Președintele Nicolae Timofti a început astăzi consultări cu partidele fostei coaliții guvernamentale în vederea desemnării unui nou premier, care ar asigura mai departe orientarea pro-europeană. Dar Partidul Liberal Democrat - care a spus că nu mai vrea să negocieze vreo nouă coaliție cu Partidul Democrat care a demis guvernul Streleț împreună cu opoziția socialistă și comunistă - a amânat și consultările cu Timofti.
Preşedintele Nicolae Timofti i-a primit astăzi la reşedinţa de stat pe liberali, democraţi şi comunişti. Socialiştii au respins de la bun început invitaţia, iar liberal-democraţii au solicitat şefului statului reprogramarea consultărilor pentru o altă zi.
Deocamdată nu este limpede dacă liberal-democraţii au de gând în general să discute cu şeful statului despre viitorul premier. În schimb, ei şi-au formulat propria viziune asupra căilor de ieşire din criza politică, iar aceasta s-ar baza pe trei acţiuni, formulate astăzi într-un briefing de deputatul liberal-democrat Tudor Deliu:
„Scoaterea instituţiilor de drept de sub control politic, prezentarea întregului adevăr despre delapidările din sistemul bancar şi demonopolizarea economiei şi mass-media”.
De cealaltă parte, şi democraţii şi-au făcut astăzi public planul pe următoarele două săptămâni:
„Primul obiectiv e ca până vineri să avem un proiect de acord politic şi de program care să stipuleze priorităţile şi reformele, toate rezultând din acordul de asociere. Şi să propunem partidelor şi deputaţilor care împărtăşesc aceste priorităţi să le semneze. Pe parcursul săptămânii viitoare vom propune şi candidatul. Cu forţele care nu împărtăşesc vectorul european de dezvoltare, nu vom dialoga”, a declarat astăzi Marian Lupu după consultările cu şeful statului.
În viziunea liberalilor, nominalizarea premierului nu se poate produce până nu se formează majoritatea:
„Avem nevoie de majoritate. Ieşirea din criză e ca PLDM să lase supărarea şi să pună mai presus interesul cetăţeanului. Dacă am fi în joc numai noi, aş înţelege. Dar noi am fost ajutaţi toţi aceşti ani de UE. Ce facem? Ne întoarcem înapoi în zona de unde am plecat. Iată acum să vedem, suntem oameni de stat sau cumetri. Alternative n u există. Cu PCRM discutăm doar la primăvară, când alegem preşedintele”, a spus Mihai Ghimpu la ieşirea din consultări.
Există un plan „B” pentru crearea unei majorităţi, dat fiind anunţul liberal-democraţilor de a nu participa? Analistul politic Igor Volniţchi se declară convins că există:
„Asistăm la un joc - fiecare partid se poziționează cât mai favorabil, ca, dacă se ajunge la anticipate, să nu li se poată reproșa nimic. PL şi PD pun presiune pe PLDM. PLDM vrea să fie exclus de la negocieri, nu să se autoexcludă. PD, după ce şi-a asumat rolul de primă vioară în aceste negocieri, dacă nu reuşeşte să realizeze scopul anunţat, adică crearea unei coaliţii proeuropene, probabil ia în calcul o coaliţie cu atragerea comuniştilor. Există mai multe for mule care pot fi aplicate: fie o alianţă la nivel parlamentar între cele două partide, un bloc care ar dezlega mâinile lui Mihai Ghimpu şi Iurie Leancă, pentru că nu va mai fi vorba despre alianţă cu PCRM, ci bloc la nivel parlamentar dintre PD şi PCRM, fie chiar o fuziune între cele două.”
Igor Volniţchi spune că mai există un eveniment de care va depinde viteza şi deznodământul negocierilor pentru formarea majorităţii: anunţul platformei DA privind organizarea, pe 29 noiembrie, a unei noi acţiuni de protest:
„Este periculos pentru cei care doresc investirea noului guvern să ia o decizie până atunci, pentru că nu se ştie care va fi amploarea protestului. Acesta va fi primul protest organizat de DA de când PLDM e în opoziţie. Probabil se va trage de timp şi nişte soluţii finale vom vedea după 29. Dacă va fi o acţiune de amploare, ea ar putea declanșa mecanismul anticipatelor. Pentru putere este mult mai uşor să meargă la anticipate dintr-un motiv cum ar fi cel că nu s-a reuşit să instituie un guvern decât să recunoască că au făcut-o sub presiunea străzii”, explică analistul.