Cetățenii Republicii Moldova își pot exprima opțiunea de vot pentru noul președinte al țării și la cele 11 secții de votare care au fost deschise în România pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Violeta Gorgos a votat în această dimineață la Consulatul de la Iași.
Violeta Gorgos: „Chiar dacă afară e frig, plouă şi e o stare de a sta mai mult în dormitor, m-am bucurat că la ora 8.30, când am ajuns acolo, erau mai mulţi votanţi. Pentru că, din câte îmi amintesc, în turul trecut la Iaşi nu s-a votat în masă.”
Europa Liberă: Care este explicaţia că de această dată diaspora e atât de mobilizată?
Violeta Gorgos: „Probabil că au fost foarte dezamăgiţi de turul întâi. Şi dincolo de marele eveniment, care se numeşte „Adoptăm un vot”, chiar şi în Iaşi s-a făcut un site, pe Facebook, o pagină, lumea îşi schimbă părerile, mă întreabă o colegă de a mea, Corina Gologos, dacă am fost la votare. E concurență care ajung primii acolo. E o poveste frumoasă între oameni, cel puţin. Cred că aceasta simt şi cei de la consulat, pentru că şi ei erau mai pregătiţi decât data trecută, mi se pare, şi cu mai multe mese care duc evidenţa celor care votează.”
Europa Liberă: Dar nu se pun prea multe aşteptări în activitatea noului preşedinte de către electorat, ca după aceasta să urmeze o altă dezamăgire?
Violeta Gorgos: „Eu cred că lumea nu-şi pune problema acum, nu cântăreşte nimeni ce poate sau ce nu poate viitorul preşedinte, sau, în general, ce poate un preşedinte de ţară. Este un filtru mai dur, alb sau negru. Nu cred că lumea percepe toate subtilităţile alegerii preşedintelui sau nu. E altă atmosferă, e ideea de a merge toţi la votare, să fim cât mai mulţi şi să votăm. În Iaşi, unde sunt cel puţin 10.000 de studenţi, ei se îndeamnă unul pe altul să ajungă toţi la secţia de votare.”
Europa Liberă: Tineretul e cel care mai greu ajunge să voteze. Cum trebuie să fie motivată generaţia tânără ca să-şi dea seama şi ei că de votul lor depind multe?
Violeta Gorgos: „Băiatul meu, care are 21 de ani anul acesta, ar fi trebuit să participe la votare. La turul trecut nu a participat. Acum l-am convins, dar nu neapărat prin vorbe „vezi tu, că mama zice să mergi”, i-am explicat că ar trebui să meargă. Probabil, și noi, părinţii, ar trebui să le spunem altfel, să le vorbim altfel. Dar pentru ei sursa numărul unu şi credibilitatea vine de pe internet, nu vine de la părinţi şi nu vine de la fraţi, de la surori. Internetul este cel care le dictează stilul de viaţă şi opţiunile lor. Şi atunci când se îndeamnă unul pe altul este mai convingător, decât apropiaţii, învăţătorii sau părinţii, sau toţi ceilalţi.”
Europa Liberă: Şi ce face feciorul, merge azi să voteze?
Violeta Gorgos: „Merge, da. M-a întrebat unde e consulatul. I-am explicat, i-am trimis o hartă. Mi-a și zis dimineaţă că va merge cu un taxi, că afară plouă. Eu când am plecat de acasă, acum sunt la serviciu deja, știam deja că mai am un votant în familie.”