Ministerul american al apărării, Pentagonul, urmează să înainteze astăzi Congresului Statelor Unite mult-așteptatul plan al președintelui Barack Obama de închidere a închisorii militare americane de la Guantanamo, Cuba, dând semnalul unei bătălii cu legislatorii care se opun acestei inițiative.
Agenția Reuters notează că președintele Barack Obama vrea să-și țină cuvântul dat la începutul primului mandat de a desființa controversata închisoare de la Guantanamo, unde sunt ținuți de mulți ani fără să fie acuzați sau judecați oameni suspectați de terorism.
Obama a repetat ideea desființării închisorii în ultimul său discurs despre starea Uniunii, rostit luna trecută.
„Este scumpă, inutilă, și este folosită ca reclamă pentru recrutarea de militanți de către dușmanii noștri”, a spus Obama, recunoscând că presiunile internaționale pentru desființarea închisorii din Cuba sunt în creștere. În prezent la Guantanamo se mai află 91 de deținuți.
Oficialități americane au spus că planul Pentagonului prevede trimiterea în țările de origine sau în terțe țări a unor deținuți care au primit deja aprobarea de transfer – 35 la număr și aducerea celorlalți – probabil câteva zeci – în închisori de maximă siguranță de pe teritoriul Statelor Unite. Congresul a interzis asemenea transferuri din 2011.
Altă posibilitate invocată de Reuters este trimiterea unor deținuți peste hotare pentru a fi acuzați și judecați.
Republicanii și unii democrați din Congres se opun planului privind închiderea închisorii și mai ales eventualei mutări a unor deținuți la închisori din Statele Unite. De aceea, planul Pentagonului nici nu pomenește locuri concrete unde ar putea fi duși deținuții.
Închisoarea de la Guantanamo a fost înființată în 2002 de fostul președinte republican George W. Bush, după atacurile teroriste din septembrie 2001 de la New York și Washington.
Administrația Obama a recunoscut de la bun început că închisoarea dăunează imaginii Statelor Unite în lume, ca și centrele secrete de detenție CIA folosite pentru capturarea și interogarea suspecților.
În ultima vreme a avut ecouri mondiale primul „jurnal de la Guantanamo” publicat vreodată, semnat de Mohamedou Ould Slahi, un cetățean al Mauritaniei capturat de agenții americani în 2002 și trecut prin mai multe centre secrete din Iordania și Afganistan înainte de a fi întemnițat fără proces la Guantanamo.
Însemnările deținutului, chiar cenzurate „la sânge” de autoritățile militare americane, au impresionat mulți artiști și activiști pentru drepturile omului din lumea întreagă, de la actorii britanici Benedict Cumberbatch și Jude Law la muzicianul australian Nick Cave sau punkista rusă Nadia Tolokonnikova, care au acceptat să citească public fragmente din carte într-o campanie pentru eliberarea deținutului.
Datorită regulilor detenției, Mohamedou Ould Slahi încă nu și-a văzut cartea, devenită un succes de librărie în lumea întreagă.