Linkuri accesibilitate

Singura revendicare a micilor comercianți este anularea interdicţiei practicării comerţului în bază de patentă


Asociația micului business avertizează că protestele se vor amplifica la toamnă.

Asociația micului business a organizat astăzi în capitală o conferință de presă pe un subiect mai vechi: activitatea în bază de patentă, pe care guvernul a decis s-o interzică de la anul, propunând micilor comercianți afectați trecerea la așa-numita „activitate independentă”. Deși guvernul a respins în urmă cu o lună o cerere a socialiștilor de a anula interdicția, micii comercianți nu renunță la luptă.

Protestele micilor comercianţi care au avut loc deja în mai multe localităţi se vor amplifica la toamnă a avertizat din nou astăzi preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu:

Eugen Roșcovanu în studioul Europei Libere la Chișinău
Eugen Roșcovanu în studioul Europei Libere la Chișinău

„Spre regret, în Republica Moldova, protestul este unica cale de a fi văzut, de a te impune, de a fi auzit şi poate cu speranţa de a fi soluţionată problema în mod adecvat. Anularea interdicţiei practicării comerţului în bază de patentă de la 1 ianuarie 2017 este singura noastră cerinţă, singură noastră revendicare.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Eugen Roşcovanu a spus că regimul de comerţ individual propus de guvern ca alternativă la patentă este, din varii motive, inacceptabil şi inadecvat pentru micii comercianţi:

„Iniţiativa este salutabilă, aparent vine să soluţioneze problema, dar de fapt o complică şi mai tare. Este greu de găsit prioritatea, prin ce poate fi ademenit sau atras antreprenorul să renunţe la patentă şi să treacă la acestă activitate independentă. ”

Principiile activității comerciale individuale care va înlocui începând cu 2017 activitatea în bază de patentă sunt descrise în proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul viitor. Noul regim de comerţ, potrivit Ministerului Finanţelor, urmărește scopul să elimine neajunsurile patentei şi anume să asigure echitate fiscală prin impozitarea comercianţilor proporţional cu veniturile obţinute.

Cota impozitului pe venit va fi de un procent, iar alte taxe locale nu vor fi percepute. Pentru a proteja consumatorii şi a impune un control financiar noul regim obligă comercianţii să elibereze bonuri fiscale. Este prevăzută o procedură simplificată de raportare financiară care se va face o singură dată pe an. Subiectul patentelor a fost discutat marţi în cadrul unor dezbateri despre prevederile politicii fiscale.

Viceministra finanţelor, Veronica Vragaleva, dă asigurari că noul regim de comerţ vine în întâmpinarea comercianţilor. Impozitul de un procent din cifra de vânzări nu va împovăra deţinătorii de patentă, întrucât majoritatea dintre ei achită în prezent sume mai mari statului, a mai spus viceministra. Ea a mai sugerat că ar fi mai judicios ca micii comercianţi să se familiarizeze cu noile reguli, inclusiv să ceară consultări de la autorităţi, decât să se împotrivească cu încăpățânare, pentru că o eventuală prelungire a activităţii în bază de patentă nu se mai pune în discuţie:

„Noi chiar dăm o posibilitate, de aceea că nu se examinează în guvern o eventuală prelungire. Cel puţin noi nu suntem familiarizaţi că ar exista o asemenea intenţie. Noi avem informaţia că de la 1 ianuarie 2017 patenta pe comerţ nu va mai fi.”

Pe de altă parte liderul socialiştilor, Igor Dodon, cel care, se afla în fruntea Ministerului economiei în 2008 când a fost decisă limitarea patentelor începând cu 2017, dă asigurări că activitatea de comerţ în bază de patentă nu va fi interzisă.

„La finele sesiunii primăvară-vară am luat decizia în cadrul comisiei economie, buget şi finanţe, că în luna septembrie, octombrie vom aproba un proiect de lege prin care activitatea în bază de patentă va fi prelugită şi după 1 ianuarie. Avem şi un aviz pozitiv din partea guvernului care presupune chiar şi acordarea unor preferințe suplimentare şi lărgirea patentei.”

Avizul „pozitiv” al Guvernului la care face referinţă Igor Dodon, de fapt, menţine interdicţia patentei şi înlocuirea acesteia cu noul regim de comerţ numit activitate comercială individuală.

Previous Next

XS
SM
MD
LG