Linkuri accesibilitate

„Încă o dată poate mai avem speranţă. Speranţa moare ultima”


Ce crede diaspora moldovenească despre scrutinul prezidențial. La sfîrșit de săptămână cu Valentina Ursu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:19 0:00
Link direct

Moldovenii aflaţi la muncă în străinătate sunt dezamăgiţi, nu au încredere în clasa politică de la Chişinău şi, în general, sunt puţin interesaţi de alegerile prezidenţiale. Cei mai mulţi dintre ei cred că, pentru a îmbunătăţi situaţia social-economică din ţară, ar fi nevoie de împrospătarea întregii clase politice. Pe cine aşteaptă ei să schimbe Moldova? Căutăm răspuns la acest sfârşit de săptămână.

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Ca la fiecare alegeri generale, politica externă joacă un rol esenţial în formularea deciziilor electoratului. Iar vectorii european şi euroasiatic au polarizat şi mai mult societatea înaintea scrutinului din această toamnă. Prezidenţialele ar fi o şansă de a scurta din calea spre Uniunea Europeană şi de a schimba soarta ţării, dar împuternicirile șefului statului îi oferă puţine posibilităţi să-şi impună punctul său de vedere. Este părerea Larisei Bîlhac de la Asociaţia Moldo-Elenă Orfeu din Atena, Grecia.

Larisa Bîlhac: „Pentru noi nu au nicio importanţă alegerile acestea. Fiindcă înţelegem toţi că preşedintele ţării nu rezolvă nimic, nu are nicio împuternicire. Majoritatea spun că nici nu vor merge la alegeri, este o dezamăgire totală.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să fie un şef de stat care să poată să rezolve problemele despre care vorbeşte cetăţeanul din străinătate şi cel rămas acasă?

Larisa Bîlhac: „După Constituţia Republicii Moldova, suntem un stat parlamentar, adică preşedintele este ca un simbol. Cum este şi în Grecia, de fapt. Tot este republică parlamentară, unde totul se hotărăşte în Parlament. Dacă, de exemplu, noi în Republica Moldova alegem preşedintele statului, înseamnă că e o republică semiparlamentară, semiprezidenţială. Şi după aceea vor da unele împuterniciri preşedintelui statului, ca el să rezolve nişte întrebări, să nu le rezolve numai Parlamentul. Nu pricepem ce va fi mai departe cu alegerile acestea a preşedintelui de către tot poporul.”

Europa Liberă: Cel puţin moral, această persoană, personalitate, care va ajunge în fotoliul prezidenţial, va avea mai multă credibilitate? Pentru că, totuşi, e votul cetăţeanului, naţiunea îl alege şi nu mai este ales în Parlament.

Larisa Bîlhac: „Să ne uităm la persoanele care şi-au înaintat candidatura pentru Preşedinţia ţării. Cine sunt? Majoritatea sunt acei care au fost la putere. Şi ei toţi promit că vor lupta cu corupţia, că vor face una, alta. Sunt nişte cuvinte goale. Oamenii aceştia, când promit aşa ceva, se gândesc că vor îndeplini aceasta?”

Europa Liberă: Şi cerinţele dumneavoastră, ale celor care aţi plecat din Republica Moldova, în eventualitatea dacă ar exista o cărăruşă să vă întoarceţi, vreţi ca statul acesta să recâştige încrederea cetăţenilor şi a partenerilor din exterior. Dar de unde începe acest lucru? Trebuie să existe un început.

Larisa Bîlhac: „Din Republica Moldova lumea acum pleacă nu numai din cauze economice, pleacă şi oameni care au un serviciu bun. Şi pleacă în străinătate, fiindcă nu vor să mai vadă sau nu mai pot suferi toată bătaia aceasta de joc a guvernării faţă de popor și clanurile acestea mafiotice, care luptă între ele pentru putere. Şi să vorbim despre noi, ca noi să ne întoarcem în Republica Moldova, e o întrebare foarte mare.”

Europa Liberă: Clanurile acestea mafiotice, cum le ziceţi dumneavoastră, trebuie să fie doborâte odată şi odată de cineva. Dar cine sunt aceşti cineva?

Larisa Bîlhac: „Poporul. O revoluţie poate să fie? Nu, moldoveanul nu merge la vărsare de sânge. Noi, majoritatea, care suntem plecaţi de acasă, totuşi, vedem că unica salvare este unirea cu România. Fiindcă lumea e foarte dezamăgită, chiar şi cei de la ţară, nemaivorbind de cei care înţeleg lucrurile aşa cum sunt. Toţi înţeleg că Republica Moldova este un stat captiv. Nu văd o ieşire din ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar se pare că e şi greşită această atitudine, poziţie, când aştepţi ca cineva din exterior să vină să măture casa, să facă ordine în această casă numită Republica Moldova. Pentru aceasta sunt alegeri, ca lumea să vină să-i aleagă pe cei mai demni dintre cei mai demni, pe cei mai buni dintre cei mai buni.

Larisa Bîlhac: „Corect. Dar să nu uităm că poporul nostru este dezbinat. Nu suntem uniţi, nu suntem toţi într-un gând, să avem calea noastră dreaptă pe care noi trebuie să mergem şi toţi să mergem într-un pas. Nu. Este racul, broasca şi o ştiucă, din păcate.”

Europa Liberă: Când aţi spus că sunt divizaţi, vă referiţi la divizaţi pe criterii politice, geopolitice?

Larisa Bîlhac: „Politice şi geopolitice. Când merge lumea la alegeri, alege un partid sau un candidat al unui partid. E o dezbinare foarte mare.”

Europa Liberă: Ultimul sondaj, Barometrul de Opinie Publică, arată că 37% dintre cei chestionaţi încă nu sunt hotărâţi să meargă să aleagă. Pe votanta Larisa Bîlhac cu câteva zile înainte de scrutin cine şi ce o mai poate motiva să meargă să-şi exercite acest drept?

Larisa Bîlhac: „Nu vreau cineva să-mi fure votul şi de aceea voi merge la alegeri. Trăiesc într-un stat democrat, în Grecia, sunt obligaţi toţi să meargă la alegeri. Nu are importanţă pe cine alegi, dar tu eşti cetăţean al acestei ţări şi trebuie să-ţi spui cuvântul. Aceasta trebuie să fie şi pentru noi o regulă şi o lege chiar. Dacă toţi ar ieşi la alegeri şi ar alege ce le spune conştiinţa, nu ar ajunge la putere oamenii corupţi, oamenii care nu merită aceste posturi în guvern.”

Europa Liberă: Pentru cine e mai uşor să decidă cu cine să voteze, pentru cetăţeanul Republicii Moldova rămas acasă sau pentru cel din străinătate?

Larisa Bîlhac: „Pentru cel din străinătate fiindcă noi privim lucrurile cu totul altfel şi le vedem cu totul altfel. Cei de acasă sunt influenţaţi foarte mult de mass-media, de întâlniri. Noi suntem departe de toate acestea şi fiecare avem părerea noastră, totuşi, nu suntem influenţaţi de nimeni că, dacă nu voi vota pentru acela voi fi eliberată de la locul de muncă sau copiii mei nu vor avea loc de muncă. Adică, noi avem libertatea aceasta de a alege, ceea ce, din păcate, mulţi de la noi din Republica Moldova nu o au şi sunt nevoiţi să-şi pună votul pentru cineva, ca să aibă un post de muncă.”

Europa Liberă: Ce vreţi să facă următorul şef de stat, în primul rând? De unde să înceapă agenda sa după ce ajunge la Preşedinţie?

Larisa Bîlhac: „Trebuie să înceapă schimbările în justiţie. Reforma justiţiei, în primul rând. În faţa legii suntem toţi egali, de la şeful statului până la ultimul om din stat, dacă este de competenţa şefului statului, desigur.”

Europa Liberă: El numeşte judecătorii. E unica prerogativă unde poate să intervină, când e vorba despre schimbările pe care le aşteaptă cetăţenii în domeniul justiţiei.

Larisa Bîlhac: „Aceasta e foarte puţin. Numeşti judecătorul, dar judecătorul face ce vrea el. De aceea avem atât de multe fărădelegi în ţara noastră.”

Europa Liberă: Relaţia lui cu Parlamentul, cu guvernul cum ar trebui să fie ca să se înceapă schimbarea adevărată?

Larisa Bîlhac: „Republica Moldova nu are un Parlament curat. Ştim că parlamentarii sunt cumpăraţi, vânduţi. Sunt parlamentari care niciodată în patru ani de zile nu au luat cuvântul să-şi spună părerea, stau acolo numai de formă. După ceea ce urmăresc eu, dacă văd vreo 10-15 parlamentari pe care, într-adevăr, îi doare inima pentru Republica Moldova şi vor să facă schimbări. În rest, toţi sunt de formă, de buzunar. De aceea, îi va fi foarte greu preşedintelui, pentru că deputaţii s-au compromis şi sunt corupţi. Pe 30 octombrie vom merge la alegeri, toţi cei care doresc binele Republicii Moldova. Încă o dată poate mai avem speranţă. Speranţa moare ultima.”

*

Deşi au rămas zile numărate până la alegeri, aproape o pătrime dintre respondenţii care spun că se vor prezenta la urne încă nu au decis pe cine să voteze, arată ultimul sondaj al Barometrului de Opinie Publică. Trebuie ales acel candidat care ar gândi o strategie pe termen lung pentru Moldova şi ar fi cu gândul la grijile şi nevoile cetăţenilor, sugerează Alexei Repede, stabilit de mai mulţi ani în România.

Europa Liberă: Să vorbim despre omul care ar trebui să ajungă în fruntea Republicii Moldova şi ce ar fi în puterile lui ca să îndreptăţească aşteptările multor alegători care vor să trăiască într-un stat prosper, într-un stat unde legea să funcţioneze, unde să-şi poată găsi dreptate? Ce calităţi trebuie să aibă următorul şef de stat?

Alexei Repede: „Ar trebui să fie, în primul rând, un om deştept şi cult, cumpătat. În al doilea rând, trebuie să fie un om nou, total nou. Cumetrismul e ridicat la cel mai înalt nivel.”

Europa Liberă: Următorul şef de stat ar trebui să conlucreze cu celelalte puteri – executivă, legislativă. Trebuie să existe o compatibilitate sau ar trebui să-şi impună punctul său de vedere ca să poată să readucă Moldova pe calea cea bună şi dreaptă?

Alexei Repede: „Preşedintele actual, dacă va fi ales, nu va avea nicio putere. Părerea mea e că în turul doi va ajunge Lupu cu Dodon. Pentru că la noi ţara au împărţit-o în roşii şi albi.”

Europa Liberă: Şi cât de mult se răsfrânge această dezbinare a societăţii asupra viitorului acestui stat?

Alexei Repede: „Te duci la ţară şi observi cât de mult au dezbinat. Poporul e adus la sapă de lemn.”

Europa Liberă: În jurul cărei idei se poate uni societatea moldavă?

Alexei Repede: „Cetăţeanul, ca să aştepte ceva, trebuie să aibă de la cine să aştepte. Momentan nu are de la cine să aştepte ceva.”

Europa Liberă: Statul poate să ajungă la pierzanie, să eşueze? Ce se întâmplă mai departe?

Alexei Repede: „Deja a ajuns la pierzanie, dacă au ajuns să fure şi ultimul bănuţ din haznaua statului.”

Europa Liberă: Moldova încotro: cu Estul, cu Vestul? Cât de actuală e această întrebare?

Alexei Repede: „Eu cred că aceasta, pur şi simplu, e o prostie, o tâmpenie. Sau, mai bine zis, o găselniţă a cuiva, a roşilor şi albilor pentru a avea posibilitatea de a guverna. Au împărţit ţara în ruşi şi neruşi, români şi neromâni, găgăuzi şi negăgăuzi ca să se certe şi să câştige cineva, şi să râdă. Trebuie să vină cineva să unească.”

Europa Liberă: Poporul alege acești guvernanți.

Alexei Repede: „Poporul nu alege.”

Europa Liberă: Fiecare naţiune îşi merită guvernanţii. Deşi e o banalitate, dar e valabilă.

Alexei Repede: „Nu e o banalitate, este un adevăr. Dar poporul a fost adus în situaţia aceasta. Unicul alegător mai cumpătat e în Chişinău. Atât. În rest, poporul e cumpărat de aceiaşi guvernanţi.”

Europa Liberă: Şi de ce se lasă cumpărat? De ce se lasă momit? De ce se lasă manipulat? De ce nu-şi găseşte calea adevărului?

Alexei Repede: „Pentru că e oropsit şi flămând. În sat la mine nu există niciun loc de muncă.”

Europa Liberă: Care e satul?

Alexei Repede: „Cuhureşti. Şi mie mi-e ruşine, când mă duc şi îmi văd consătenii pe care îi stimam şi îi salutam dimineaţa şi seara. Dacă uitam să-i dau cuiva „Bună dimineaţa”, mâncam o bătaie acasă de la taică-meu, că îi spuneau: „Uite, bre, fecior-tu nu mi-a dat bună dimineaţa trecând”. Azi când mă duc acolo, în loc de „Bună ziua”, fiecare vine şi cere: „Nu mi-ai da un zece lei să-mi cumpăr un litru de vin?”. Şi când îl întreb: „De ce bei?” – „Dar ce să fac altceva?”. În campania aceasta electorală a venit vreunul dintre candidaţi să vorbească despre lucrurile acestea? Ei se murdăresc la televizor unul pe altul, care şi cum se culcă în pat şi cu cine. E o mizerie şi o murdărie de care nici nu pot să-mi permit să vorbesc. E foarte ruşinos. Am degradat.”

Europa Liberă: Dar ei vin şi cer votul.

Alexei Repede: „La ţară ei nu-l cer, ei îl cumpără. Şi, dacă înainte îl puteai cumpăra cu orez, cu un litru de ulei, acum îl poţi cumpăra cu o sticlă de votcă. Oamenii nici nu mai mănâncă. Eu vorbesc foarte serios. Mă doare foarte mult.”

Europa Liberă: Distanţa aceasta între cele două lumi paralele care s-au creat în Republica Moldova poate fi scurtată?

Alexei Repede: „Nici nu ştiu ce să spun. Vedeţi care e campania lor electorală? Vă dau două exemple. Dodon, când iese, ce zice? „Jos mafia românească! Noi trăim cu ruşii”. Ceilalţi ce zic? „Jos ruşii! Că trăim cu româniiʾ.”

Europa Liberă: Distanţa aceasta dintre cei bogaţi şi cei săraci cum se diminuează? Ce trebuie de întreprins?

Alexei Repede: „Nu există distanţă între bogaţi şi săraci. Există între hoţi şi săraci. Pentru că un om bogat e unul care munceşte mult. În sat, la ţară cine trăia bine? Acela care muncea mult, avea câte două norme, se ducea el cu vaca, nu venea nimeni să i-o pască, să i-o mulgă ş.a.m.d. Omul muncea din noapte în noapte ca să-şi facă ceva. Îşi vopsea gardul, îşi vopsea casa. Dar acum la sat când te duci... Dar mai vrei să te duci la ţară? Sau ţi-e ruşine să te duci încolo? În halul acesta i-au adus guvernanţii. Şi acum toţi ies şi zic: „Noi venim, vă facem, vă dregem”. Acelaşi lucru de fiecare dată promit. Şi tot aceleaşi figuri, aceleaşi feţe le vezi şi la televizor, şi oriunde.”

Europa Liberă: Şi cum să se descurce alegătorul pentru cine să-şi dea votul?

Alexei Repede: „Acum nu cred că se va descurca. Alegerile se vor transforma exact în fostele alegeri vechi şi idei vechi – să alegem răul mai mic.”

Europa Liberă: Ca Alexei Repede aproape un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova au ales să plece fie în Est, fie în Occident. Şi lumea încă îşi mai face bagajele, în intenţia să-şi găsească o viaţă mai bună undeva peste hotare. Ce se întâmplă cu statul Republica Moldova?

Alexei Repede: „Vor rămâne numai guvernanţii. Ce era înainte în Moldova? Exista agricultură, exista industrie, exista construcţie. Ce există acum în republică? În afară de kilometrul şase, în afară de produse turceşti, mere, pere, că noi nu le avem pe ale noastre, în afară de aceasta nimic. Şi pulpe aduse de prin Siberia sau din Alaska. Atât. Pentru că ce? Eu nu mă voi ascunde după deget şi voi spune: când era Voronin, acela le lua oamenilor afacerile, după dânşii au venit alţii şi tot aşa. Unul pe altul s-au furat. Şi oamenii, în isterie, nu mai aveau de ales, au plecat. Oamenii nu au plecat de bună voie de acolo. Nu se duce nimeni de la casa lui, nu-şi lasă nimeni casa părăsită să se ducă undeva unde nu-l aşteaptă nimeni, ştie că nu-l aşteaptă nimeni. Numai acasă la dânsul omul poate fi iubit. Numai acasă la dânsul îşi poate face un trai bun. Numai acasă la dânsul îşi poate face o familie. În altă parte nu o va face, pentru că oricum eşti străin. Ideea ar fi că dacă cei care au plecat, ar exista o modalitate de adus înapoi, pe aceştia ar trebui să contăm, care au o experienţă, au văzut ceva.”

Europa Liberă: Tocmai aceasta voiam să întreb. Ghemul problemelor e mare şi se mai acumulează multe necazuri. Cine oferă soluţii? Cine se implică ca să rezolve acest tumult de probleme? Diaspora, cei plecaţi, comunitatea moldovenilor din străinătate pot să se solidarizeze şi să vină să cureţe clasa politică din Moldova?

Alexei Repede: „Da, întocmai. Ei sunt cei mai potriviţi şi cei mai aleşi să facă treaba aceasta. Pentru că au toate calităţile, deja au experienţă. Dar nu vor să vină, nu vor să se implice, nu vrea nimeni să-şi complice viaţa pentru că cei de

Cel care a dobândit şi a făcut ceva se teme să-şi piardă munca lui, sudoarea lui. Şi atunci e foarte greu să-i demonstrezi unuia să vină acasă să se ia la harţă cu guvernanți de acolo care au la îndemână procurorii, judecătorii, poliţia, tot ce vrei.

la putere nu permit lucrul acesta. Şi nu au cum să permită, pentru că ei au puterea. Dar lumea e cam fricoasă. Cel care a dobândit şi a făcut ceva se teme să-şi piardă munca lui, sudoarea lui. Şi atunci e foarte greu să-i demonstrezi unuia să vină acasă să se ia la harţă cu guvernanți de acolo care au la îndemână procurorii, judecătorii, poliţia, tot ce vrei. Numai unii îndrăznesc, care au calităţi deosebite, pot să se ia la harţă cu dânşii. Dar din aceştia sunt puţini şi nici nu-i cunoaştem, trebuie să-i cauţi şi trebuie să-i faci să înţeleagă că e bine să vină acasă să pună umărul la rezolvarea problemelor. E o situaţie foarte sumbră la noi acum. Și va fi foarte greu să o rezolvăm sau să o rezolve cineva.”

Europa Liberă: Caragiale întreba şi rămâne actuală întrebarea şi noi cu cine votăm? Sau e răspunsul în melodia cunoscută, vin ai noştri, pleacă ai noştri, noi votăm tot ca proştii?

Alexei Repede: „Cam aşa este. Dacă mă întrebi pe mine cu cine votez, dintre toţi o văd cât de cât pe Silvia Radu. Nu e din cohorta lor.”

Europa Liberă: Cât costă o promisiune făcută în campania electorală de către un candidat care vrea să ajungă preşedinte?

Alexei Repede: „Nici doi bani nu costă pentru mine. Dar pentru oamenii prostiţi costă mult, probabil, o sticlă cu vin sau, în cel mai bun caz, una de ulei, sau un kilogram de orez. Şi nu e numai un miliard. Problema noastră e că acolo se fură tot şi sufletul omului l-au furat, nu numai banii. I-au luat pielea, zece piei, de fapt, până la urmă, şi sufletul. L-au îndobitocit total. Îmi pare rău să spun chestiile acestea, dar eu aceasta văd acum. Eu foarte des mă duc la ţară, încerc să fac ceva, am eu nişte idei.”

Europa Liberă: Avem proverbele despre mintea moldoveanului cea de pe urmă sau măcar în al 12-lea ceas trebuie de trezit. Rămân valabile?

Alexei Repede: „Sunt la fel de valabile cum şi acela cu capul plecat sabia nu-l taie. Pe timpul lui Ştefan cel Mare nu exista capul plecat sabia nu-l taie. Şi de aceea au rezistat şi au trăit cu capul sus. Pe când după aceea ne-au băgat anume treburi din acestea, ca să pleci capul cât mai tare.”

Europa Liberă: Dar unde e demnitatea cetăţeanului din Moldova?

Alexei Repede: „Păi și eu mă întreb unde-i? Probabil, e în buzunarul guvernanţilor, la aceştia care se războiesc acum şi vor să devină preşedinţi. Acolo trebuie să căutăm demnitatea poporului nostru, pentru că ei au băgat-o în noroi. Trebuie să ieşim la vot. Cei mai conştienţi ies la vot. Dar, iarăşi, aceeaşi părere, votăm răul mai puţin rău. Acestea sunt opţiunile. Şi apoi posibilitatea de a ajunge în turul doi o au numai „mastodonţii” care au banii şi care au susţinere.”

Europa Liberă: Susţinerea cui?

Alexei Repede: „Unii a roşilor, alţii a albilor. Şi niciunul nu are susţinerea poporului. Nouă ne-ar trebui un candidat care să aibă susţinerea poporului. Numai atunci vom putea să facem ceva. Trebuie să-l găsim pe unul care să vină să fie al poporului, să vrea să facă ceva.”

Europa Liberă: El trebuie căutat sau singur trebuie să se propună?

Alexei Repede: „Nu va vrea nimeni să-l caute. Va trebui să apară unul care să zică: „Da”. Nu ştiu când va apărea şi cine va fi.”

Europa Liberă: Acum este mai actuală ca niciodată problema identificării unui lider naţional? Aceasta laşi să se înţeleagă?

Alexei Repede: „Corect. Dar nu din lideri de aceştia care apar peste noapte şi se dau drept salvatori ai poporului sau dumnezei ai poporului. Trebuie să vină cineva care să apere. De exemplu, America, că e cea mai democrată ţară, acolo când te duci şi întrebi câte naţiuni trăiesc în America, probabil, toate care există pe mapamond, dar toţi se numesc americani. Şi cel venit din Moldova, şi cel dus din Rusia, când te-ai dus, că eu am fost invitat acolo: „O, eu sunt american.” – „Cum eşti american? Parcă eşti rus.” – „Nu, nu, nu sunt. Eu deja

Dar la noi special dezbină şi condu, că tu eşti găgăuz... Dar de ce să împarţi găgăuzul, că el e moldovean, trăieşte în Moldova sau că e din Transnistria, că e transnistrean, rus. Şi moldoveni tot în Transnistria trăiesc. Sau că e bulgar. E Moldova. Dacă va veni cineva să facă din Moldova Moldova, numai atunci poate să se întâmple ceva normal. Cu dezbinarea aceasta că tu eşti negru şi eu sunt alb nu merge.

sunt american”. Şi de aceasta acolo nu e împărţeala aceasta între negru, roşu şi albastru. Dar la noi special dezbină şi condu, că tu eşti găgăuz... Dar de ce să împarţi găgăuzul, că el e moldovean, trăieşte în Moldova sau că e din Transnistria, că e transnistrean, rus. Şi moldoveni tot în Transnistria trăiesc. Sau că e bulgar. E Moldova. Dacă va veni cineva să facă din Moldova Moldova, numai atunci poate să se întâmple ceva normal. Cu dezbinarea aceasta că tu eşti negru şi eu sunt alb nu merge. Ce am în guşă, e şi în căpuşă. Nu e problema în aceasta. Dar noi, într-adevăr, avem o problemă grea şi nu ştim pe cine să contăm să schimbe ceva acolo. Sunt ale noastre greşeli. Aceasta s-a întâmplat în toţi anii aceştia. Cum a putut Dodon să ajungă la nivelul acesta înalt în conducere? Sau cum a putut Lupu sau Plahotniuc, sau Ghimpu? Ghimpu e un conducător? Acesta e un reprezentant al unui popor întreg? Dar generaţiile acestea şi băieţii aceştia dezgheţaţi, tineri, deştepţi toţi sunt acei care au plecat în afară. Cum naiba să-i aducem înapoi? El vine cu banii din afară să facă o treabă aici, dar nu-l lasă să-şi facă treaba. Începe o afacere şi vine statul, şi îl înghite. Noi nu avem legi. Legile sunt făcute pentru legiuitori.”

*

În străinătate vor fi deschise o sută de secţii de votare la care cetăţenii Republicii Moldova îşi vor putea exercita dreptul la vot. Profesoara universitară Vera Florea, originară din Nisporeni, munceşte de aproape trei decenii în Federaţia Rusă. Chiar dacă se află la mii de kilometri, urmăreşte ştirile din Moldova şi analizează peisajul politic. Ea spune că evoluţiile de ultimă oră din ţară i-ar putea ajuta pe cei din străinătate să participe la vot.

Vera Florea: „Din ’88 am plecat în Rusia. Nu ştiu cine poate să câştige alegerile. Cred că nu se va schimba nimic. Ţin legătura cu sora mea, cu rudele, cu cei de la Nisporeni. Ei cred că Plahotniuc dirijează, controlează tot ce se are loc în societate, chiar pentru cine să se voteze. Nu văd niciun lider, niciunul. Toţi sunt corupţi, niciunul nu e cinstit. Câteodată stau şi mă gândesc să mă întorc acasă în Moldova, să fac un partid de oameni cinstiţi.”

Europa Liberă: Cum crezi, de ce s-a ajuns la situaţia aceasta, când lumea nu mai are încredere nici în structurile statului, nici în viitorul Republicii Moldova? Cine poartă cea mai mare vină?

Vera Florea: „Corupţia şi nivelul scăzut de cultură. Și alegerile se falsifică. Eu cândva am avut ocazia să văd lucrul acesta. De fiecare dată acei care se află la putere le falsifică. Sunt nişte forţe care doresc ca Moldova noastră să rămână instabilă, nici încolo, nici încoace. Deși locuiesc în Rusia, cred că mai bine ar fi dacă ne-am integra în Uniunea Europeană, mai uşor am ieşi din criză.”

Europa Liberă: De ce s-a împărţit lumea între cei care vor ca Moldova să fie mai aproape de Rusia şi chiar cu Federaţia Rusă şi cei care vor ca Moldova să se integreze în Uniunea Europeană? Şi cât de păgubos este acest lucru că societatea nu este unită şi nu ştiu toţi împreună încotro să o ia Moldova?

Vera Florea: „De oameni depinde. Fiecare e cu interesele lui. La noi nu există o forţă care ar putea să unească oamenii, ca ei să aibă interese comune. Avem un nivel foarte scăzut de cultură politică. Fiecare vrea să-şi rezolve problemele personale și nu se gândeşte la viitorul ţării. Eu toată vara am fost la Nisporeni. Fiecare se gândește cum să câştige un ban. Cine se gândeşte acum la politică? Îmi dau seama că de nivelul de trai şi de cultură depinde alegerea pe care o vom face.”

Europa Liberă: Acolo, în Federaţia Rusă, foarte mulţi moldoveni îşi câştigă bucata de pâine.

Vera Florea: „Foarte mulţi. Acum, eram la staţie într-un orăşel, și doi moldoveni au trecut pe lângă mine. Aici peste tot sunt moldoveni, care se poartă frumos, care nu chiar frumos. Nivelul de cultură generală a moldovenilor care vin în Federaţia Rusă lasă de dorit. Câteodată stau cuminte în autobuz şi aud cât de urât vorbesc. Spun niște prostii, de nu-ți poți închipui. Mai este şi altă categorie de oameni, care lucrează şi locuiesc în Federaţia Rusă, oamenii care au făcut carte pe vremea sovietică, care s-au realizat ca medici, învăţători, oameni de afaceri.”

Europa Liberă: Cei care sunt în Rusia votează pentru cei care promit că Moldova trebuie dusă în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan?

Vera Florea: „Nimeni nu m-a invitat vreodată să particip la alegeri. Când au fost alegeri în Parlament, am fost şi l-am votat pe Ghimpu. Şi ce folos că l-am votat pe Ghimpu? Acei care sunt la putere vor, în primul rând, să-şi rezolve problemele proprii. Nu avem patrioţi la noi în ţară.”

Europa Liberă: Sunt, totuşi, cinci femei. Nici ele nu insuflă încredere?

Vera Florea: „Maia Sandu, cred altfel ar rezolva problemele sociale. O femeie, totuşi, are mai mult suflet şi e mai aproape de problemele spiritului, decât bărbaţii. Bărbaţii mai mult se gândesc la business, la afaceri. Pe Maia Sandu aş vota-o preşedinte. Femeile noastre sunt harnice, muncitoare, deştepte. O femeie ar putea să conducă ţara noastră. Dar nu ştiu dacă îi vor da voie să ajungă atât de sus.”

Europa Liberă: Ziceai că drumul Moldovei e către Uniunea Europeană. Care sunt avantajele, dacă Moldova ajunge în UE?

Vera Florea: „Este un drum spre civilizaţie, spre cultura spirituală. Totuşi, rădăcinile noastre sunt legate mai mult de Europa, istoric suntem legaţi de Europa. Oricum am întoarce lucrurile, noi suntem români.”

Europa Liberă: Federaţia Rusă de ce nu vede cu ochi buni acest drum european al Moldovei?

Vera Florea: „Este interes politic. Pe de o parte, eu înţeleg şi Federaţia Rusă care are interese de stat şi le apără. Dar pe de altă parte, noi, moldovenii, suntem slabi şi nu ştim a ne stima cultura, istoria. Ori nu înţelegem realitățile, ori am devenit atât de mercantili, că ne gândim numai la bani, la agonisiri. Fiecare vrea să agonisească cât mai mulţi bani şi nu ne gândim că am putea ceva să cedăm.”

Europa Liberă: Au pierdut din demnitate moldovenii?

Vera Florea: „Da. Chiar mai mult decât a fost pe vremea sovietică. Lumea acum se uită mai mult la bani, toţi aleargă după bani, în primul rând.”

Europa Liberă: Voi, moldovenii care vă aflaţi în Federaţia Rusă, cum aţi dori să fie relaţia dintre Chişinău şi Moscova?

Vera Florea: „Constructivă şi paşnică, fiindcă sunt familii mixte, sunt procese care nu depind de noi. Nu vreau să spun că în Federaţia Rusă am fost obijduită cu ceva. Din contra, eu m-am realizat foarte bine şi foarte frumos în Rusia. Am susţinut teza de candidat în ştiinţe, sunt profesor universitar, am fost în posturi de conducere. Voi ieşi la pensie şi ruşii îmi dau statutul de veteran al muncii. Trebuie de făcut o diferenţă între ruşii de la Moscova şi ruşii de la Chişinău, care nu vor să învețe nici limba statului măcar. Părerea mea de om cinstit: nu m-am mancurtizat aici, în Rusia. Cum am cântat cântece moldoveneşti, am băut vin şi am mâncat mămăligă, tot aşa continuu. Am prieteni şi ruşi, şi moldoveni, şi români. Sunt adeptă a valorilor general-umane. Politica e o treabă foarte delicată, serioasă, complicată şi oamenii de rând nu totdeauna pot să o înțeleagă. În suflet îmi păstrez rădăcinile şi mă gândesc că la bătrâneţe am să mă întorc acasă, la Nisporeni.”

Europa Liberă: Ce subiect crezi tu că ar trebui să-l discute prioritar viitorul preşedinte al Moldovei cu preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Putin?

Vera Florea: „În primul rând, cred că ar trebui să discute unele probleme legate de economie. Economia Moldovei, desigur, este foarte înapoiată. Eu m-am întors acasă după aspirantură şi nu m-am putut realiza. Soţul meu vorbea limba

Președintele trebuie să depună efort să fie deschie locuri de muncă, ca moldovenii aflaţi peste hotare să se întoarcă acasă.

rusă, mi s-a arătat spre Rusia, mi-au spus: „Чемодан – вокзал – Россия”. Şi eu am venit în Rusia. Ruşii m-au primit mai bine decât moldovenii. Ne-au dat casă, masă, locuri de muncă. Nu pot spune nimic rău despre ruşi. Eu cred că, în primul rând, președintele trebuie să depună efort să fie deschie locuri de muncă, ca moldovenii aflaţi peste hotare să se întoarcă acasă. Fiindcă cei mai inteligenţi, mai pregătiţi, cei mai gospodari au plecat din ţară. Cine va participa la alegeri? Vor participa oamenii simpli, cumpăraţi de oligarhi.”

Europa Liberă: În concluzie, Vera Florea va merge să voteze în 30 octombrie?

Vera Florea: „Cred că voi merge la vot, fiindcă mi-a rămas în suflet un dor de ţară. Sper că Moldova noastră cândva va ieşi din criza aceasta politică şi economică. Sper la un viitor mai bun. Lupu şi Ghimpu sunt nişte persoane care nu au meritat de la bun început să ajungă la conducere, sunt nişte făţarnici care au furat ţara. Au fost la conducere atâţia ani şi nu au făcut nimic pentru Moldova. Avem nevoie la guvernare de oameni noi, cinstiţi, care doresc să facă ceva pentru cetățeni. Cei care au fost la putere au făcut bani pentru dânşii, în primul rând, ei sunt milionari, miliardari. Dacă erau nişte oameni oneşti, nu furau banii. Câţi bani au fost aduşi în Moldova? Moldova era să fie ca o bijuterie. Sora mea e medic, oamenii inteligenți nu cred în politicienii noştri. Cel mai obijduitor e că, iarăşi, vor ajunge la putere nişte oameni necinstiţi, care nu merită să conducă cu ţara.”

XS
SM
MD
LG