Deși numărul moldovenilor stabiliți peste hotare nu este anunţat de către oficialităţile la Chișinău, există studii care arată că acesta ar fi în continuă creștere. Alegerile prezidenţiale îi ţin la distanţă pe cei plecați, spune Alexandru Cazacu, președintele Asociației Dor din Parma, Italia.
Alexandru Cazacu: „Ultimele evenimente de la Chişinău creează confuzie în rândul cetăţenilor din diasporă. Mulţi dintre ei nu reuşesc să se informeze atât de rapid, pe cât se schimbă situaţia politică în Republica Moldova. Vom vedea. Poate e spre bine. Deoarece un număr atât de mare de candidaţi a divizat societatea. Dar vom vedea după scrutin.”
Europa Liberă: Credeţi că s-au accentuat şi mai mult simpatiile pentru cele două tabere pro-UE şi pro-Federaţia Rusă după ce s-a retras din cursă Marian Lupu?
Alexandru Cazacu: „Da, sigur. Şi acest lucru încă rămâne de văzut, cine are de pierdut şi cine are de câştigat din această situaţie. Deoarece bazinul electoral al lui Marian Lupu este preponderent de centru-stânga şi indiferent de declaraţiile făcute, există marea probabilitate ca alegătorii lui Marian Lupu, în mare parte, să-l voteze pe Dodon. Deci, ar putea crea un efect invers, dacă nu a fost făcut exact cu acest scop.”
Europa Liberă: Cine ar putea să influenţeze deciziile politicienilor de acasă? Din exterior anumite forţe pot să hotărască anumite lucruri? Pentru că dacă e să urmărim declaraţiile politicienilor, unii sugerează că se implică Statele Unite ale Americii, alţii spun că Rusia. Sunt şi voci care spun că există implicare şi din partea UE, a Federaţiei Ruse. Vouă vă este clar cine ia decizii politice la Chişinău?
Alexandru Cazacu: „Eu sunt sigur de un lucru, că Moldova este o ţară mult prea mică pentru a rămâne independentă în situaţia geopolitică de azi. Şi, la sigur, marile puteri din afară influenţează situaţia politică din Republica Moldova, inclusiv la alegeri. Dar mişcările care au loc pot fi unele decise strategic sau tactic de unele partide sau pot fi şoptite din afară. Deci, rămâne un mister pentru noi. În Moldova viaţa politică dintotdeauna este un mare mister.”
Europa Liberă: Să revenim la votul din diasporă. Mulţi dintre moldovenii aflaţi în străinătate spun că nu au încredere în nimeni, sunt dezamăgiţi, nu vor merge la vot. Dar voturile acestea irosite cui ajută?
Alexandru Cazacu: „Voturile acestea irosite vor ajuta partidelor de stânga. Şi mă refer acum la Partidul Socialiştilor. Marea parte a moldovenilor aflaţi peste hotare, în special, cei din UE, cu care comunic mai des, sunt foarte dezamăgiţi de politica partidelor de dreapta sau de lipsa de strategie şi viziune politică a partidelor de dreapta. Şi mulţi dintre ei vor prefera să stea acasă, decât să participe la acest circ cum îl vedem astăzi, numit scrutin electoral. Desigur, va avea de câştigat Partidul Socialiştilor în frunte cu Dodon. Şi Moldova riscă să se întoarcă în Est.”
Europa Liberă: Şi atunci voi conştient vă asumaţi acest risc?
Alexandru Cazacu: „Noi nu ne asumăm acest risc. Noi suntem obosiţi să alegem alternative. Noi suntem obosiţi să alegem între răul mai mic şi răul mai mare. Suntem obosiţi de politicieni care ne manipulează şi uită de noi a doua zi după alegeri. Şi se caută politicieni cu viziuni noi, chiar persoane noi. Dar, la moment, probabil, unica speranţă a noastră, a celor cu viziuni pro-europene rămâne a fi Maia Sandu. Sperăm ca până la alegeri cetăţenii să poată vedea unde este grâul şi neghina şi, totuşi, să iasă la vot. Pentru că riscăm foarte serios. O mobilizare de ieşire la vot a cetăţenilor atât din ţară, cât şi a celor stabiliţi peste hotare, la sigur va schimba situaţia şi ne vom menţine cursul nostru pro-european, cel spre care sperăm de ani de zile şi la care nu mai ajungem. Nu mai vrem pro-europeni falşi sau pro-europeni doar în declaraţii. Vrem politicieni pro-europeni adevăraţi, care îşi ţin promisiunile, care au anumită viziune, strategie, ştiu încotro merg şi nu uită de doleanţele noastre după alegeri. Iar doleanţele noastre, ale celor de peste hotare, sunt ca să se creeze condiţii cât mai bune pentru o revenire acasă. Pentru că vrem şi noi să ne bucurăm că avem un stat de drept, unde legea stă în capul mesei şi unde politicianul este adevăratul reprezentant al cetăţenilor. Şi nu dorim ca aceşti politicieni să fie doar nişte figuri uşor manipulabile de către anumite personalităţi politice din Republica Moldova, care acţionează în interese de partid şi nu în interesele ţării noastre.”