Datele CEC arată că până la ora 13.00 au votat aproape 29 la sută din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale. Rata de participare către această oră este aproape similară cu cea din primul tur al scrutinului, care a avut loc în urmă cu două săptămâni.
La al doilea tur, legislaţia nu stabileşte un prag minim de participare. Indiferent câţi alegători se vor prezenta la urnele de vot, candidatul care va acumula cele mai multe voturi va obţine victorie.
La urne sunt așteptați aproximativ 3,2 milioane de cetățeni moldoveni cu drept de vot, cu aproape jumătate de milion mai mulți față de scrutinul din 2014.
Cei mai activi votaţi, şi de această dată, sunt persoanele în etate, iar cei mai pasivi tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani.
CEC anunța că la orele dimineții cel puțin 15 localități au rămas fără curent electric şi s-a votat pe întuneric. CEC a fost sesizată şi despre amplasarea ilegală a publicității electorale în apropierea unor secții de votare.
CEC a anunţat că a dispus retipărirea a 6 mii de buletine de vot destinate pentru două din cele patru secţii de votare din Portugalia. Aceste buletine au fost trimise pe cale avia şi au fost pierdute printre bagaje, potrivit companiei avia transportatoare. Buletinele retipărite au ajuns sâmbătă seara, a afirmat membrul CEC, Iurie Ciocan:
„În cele patru birouri din Portugalia se votează. Am vorbit cu preşedinţii birourilor din Lisabona şi Setubal. Acolo se votează în regim normal. Ieri seara buletinele au ajuns la destinaţie.”
Preşedinta CEC, Alina Russu, a dat asigurări că buletinele pierdute vor fi returnate şi este exclusă folosirea lor:
„Valiza diplomatică cu toată atributica electorală când va fi returnată în adresa consiliului electoral de circumscripţie Chişinău, vom invita şi observatorii ca să se asigure că sacul care cuprinde documentele electorale nu a fost desigilat şi nu au fost utilizate documentele.”
Alina Russu a spus că deocamdată nu au fost semnalate nereguli grave, iar procesul de votare decurge în regim normal. Totuşi au fost semnalate cel puţin trei tentative de fraudare a alegerilor.
Datele CEC arată o mobilizare fără precedent la secţiile unde votează cetăţenii din stânga Nistrului. Rezidenţii din regiunea transnistreană au votat până la ora 13.00 în proporție de 70 la sută din numărul celor care votase în primul tur.
Votează activ şi diaspora, în special cea din Italia, în România şi în Rusia.