminte cum am decis să-mi aduc copii la o grădiniță privată, după o experiență de doar trei zile la acea de stat, cu contribuții pentru ferestre, nisip, săpun și alte plăți benevole, însă cel mai important că în doar trei zile i-au trezit atâta ură ca nu-l puteam scoate cu forța din mașină, nemaivorbind să intre pe poarta grădiniței.
Mai tirziu, trec pe la universitatea pe care am absolvit-o. Vineri mi-a scris o colegă de la Colegiul Europei că e profesoară la Universitatea din Budapesta și că ar vrea să vină în Moldova pentru a preda câteva săptămîni. Am întrebat-o de ce în Moldova, mi-a zis că că e curioasă, vrea să cunoască oamenii. Om fericit, colega asta a mea.
Seara, ne adunăm într-un local din centrul orașului.
Aici sunt prietenii lui Andrei, unii din ei sunt și prietenii mei.
El știa să adune oameni în jurul lui, chiar și pe cei incompatibili.
Cineva îmi spune că urmărește textele mele pe facebook, că este de acord cu mine.. că e nevoie de o un proiect politic făcut altfel. Îi răspund ceva neinspirat și mă gîndesc că am făcut multe greșeli în acest an, am irosit aiurea timpul meu, că suntem puțini, că Andrei era mai bun, că putea face lucrurile mai bine.
Oricum vom încerca.
Merg pe jos acasă. Cad primii fulgi și e frig.
Miercuri
Dimineața mă sună un angel investor, un client venit mai recent la biroul meu de avocați și îmi spune că i-au venit niște ofițeri de urmărire penală cu o ordonanță de percheziție în care se face trimitere la companii și circumstanțe despre care nu știe nimic.
Bine ai venit în Moldova, dragă investitor.
Rog un coleg specializat în drept penal să-i acorde asistență. Ofițerii ridică tot ce găsesc, contabilitatea, computerele, inclusiv cele personale, suporturile electronice, cîteva mii de dolari.
Mă întreb unde erau cu perchezițiile lor când prin atacuri raider se prelua controlul asupra sistemului bancar național, se furau rezervele BNM, se spălau miliarde?
Erau ocupați probabil. În schimb acum au mai exclus o companie din economia reală pentru cîteva luni de zile.
Mă gîndesc la faptul că cel mai mare prejudiciu economiei, cetățenilor și statului îl aduce... statul. Asta este percepția aproape oricărui antreprenor și nu o putem ignora.
După masă citesc știrile despre plecarea masivă a judecătorilor pe motiv de schimbare a condițiilor de pensionare. Pleacă inclusiv dna Răducanu, membrul Consiliul Superior al Magistraturii. Un om care vorbește despre problemele sistemului judecătoresc la subiect, cu multă verticalitate și curaj. Așa o reformă.
Da, dragi cetățeni, așa este. Pleacă acei care au trăit pe salariu. Voi ați crezut că va pleca altcineva?
Vreți judecători cu salarii ca la toți, vreți justiție pe gratis, să moară capra vecinului?
Suntem captivii propriei ignoranțe și provincialismului din noi, de fapt a mediocrității.
Justiția ieftină o să vă coste nu doar bani, alegeri prezidențiale și parlamentare trucate, o să vă coste libertatea. Veți plăti cu viitorul copiilor voștri. Deja plătiți.
Astăzi nu merg la sala de sport, fac o excepție. Mă doare capul și nu doar de la wiskey pe care l-am băut ieri.
Joi
Lucrez la cîteva contracte și în pauză citesc articole pline de jale despre numirea judecătorilor compromiși în funcții de președinți ai instanțelor de sector. Instanțele sunt în proces de restructurizare prin reducerea numărului acestora de la 43 la 15. Stirile sunt pline de frustrare.
Cineva sincer a crezut că reforma asta are drept scop o justiție mai bună? Pentru că așa au zis la Publika?
Nu. Dragii mei, scopul este o justiție docilă și comodă, lor și nu Vouă.
Unde sunt intelectualii, societatea civilă, presa de investigație, experții în domeniul justiției?
Ah, da.. experții spun că reforma a fost susținută de partenerii de dezvoltare, bine.
Sper că partenerii susțin și președinții numiți de CSM.
Dacă știam cum s-o fac, suspendam imediat implementarea tuturor reformelor structurale pînă la alegerile Parlamentare din 2018. Avem o majoritate parlamentară constituită pentru promovarea intereselor grupurilor financiare-politice, nu întru exercitarea mandatului dat de oameni. Acest Parlament nu are legitimitate, pe lîngă litera legii mai există spiritul legii. Nu au dreptul.
Prejudiciul comis acum nu va putea fi reparat un deceniu.
Seara merg la sala de sport. Parchez între două Lexus-uri în valoare de un sfert de milion de euro. Zîmbesc pentru că avem o țară cu mulți oameni frustrați care-și adaugă valoare prin etalarea bunurilor materiale și a egourilor. Probabil mai avem nevoie de vreo două decenii.
Vineri
Am mult de lucru, dar cel mai important este să reușesc să discut cu un fost client din sistemul bancar, trecut printr-un atac raider în perioada 2013-2015.
Datorită acestui caz am descoperit primele ordonanțe de incasare a sutelor de milioane de dolari de către judecătoriile din Republica Moldova pe care le-am transmis unui jurnalist de investigație. Vorbesc de spălările de bani din Rusia – acele aproximativ 20 miliarde dolari. Aș vrea să am mai multă libertate în a vorbi despre ce am făcut în trecut, dar nu înainte de a afla opinia respectivei persoane.
În 2015 secretarul general al Consiliului Europei ne spunea că în Moldova corupţia rămâne endemică şi statul încă se află în mâinile oligarhilor. Bine, după un an și jumătate am înregistrat un progres semnificativ, cu certitudine putem înlocui pluralul cu singularul.
E timpul să spunem lucrurilor pe nume, să ne implicăm, or foarte curând va fi prea tîrziu.