Liliana Pușcașu este șefa Direcției prevenire și relații cu publicul din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. Născută pe 11 aprilie, 1982 în or. Chișinău, Republica Moldova. Este absolventă a facultății de drept internațional public promoția 2004, a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. În cadrul serviciului salvatori și pompieri activează de 12 ani:
Luni
De obicei lumea spune că ziua de luni este una grea și la începutul fiecărei săptămâni încerc să verific dacă este adevărat sau nu. Încep ziua la ora 5.00 dimineața când e încă întuneric și am posibilitatea să mai meditez și să fiu singură cu mine, fără ca cei din casă să ceară mic dejun, haine pentru școală, sau să facem planuri de viitor. Mie îmi place să-mi beau cafeaua de dimineață în liniște cu o carte și să întind din plăcerea de a mă afla singură.
Mai aproape de 7.00 dimineața lucrurile se schimbă brusc, iar agitația primei zile din săptămână pune stăpânire pe mine. Încerc să depășesc starea de spirit și să mă conving că e doar o nouă zi. Ca de obicei reușesc să mă mobilizez.
La serviciu totul se întâmplă în regim alert. Nu încep ziua fără a vedea ce s-a întâmplat peste noapte, incendii, accidente, persoane care au solicitat asistența serviciului SMURD, sau intervenția pompierilor. Peste zi scriu comunicate informative, interviuri pentru presă și cu siguranță ședințe operative, unde conducerea serviciului meu este interesată de activitatea celor care gestionează situațiile de criză. Aici mă prind cu ideea că am multe proiecte de realizat, iar unul din cele mai importante este promovarea voluntariatului în domeniul protecției civile. Am idei clare cum ar putea fi implicați voluntarii la prevenirea riscurilor, dar și la intervenția primară în caz de incendii. Mă bucură că în unele localități, deja tineretul este interesat, iar unii din colegii mei cred că e posibil să motivăm oamenii să facă ceva frumos pentru Moldova, fără de a aștepta ca statul să facă ceva pentru ei.
Marți
Trezitul la 5.00 dimineața nu poate fi contramandat, cu toate că e mult mai greu, nopțile sunt mai mari, iar dorința de a te trezi tot mai mică. După ce mi-am făcut un plan cum va începe ziua, deja e mai ușor. Astăzi nu încep dimineața cu rutina, dar merg să-mi iau certificatul de absolvire a unui curs de comunicare profesională. După două zile de trening în domeniu și nu în ultimul rînd, schimb de informații între comunicatorii mai multor subdiviziuni MAI, îmi dau seama că comunicare este o artă, iar cei care o posedă au un privilegiu mare. De fiecare dată admiram oamenii care au darul comunicării și cu siguranță al convingerii. Din păcate puțini oameni publici de la noi pot cuceri publicul prin felul lor de a fi și carismă.
Pe parcursul zilei citesc din cartea Irinei Hacamada despre cum reușești să supraviețuiești în metropolă. Un „master class” scris pentru oamenii dornici de succes. Pe parcursul zilei uit de citit, după ce se instalează codul portocaliu de precipitații. Serviciul Situații Excepționale începe să activeze în regim de alertă. Presa cere informații despre posibile zone care ar putea fi inundate, măsuri de prevenire. Lucru devine tot mai dinamic, iar lumea tot mai agitată. A început să plouă și cu groază mă gândesc că mâine, conform codului portocaliu de precipitații ar putea să fie zone inundate, iar cu siguranță mai mulți oameni vor rămâne blocați în trafic, iar mai multe gospodării vor fi cu acoperișuri avariate.
Lucru la birou a durat până seara târziu, din fericire ploaia încă nu face ravagii în țară, dar ca de obicei doar în trafic printre conducătorii auto inervați de ambuteiaje.
Miercuri
Dimineața începe cu raportul complet al serviciului operativ. Plouă de parcă nici gând să oprească. De această dată avertizarea meteo a fost destul de exactă, iar cantitățile de precipitații corespund informației colegilor de la Hidrometeo. Din cauza ambuteiajelor e mult mai dificil traficul, iar oamenii sunt tot mai irascibili. Ajunsă la serviciu am deja activități bine determinate.
Astăzi merg la Călărași, unde pompierii voluntari din Germania au donat echipament de descarcerare pentru salvatorii voluntari din Republica Moldova, în special pentru cei de la Sipoteni, unde a fost lansată prima formațiune din civili gata să intervină în situații de risc. Plouă infernal, dar asta nu oprește evenimentul. Mai mult, are loc și un exercițiu practic în aer liber, iar salvatorii intervin. Exact ca și în accidente de circulație, care se produc pe vreme rea. Pompierii descarcerează. Echipa se descurcă de minune, victima e salvată. În realitate, din nefericire nu toți supraviețuiesc în urma accidentelor, chiar dacă avem utilaj bun pentru descarcerare.
În drum spre Chișinău ploaia se intensifică, iar telefonul nu se oprește. Ofer presei detalii despre intervenția pompierilor, în urma lichidării consecințelor precipitațiilor. Mai aproape de capitală drumurile par tot mai dificile, iar apa tot mai mare. Din informațiile colegilor de la meteo, ploaia nu va conteni pînă joi, respectiv nici cei de la situații excepționale nu vor respira ușor până la sfârșitul săptămânii.
Astăzi nu am timp nici de prânz, iar ziua trece mult prea repede. Sera vine mai devreme decât o așteptam și tot plouă. La televizor toate știrile încep cu informații despre efectele precipitațiilor, iar la cina din familie, dor eu mai trag cu ochiul la tv să văd dacă nu cumva am ratat ceva din consecințe. Știu că mâine va fi o altă zi și cu siguranță și alte situații de risc care urmează să fie abordate.
Joi
Dimineața mai plouă, nu atât de puternic, dar totuși precipitațiile nu contenesc. La serviciu lucru începe cu informația despre comisiile pentru situații excepționale, care deja au fost convocate pentru estimarea prejudiciilor. Sinteza e plină cu de toate, în special cu informații din teritoriu. Mai comunic cu colegii de birou. Facem planuri pentru vineri. Vine hramul orașului, iar noi vom avea activități. Mai puțin cu odihna. Va fi lansat un nou modul de intervenție a pompierilor în condiții nocive, după un schimb de experiență moldo-ceh. Cu siguranță vom mediatiza evenimentul, unde vor veni oficialități, iar salvatorii ambelor state vor participa într-un exercițiu comun.
Joi 13 octombrie este marcată ziua mondială de reducere a dezastrelor. Noi, cei de la Situații Excepționale o marcăm în felul nostru, prin reducerea consecințelor în urma ploilor. Toată ziua presa cere noi informații despre cum a fost afectată Moldova de precipitații, iar asta înseamnă telefonul încins de sunete. Spre seară ploaia a contenit, sunt șanse să avem vreme frumoasă la hram. După mai multe zile de activitate continuă la muncă, seara de joi este altfel, merg cu familia pentru a marca un jubileu a unei rude. Ajungem la restaurant și începe petrecerea.
Vineri
Astăzi e sărbătoare, orașul are un nou suflu, chiar dacă trei zile a plouat cu găleata. Oamenii par a fi mai cu bună dispoziție, poate că pentru mulți dintre ei este zi liberă. Mă îndrept la serviciu pentru a mă pregăti de evenimentul de după masă. Eu cel puțin nu mă apuc să sărbătoresc, pentru că am de lucru. Invit presa pentru ora 16.00 la exercițiul moldo-ceh, care se va desfășura în condiții apropiate de cele reale.
Vremea trece repede în pregătiri, iar după masă ne deplasăm cu toată echipa la centrul de instruire a salvatorilor. Teritoriul e deja amenajat și toată lumea e în așteptarea evenimentului. Exercițiul s-a desfășurat fără abateri. De fiecare dată mă uit și-mi admir colegii pentru curajul de care dau dovadă atunci când luptă cu focul. Nu e ușor să reziști în echipament de protecție la 700 grade Celsius. Asta este temperatura inițială în timpul unui incendiu. Să fii pompier e o vocație. Oamenii nu lucrează în serviciu doar pentru salariu, se dedică total. Nu întâmplător, sloganul pompierilor este Devotament, Curaj și Sacrificiu. Cei care au ieșit din camera cu fum sunt transpirați, respiră greu, dar cu multă adrenalină. Au reușit să impresioneze, s-au descurcat în aplicații ca și în intervențiile de zi cu zi.
Seara capitala e plină de lumini. Observ mai mulți oameni tineri, studenți care au chef de sărbătoare, eu plec acasă după încă o zi de lucru. Săptămâna a trecut fulgerător de repede. Spre seară dispare agitația și mă bucur ca aproape intrăm în week-end. Pentru zilele de odihnă sper să am mai mult timp pentru familie, în special pentru fetița mea Alexandra, dar asta depinde de cum vor sărbători chișinăuienii hramul. La mulți ani Chișinău!