Gradul de implementare a Acordului de Asociere și principalele provocări în calea parcursului european al Republicii Moldova, combaterea corupției și reformarea justiției ca premise obligatorii pentru un progres real, dar și riscurile și oportunitățile procesului de reglementare transnistreană – sunt subiectele care vor fi abordate în cadrul celei de a patra ediții anuale a Forumului de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc la Chișinău marți, 11 octombrie 2016, cu începere de la ora 9.00.
Organizatori ai Forumului sunt Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).
Primul panel al Forumului, cu titlul „Acordul de Asociere și Parcursul European. Republica Moldova între Vest și Est”, este consacrat evaluării gradului de implementare a Acordului de Asociere și a angajamentelor asumate de Chişinău față de partenerii de dezvoltare. Vom discuta despre cât de robust este vectorul european al Republicii Moldova, dacă este clasa politică capabilă să-i facă față și care sunt provocările pentru perioada următoare. Moderatorul panelului, jurnalistul Anatol Golea, va aborda subiectul cu vicepremierul Andrei Galbur, ministru de Externe; Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE la Chişinău; Jaroslav Ludva, ministru adjunct de Externe al Cehiei; Jaak Madison, vicepreședintele Comitetului pentru relațiile cu UE din Parlamentul Estoniei; Ognian Zlatev, președintele Asociației pentru comunicare publică din Europa de Sud-Est (SEECOM) de la Sofia; Nicu Popescu, expert al Institutului European pentru Studii de Securitate de la Paris.
În cadrul celui de al doilea panel, cu titlul „Combaterea corupției și reformarea justiției – este posibil un progres real în Republica Moldova?”, vorbitorii vor căuta răspuns la întrebarea dacă în condițiile Republicii Moldova este sau nu posibil un progres în reformarea justiției și combaterea corupției. Moderatorul panelului, Vasile Botnaru, șeful biroului de la Chişinău al Europei Libere, va dezbate subiectul cu ministrul Justiției, Vladimir Cebotari; procurorul anticorupție Viorel Morari; Cristina Țărnă, directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție; Gazmend Turdiu, secretarul general adjunct al Consiliului Regional de Cooperare; Pedro Gomes Pereira, de la Centrul Internațional pentru Recuperarea Activelor (ICAR) din Elveția; Martijh Quinn, șef adjunct al Directoratului general de Justiție din Comisia Europeană.
Panelul trei al Forumului de Dezbateri, cu titlul „Reglementarea transnistreană și integrarea europeană – riscuri și oportunități”, va avea ca subiect etapa la care se află negocierile în formatul 5+2 și eficiența acestora într-un an care este electoral pe ambele maluri ale Nistrului; interesul marilor puteri și „liniile roșii” pentru Chişinău și Tiraspol, dar și riscurile pe care le implică conflictul transnistrean în contextul securității regionale. Moderatorul discuției, directorul executiv al APE, Victor Chirilă, va discuta subiectul cu Cord Meier-Klodt, reprezentantul special al președinției germane a OSCE pentru reglementarea transnistreană; George Balan, vicepremier pentru Reintegrare; Sergey Utkin, șeful Departamentului de evaluare strategică al Institutului de relații Internaționale „Primakov” (IMEMO) de pe lângă Academia de Științe de la Moscova; Sergiy Gerasymchuk, expert al Consiliului de Politică Externă de Kiev; Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS Viitorul.
***
Cea de a patra ediție a Forumului are loc într-un context intern și regional extrem de complicat. Republica Moldova a început anul 2016 fără guvern, fără buget, fără finanțare externă, cu indicatori economici în descreștere. Dat fiind instabilitatea politică și întârzierile în realizarea reformelor, pe fundalul furtului din sectorul bancar , UE a cerut Republicii Moldova reforme clare care au fost incluse în Foaia de Parcurs pentru realizarea Acordului de Asociere. Autoritățile au raportat îndeplinirea în proporție de 90 la sută a acestei Foi de Parcurs, însă societatea civilă a formulat critici privind calitatea unor reforme realizate. Pe intern, 2016 e un an marcat de scandaluri de corupție și anchete jurnalistice legate de „furtul miliardului”, jocuri politice în pregătirea alegerilor prezidențiale și reforme extrem de dificil de realizat pentru deblocarea finanțării țării.
Pe lângă aceasta, nici situația regională nu este una favorabilă – situația din Ucraina rămâne tensionată, Federația Rusă își întărește tot mai mult influența politică și mediatică, iar regiunea separatistă transnistreană unde sunt staționate trupele rusești este considerată ca fiind o potențială amenințare pentru securitatea regională.
***
Forumul de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova își propune să devină o platformă de discuții pe marginea celor mai critice provocări pe care le va avea de depășit Chișinăul pe calea integrării europene, în așa fel încât Acordul de Asociere cu UE să fie implementat cât mai eficient. Factori de decizie din Republica Moldova și UE, politicieni, formatori de opinie, societatea civilă, partidele politice și instituțiile internaționale vor contribui cu expertiza lor la identificarea celor mai eficiente soluții și politici pentru provocările care apar în procesul de integrare europeană.
Agenda în limba engleză a Forumului o puteți accesa aici: http://www.fes-moldova.org/media/publications/2016/Program_2016__European_Integration_Forum.pdf
Detalii despre vorbitori și conținutul dezbaterilor puteți găsi pe pagina de Facebook a Forumului de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova: https://www.facebook.com/AMEIDF