Opt organizații neguvernamentale din Moldova au pornit o campanie care să combată scepticismul unor cetățeni față de integrarea europeană – o idee umbrită în ultima vreme atât de popularitatea în scădere a partidelor moldovene care-și zic „pro-europene” cât și de problemele mari ale înseși Uniunii Europene. Iniţiativa ONG-urilor s-a dovedit a fi mai complicată decât şi-au imaginat.
Pentru activiştii care şi-au propus să revigoreze ideea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, socoteala de acasă deocamdată nu s-a potrivit cu cea de la târg. O bună parte din trecătorii care s-au lăsat convinşi să facă un scurt popas lângă cortul improvizat din Scuarul Europei au tratat cu neîncredere argumentele ong-iştilor.
Angela, o femeie între două vârste din satul Tuzara, raionul Călăraşi, s-a avântat într-o discuţie în contradictoriu cu Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, ce şi-a asumat organizarea campaniei:
Sergiu Ostaf: „Din 30 de localităţi din raionul Călăraşi, în 15 au fost reparate grădiniţele pe banii Uniunii Europene. Ascultaţi mai departe. Dacă nu greşesc, şapte sau opt şcoli din acest raion au fost reparate din banii Uniunii Europene. Drumul…”
Angela: „E mai bun, dar nu e corect să fim cu Europa. Eu voi intra pe site-ul Dvs şi vom mai discuta.”
Sergiu Ostaf: „Vă rog. Şi să reveniţi!”
Europa Liberă: Dle Ostaf, despre ce vorbeşte această atitudine a cetăţenilor?
Sergiu Ostaf: „Lumea nu este informată. Doamna, în momentul în care a aflat mai multe lucruri a spus: ok, trebuie să mă informez şi revin la Dvs.”
Europa Liberă: Dar, din punctul Dvs de vedere, „furtul miliardului”, criza politică, nu compromit cauza europeană?
Sergiu Ostaf: „Cauza europeană, procesul de integrare europeană nu se face pentru elite, se face pentru oameni. În acest proces de integrare europeană justiţia are şanse să lucreze mai bine pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili. Dacă ne vom depărta de spaţiul european şansele pentru a descoperi adevăraţii vinovaţi, cu toate problemele din justiţie, sunt mai mici.”
Un alt trecător care se prezintă Igor, face parte din tabăra cetăţenilor care cred că şansele Republicii Moldova să adere la Uniunea Europeană sunt aproape nule, cel puţin în următorii zece ani. Şi iată de ce:
Igor: „Nici nu ne vor recunoaşte până nu vom face oleacă de regulă în ţară. În al doilea rând, până stâ îngheţat conflictul din transnistria, credeţi-mă, Europa nu va dori să se lege cu noi deloc. Pentru asta trebuie timp. Europa s-a construit foarte mulţi ani, dar noi în 25 de ani nu putem face aşa ceva.”
Europa Liberă: În scurt timp începe campania pentru prezidenţiale. Un candidat care promite că duce ţara spre Europa sau, dimpotriva, spre relaţii mai strânse cu Federaţia Rusă, mai are „greutate”?
Igor: „Înseamnă că aşa: lider în ţară până când nu văd. În al doilea rând, eu sper că în aceste înşelăciuni poporul nu mai crede. Asta e sută la sută. Poporul ştie că oricine va veni la conducere el vine să-şi apere propriile interese. Să-şi apere business-ul, să-şi apere neamurile etc. Pentru că dacă nu ajungi la guvernare, mâine-poimâine îţi bate poliţia, CNA-ul la uşă şi te dă la socoteală de unde ai luat atâta bănărit şi ce faci. Asta-i problema.”
Cel mai recent Barometru al Opiniei Publice arată că popularitatea vectorului pro-european este într-o uşoară scădere printre cetăţeni. O eventuală aderare la UE ar fi susţinută de 36% dintre alegători spre deosebire de 47%, care ar opta pentru vectorul pro-estic.
Un alt cetăţean, care se prezinta Vitalie Ciobanu, spune că este stabilit de mai mulţi ani într-un stat european. El se declară convins că Republica Moldova trebuie să facă parte din familia ţărilor europene, însă de la zis până la făcut e cale lungă:
„În primul rând, trebuie să intrăm într-o legalitate, într-o normalitate care nu există astăzi, pe care nu o vedem. De fapt, prin ceea ce se întâmplă alunecăm într-o dictatură şi într-un stat oligarhic, iar oligarhia în politica de azi, zic eu, e o daună mare pentru democraţia unui stat, dacă îl considerăm stat. Sunt absolut convins că în comunitatea europeană Republica Moldova ar avea un succes, s-ar schimba mult lucrurile. În schimb, la hotarele a două forţe cum este comunitatea europeană şi Rusia, pe de altă parte, nu avem şanse la o viaţă mai prosperă. Unii tind spre dreapta, alţii tind spre stânga şi ne bălăcim în aceeaşi structură mafiotică şi nu putem spera că într-o bună zi vor veni alţii noi. Nu avem un mediu în care să ne educăm, nu avem alt mediu unde să creştem. Adică, la alţii mai buni nu putem spera.”
Cortul ONG-urilor care şi-au propus să combată scepticismul cetăţenilor faţă de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va face turul republicii în următoarele câteva luni. Organizatorii dau asigurări că iniţiativa este una voluntară, nu are legătură cu apropiata campanie electorală pentru prezidenţiale şi că este finanţată din surse proprii.