Duminică 30 octombrie se împlinește un an de la tragedia din clubul Colectiv. În urma incendiului izbucnit în timpul unui concert de muzică rock au murit 64 de persoane și au fost rănite alte aproape două sute, oameni în mare majoritate tineri și foarte tineri. Dintre răniți, unii își continuă și acum tratamentele chinuitoare. Alții s-au recuperat dar trăiesc cu dureroase sechele fizice și psihice.
Consecințele politice ale tragediei de la Colectiv au fost foarte importante, cu prelungiri până în ziua de astăzi. Confruntat cu ample manifestații de protest în București și în alte orașe mari din țară, guvernul Ponta a demisionat, la fel ca și primarul sectorului IV, unde se afla clubul ce funcționa în baza unor aprobări obținute în condiții neclare. Pentru ministrul de interne Gabriel Oprea, demisia a marcat și începutul sfârșitului carierei sale politice. Va fi pus ulterior sub urmărire penală pentru omor din culpă și pentru însușire de foloase necuvenite, va fi obligat să demisioneze din Senat, se va dovedi că teza sa de doctorat era plagiată, iar partidul pe care îl conducea, UNPR, se va dizolva, unindu-se cu un alt partid. Victor Ponta a rămas o vreme în expectativă pentru ca apoi să revină în prim-plan mai agresiv ca oricând; și el este în vizorul Direcției Naționale Anticorupție. Șocul produs de accidentul de la Colectiv a fost atât de puternic încât partidele au acceptat propunerea președintelui Klaus Iohannis de formare a unui guvern de tehnocrați, independent politic, guvernul Dacian Cioloș, care va rămâne în funcție până la alegerile din decembrie.
Din păcate însă, curând după 30 octombrie 2015, au apărut diferite teorii ale conspirației, una mai delirantă ca alta. A „excelat” aici parlamentarul PSD Ninel Peia, care a imaginat un întreg scenariu abracadabrant, în care Victor Ponta era salvatorul poporului român în fața unei tenebroase conspirații internaționale. Și promisiunile făcute de unii lideri, de a realiza o reformă în profunzime a clasei politice și de a-i elimina pe cei cu probleme în justiție, au fost repede uitate. Regăsim pe listele pentru alegerile parlamentare, mai ales la PSD și la partidele satelite ALDE și PRU, o serie întreagă de personaje cu condamnări penale sau aflate în cercetare.
„Efectul Colectiv” se măsoară și în ce privește eventualele schimbări din sistemul sanitar precum și în modul în care primesc autorizație localurile – restaurante, baruri, cluburi – supuse riscului incendiilor. Am aflat, astfel, cât de expuși infecțiilor sunt bolnavii în spitale, mai ales dacă și substanțele dezinfectante sunt ineficiente. Normele de securitate a localurilor au devenit mai riguroase și, în urma controalelor, sute de restaurante și cluburi au fost închise.
Tragedia de la Colectiv a produs o puternică trauma în societatea românească. Așa cum s-a spus,„corupția ucide”. Putem adăuga că, în egală măsură, pot ucide și delăsarea, și fuga de răspundere.