Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ținut, în premieră, un discurs în Sovietul suprem de la Tiraspol, transmis în direct la posturile TV locale, punctând mai multe aspecte-cheie ale relațiilor Rusiei cu regiunea separatistă transnistreană.
Rogozin a spus, citat de agenția oficială de la Tiraspol Novosti Pridnestrovia, că-l informează cu regularitate pe președintele rus Vladimir Putin despre situația din Transnistria și că liderul de la Kremlin „ține ferm mâna pe puls, se interesează despre ce se întâmplă în regiune” și este „informat obiectiv asupra tuturor nuanțelor vieții interne și externe a Transnistriei”.
Vicepremierul rus a spus că sistemul de „relații directe” între instituțiile de stat din Rusia și cele ale administrației nerecunoscute de la Tiraspol nu ar încălca legislația internațională.
Despre ajutoarele rusești oferite regiunii transnistrene, Dmitri Rogozin a spus: „Noi oferim undița, nu peștele”, afirmând că Moscova ar urmări să stimuleze dezvoltarea economică și nu doar finanțarea „asimetrică” a regiunii.
„Plănuim relații cu unele întreprinderi transnistrene pe linia comenzilor de stat din domeniul apărării”, a adăugat oficialul rus.
Totodată, el a spus că Rusia ar intenționa să aloce 30 de milioane de ruble pentru reconstrucția sistemelor de irigare din Transnistria. „Pentru noi este important să creăm pe teritoriul Transnistriei toate condițiile pentru procesarea producției agricole și vitivinicole, pentru a le aduce pe piața rusă nu ca materie primă, ci deja gata prelucrate. Pe asta trebuie pus accentul”, a spus Rogozin.
Vicepremierul rus a adăugat că pentru regiunea separatistă ar fi vital necesar să stabilească relații economice directe cu regiunile din Federația Rusă.
Referindu-se la procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Dmitri Rogozin a reafirmat adeziunea Rusiei la așa-numita politică a pașilor mici, dar necesari pentru „detensionarea situației”, lăsând a se înțelege că tensiunile s-ar datora acțiunilor întreprinse de Moldova și Ucraina în raport cu Tiraspolul.
Rogozin a criticat Chișinăul și pentru ceea ce a numit „măsurile neprietenești din ultimi doi ani prin care a încercat să restricționeze” rotația militarilor ruși din regiune și aprovizionarea lor. El a spus că aceste încercări au avut „un rezultat neașteptat”, acum militarii Grupului Operativ de Trupe Ruse și cei din contingentul de pacificare sunt „aprovizionați pe deplin prin ceea ce se produce pe teritoriul Transnistriei”, iar acest lucru „s-a dovedit a fi benefic economiei transnistrene”.
Concluzionând, Rogozin a afirmat că operațiunea militară de menținere a păcii la Nistru, în actualul format dominat de Rusia, „va exista încă multă vreme”. Emisarul rus a mai spus, pe post de glumă, că „tancurile nu au nevoie de viză” și a adăugat, pe un ton serios, că „Rusia își va îndeplini impecabil misiunea sa de garant al păcii pe Nistru” și că „Rusia este pregătită de orice evoluții a situației din regiune”.
Reprezentantul special al președintelui rus pentru Transnistria și-a încheiat discursul rostit în Sovietul suprem de la Tiraspol cu promisiunea că Moscova va continua să sprijine proiectele umanitare în regiune, inclusiv cel de suplimentare a pensiilor și de construcție a școlilor, grădinițelor și spitalelor.
Dmitri Rogozin a mai spus că, pe măsura relansării relațiilor cu Moldova, Rusia va pune problema deschiderii unui consulat general la Tiraspol.
Înainte de a-și ține pledoaria în fața deputaților transnistreni, Rogozin s-a întâlnit cu liderul administrației separatiste Evgheni Șevciuk. La un briefing susținut în comun, oficialul rus a spus, între altele că „problemele economice de interes major pentru Transnistria, cum ar fi circulația treburilor și tarifele”, ar putea fi incluse într-o viitoare foaie de parcurs pentru restabilirea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă.
Elaborarea unei „foi de parcurs” pentru normalizarea relațiilor comerciale și economice moldo-ruse, relații marcate în ultimii ani de embargourile impuse de Moscova exporturilor moldovenești, a fost convenită la întâlnirea de marți, la Chișinău, între vicepremierul rus și omologul său moldovean Octavian Calmîc.
Dmitri Rogozin a spus că subiectele de interes pentru regiunea transnistreană ar putea fi discutate la următoarea ședință a comisiei interguvernamentale moldo-rusă programată pentru finele anului.
Rusia și-a extins restricțiile comerciale asupra produselor din Moldova, dar nu și din regiunea transnistreană, ca urmare a semnării în 2014 a Acordului de Asociere dintre Moldova și UE. Rogozin a spus că în acest fel Moldova și-ar fi încălcat angajamentele din cadrul CSI, iar foaia de parcurs ar presupune o revenire graduală la respectarea acestor angajamente.
Vicepremierul rus a mai declarat că lipsa unui hotar comun între regiunea transnistreană și Rusia încurcă dezvoltării unor relații comerciale fructuoase bilaterale. „Încurcă lipsa hotarului comun. Ca să ajungi aici trebuie să traversezi câteva frontiere de stat, inclusiv cu Ucraina”, a declarat Rogozin, citat de agenția Novosti Pridnestrovia. Vicepremierul rus a spus că regiunea transnistreană ar fi existat și până acum în izolare economică și în condiții de blocadă, dar acum situația s-ar fi agravat. Dmitri Rogozin a anunțat, la briefingul susținut împreună cu liderul administrației separatiste Evgheni Șevciuk, despre elaborarea unui program de colaborare economică dintre regiunea transnistreană și regiunile Federației Ruse.