Născut la 15 august 1971 in orasul Sangerei. Absolvent al Scolii Superioare de Teatru „Şciukin” din Moscova. Actor si regizor la teatrele „Eugene Ionesco” si „Mihai Eminescu”.
Luni
M-am trezit cu o mica durere de cap. Ieri am stat foarte bine cu prietenii de familie, am savurat niste vin rosu, placinte si sarmalute facute de sotia mea Victoria. Vai ce sarmale! Durerea de cap vine de fapt de la vinul ala alb si de la discutiile despre politica si politicienii nostri, vai de capul lor! Dimineata am pregatit micul dejun pentru fiica Teodora, care are emotii cu testele de sfarsit de an, dar o incurajez si ii spun ca nu a mai ramas mult, cateva zile si e VACANTA!!!!
Ies din casa si intru in prima farmacie sa cumpar niste Citramon, mi se spune ca nu au. Intru in alta farmacie, ca pe strada Armeneasca sunt foarte multe si una langa alta. Apropo, strada Armeneasca se „bucura” de cele mai multe banci comerciale, farmacii si… o singura librarie. Intru in farmacie si aud acelas lucru ca Citramon nu este, nu este nici la depozit. Ce se intampla? ma intreb si cumpar alt medicament, mai scump, desigur.
Merg spre serviciu, ma gandesc la emisiunea pe care o am la radio. Astazi vorbim despre festivalul international de teatru BITEI-2016. Dar imaginea pe care o vad ochii mei ma intristeaza: bulevardul Stefan cel Mare parca e dupa razboi: sapaturi, transee, lume suparata, masini care claxoneaza aiurea… Si ziua abia incepe! Ce sa zic? Trist.
Vin la radio si stau de vorba cu un actor extraordinar, Andrei Sochirca. Dupa discutie, starea mea revine la normal pentru ca mai am o intalnire astazi la Uniunea Teatrala. Elfrida Koroliov lanseaza o carte despre actori si regizori, despre teatrul moldovenesc. Am si utat de durerea de cap.
Marti
Ziua incepe frumos, soare, cald si foarte mult puf. Impresii deosebite de la lansarea cartii criticului de teatru Elfrida Koroliov, Regizori, actoti, spectacol. O istorie despre teatrul moldovenesc ce cuprinde anii 1930-2010. Vreau sa va spun ca exista o problema cu criticii de teatru, nu se mai scriu cronici asa ca pe vremuri, iar daca apare o cronica buna atunci ziarele n-o prea publica, pentru ca mai bine s-ar citi un articol despre titele unei prezentatoare tv decat o recenzie despre o premiera in teatru. Oricum, ma bucur ca am aparut si eu in aceasta carte alaturi de marii regizori, care au contribuit la prosperarea teatrului.
Am ajuns la redactie. Lucrul e in toi, asteptam sa vina invitatul. Vorbim in emisiune despre Noaptea Europeana a Muzeelor, despre expozitia „Aventura fotografica” si despre viitorul muzeu al fotografiei . Tare sper ca arta fotografica nu va disparea.
Primesc un apel telefonic, trebuie sa merg la penitenciarul 13. Acolo montez o poveste pentru copii, „Madagascar”, cu detinutii care isi asteapta sentinta. Sarmanii! Multi dintre ei ar fi putut pusi in arest la domiciliu, dar sunt nevoiti sa stea inchisi intr-o mizerie de nedescris. La ei timpul trece altfel, zilele sunt mult mai lungi si datorita activitatilor culturale incearca sa mai uite de necazurile pe care le au. N-o sa vorbesc despre justitia din Moldova, ca stim cu totii in ce hal e.
Miercuri
Deschid jaluzelele, afara e posomorat si ploua. Nu vreau sa ies nicaieri. Ma gandesc: daca toti locuitorii orasului ar avea acelasi gand si nimeni nu ar iesi din casa, ce ar fi? Nu s-ar intampla nimic. In tara noastra demult nu se mai intampla nimic. Un an de zile am tot vorbit la radio despre reformele in agricultura, sanatate, invatamint, justitie, anticoruptie, procuratura si altele, ca pana la urma sa ne dam seama ca nu s-a facut nimic, dar absolut nimic.
Pun ceainicul, fac micul dejun. Teo ma intreaba unde vom merge la odihna in vara asta. Buna intrebare. Iesim amandoi din casa, ea la scoala, eu la radio. Merg pe bulevardul Stefan cel Mare spre Vlaicu Pircalab si… numar cazinourile. Sint Zece!!! Zece cazinouri intre strazile Armeneasca si M. Eminescu! Ce dracu, sintem in Las Vegas? A! Iata de ce sint atat de multe banci comerciale si farmacii pe str. Armeneasca. Omul se duce la banca, ia un credit, intra in Cazino si pierde banii. I se face rau, da o fuga la farmacie, cumpara ceva de inima si iar merge la banca si tot asa mai departe. Ce viata romantica mai avem! Ce grija are edilul capitalei de cetateni!
Joi
Sint impresionat de filmul pe care l-am vazut aseara. E vorba de un film francez, care se numeste „Margarita”. E despre Margarita Dumon , o femeie foarte bogata, care organiza in castelul ei fel de fel de manifestari caritabile cu invitati de onoare, cantareti de opera, orchestre simfonice, dansatori. Fiind pasionata de opera, la final de petrecere iesea si ea cu o cantare. Dar canta oribil, nu avea voce si nici auz muzical, dar nimeni din cei care o inconjurau nu se incumeta sa-I spuna adevarul, ba dimpotriva, toti ziceau ca are o voce minunata si ca ar putea sa cante pe cele mai mari scene din lume. Margarita asa si face. Dă un concert pe cea mai prestigioasa scena din Paris, cantand arii din cele mai cunoscute opere. Spre sfarsitul spectacolului isi rupe vocea si nimereste la spital. Singurul om care intelege ca acestei doamne i se intimpla ceva straniu este medicul, care ii propune sa-i inregistreze vocea. Cind a auzit cum cinta, Margarita Dumon… a murit.
Ma gindesc ca si la noi sint foarte multi oameni – politicieni, medici, profesori, cintareti, actori etc. – care nu-si dau seama ca nu au vocatie, cunostinte, pregatire corespunzatoare, dar nici in ruptul capului nu recunosc aceasta si continua sa buimaceasca atita lume! E si vina noastra, deoarece nu intotdeauna le spunem lucrurilor pe nume. Fie din jena, fie din frica, fie că… asa sintem noi: ne-am invatat sa rabdam.
Vineri
Luna mai se apropie de sfarsit. Atatea lucruri frumoase s-au intamplat! Festivalul International de film documentar „CRONOGRAF”, premiera spectacolului „Casa Mare” de Ion Druta pe scena Teatrului National… Revenirea acestui mare dramaturg pe scena teatrului, dupa o pauza de 25 de ani, a fost o revelatie pentru publicul din Chisinau. Autorul a fost foarte multumit de prestatia actorilor si a regizorului. Sa nu uitam si de Noaptea Europeana a Muzeelor. Urmeaza circul cu un program nou, deschiderea Delfinariului... Cata fericire pentru copii! Chisinaul fierbe de evenimente culturale.
A inceput mult asteptatul festival International de teatru BITEI-2016, unde ma voi intilni cu atata lume interesanta, oameni de teatru, actori , regizori , scenografi. Timp de zece zile vor fi prezentate spectacole din diferite tari ale lumii. Tin minte toate editiile acestui festival si am un sentiment deosebit vizavi de acesta. Marele dramaturg Eugene Ionesco avea dreptate spunand ca „Chisinaul este un loc ideal pentru intalniri”. Iubesc acest oras, mai ales cand infloresc teii.