Vineri la Chișinău au fost prezentate mai multe filme de scurt metraj realizate de copii și tineri în cadrul unui experiment unic în R. Moldova: Voice of Youth Video Workshop. Timp de cinci zile, 15 copii și tineri au învățat ce înseamnă video și online blogging, ghidați de instructori din cadrul biroului regional UNICEF de la Geneva.
Alex Jerebțov: „Video-ul meu este despre doi gemeni, ambii reprezentați de mine. Unul dintre ei este încrezut în sine și cu o dorință enormă, altul – lenos și închis. Mesajul videoului meu este: cu ajutorul dorinței se poate face orice”.
Alex este un tânăr de 15 ani din Chișinău. În această săptămână, împreună cu alți 15 semeni, a descoperit că poate folosi telefonul mobil nu doar pentru internet sau jocuri, dar și pentru a se exprima într-un mod mai inedit, prin intermediul imaginilor video. Adolescenții au învățat să producă singuri propriile filme scurte doar cu instrumente pe care le are la îndemână practic oricine tânăr - un smartfon, adică un telefon mobil cu conexiune la internet.
Alex Jerebțov: „Sunt oameni care se rușinează, nu pot să se exprime, nu au acest curaj, dar cu ajutorul videoului cred că oricine, fără anumite sentimente și emoții trăite în timpul filmării, poate reda un mesaj”.
Acest atelier, numit în traducere din engleză Vocea Tinerilor, este un proiect al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Moldova și Centrului Media pentru Tineri.
La prezentarea filmelor, reprezentanții UNICEF-ului au spus că tinerii reprezintă 40% din populația globului iar vocile lor trebuie auzite și luate în seamă. Și dacă tinerii și adolescenții sunt cei mai conectați la noile tehnologii, ei trebuie ajutați și încurajați să se exprime în limbajul și prin instrumentele disponibile lor.
Veronica Chicu-Boboc, președinta Centrului Media pentru Tineri, organizație care de ani buni învață tinerii să-și facă auzite vocile, susține că astfel de ateliere au mai fost organizate, dar acesta este deosebit tocmai prin faptul că adulții doar au instruit tinerii și s-au ținut departe de procesul de creație.
Veronica Chicu-Boboc: „În felul acesta, ne dorim ca adulții să aibă un rol cât mai mic în realizarea propriilor produse media video, ca tinerii să aibă o cât mai mare libertate să-și exprime opinia, vocea, să-și facă auzite problemele, dar și aspirațiile. Mulți dintre ei se reduc doar la niște rețele de socializare, la jocuri, când aici ei au descoperit niște aplicații noi în care tu singur ești regizorul propriilor tale filmări”.
Atât Președinta Centrului Media cât și Alex, cu care am discutat mai devreme, recunos că tinerii simt necesitatea de a fi instruiți despre toate posibilitățile care se ascund inclusiv în telefoanele lor mobile și care vin odată cu dezvoltarea noile tehnologii, astfel încât acestea să aducă mai multe foloase decât daune. Deocamdată, însă, Alex și ceilalți 15 tineri se pot considera norocoși pentru că sunt printre foarte puținii care beneficiază de astfel de instruiri.