Eu mereu am crezut, în ultimii 25 de ani, că societatea moldovenească e dezagregată şi apatică, că aici cetăţenii sînt baricadaţi în citadelele lor familiale. De aceea, mare mi-a fost mirarea să-i aud recent pe unii lideri de opinie vorbind ritos despre o consolidare a societăţii. Cică societatea noastră s-a consolidat, s-a unit în ciuda tuturor diferențelor şi disensiunilor. Iar pericolul care i-a unit pe oameni ar fi cică sistemul oligarhic dirijat în mare parte de Vlad Plahotniuc. De aceea, protestează alături simpatizanţii lui Igor Dodon, Andrei Năstase şi Renato Usatîi.
Mărturisesc că ideea asta cu consolidarea societăţii mi se pare exagerată. În primul rînd, nu cred că oamenii conduşi de Igor Dodon, Andrei Năstase şi Renato Usatîi reprezintă întreaga societate. Eu unul am văzut o sumedenie de indivizi care în timpul protestelor se plimbau veseli şi senini prin parcuri, care cumpărau produse alimentare în magazine, care se ocupau de gospodăria lor. Numărul acestor indivizi, care nu vin la proteste, e muuult mai mare decît al celor care protestează. Fireşte, putem să presupunem că şi ei sînt împotriva „sistemului oligarhic”. Dar asta nu e foarte sigur.
Să ne amintim apoi că şi controversatul om de afaceri Plahotniuc a adunat în faţa Teatrului de Operă şi Balet un număr impresionant de cetăţeni. Or oamenii aceştia, care invocau pe mică de ceas stabilitatea, ar fi susţinut oare Partidul Democrat dacă societatea e consolidată împotriva acestuia?
De aceea, repet, pînă la sus-pomenita consolidare a societăţii mai e o cale lungă. Una e ce vor liderii protestatarilor şi cîţiva lideri de opinie şi altceva e realitatea. Dacă societatea moldovenească era într-adevăr consolidată şi dorea cu tot dinadinsul plecarea lui Plahotniuc, dacă protestele ar aduna mereu 500 000 de oameni, controversatul om de afaceri ar fi plecat demult. Aşa însă el continuă lupta.