Sâmbătă 1 august, campania „AICI este Europa Liberă” a început la Sărata Galbenă, raionul Hâncești. Am instalat cortul postului nostru de radio lângă Primărie, unde oamenii au făcut poze şi au fost invitaţi să participe la o dezbatere, pe stadionul central, pe tema „Fii gospodar în localitatea ta!”. Dezbaterea a fost moderată de directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei. La discuţii au participat Ghenadie Ivașcenco consultantul în domeniul cooperării intercomunitare din cadrul Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată, activistul social şi bloggerul Vitalie Sprânceană, prim-prorectorul Institutului de Relaţii Internaţionale – Simion Roşca şi expertul în probleme de mediu – Sergiu Ciobanu. Nu a durat mult timp, a observat corespondenta Europei Libere, până sătenii au intervenit cu păreri şi întrebări la temă:
Înainte de dezbaterea de la Sărata Galbenă, care s-a desfăşurat pe stadionul central din comună, tot acolo copiii de la Centrul Comunitar de Asistenţă „Viitorul” au organizat un târg de caritate. Banii adunaţi din vânzarea lucrărilor artizanale au fost donaţi pentru cheltuielile curente ale instituţiei.
Ce înseamnă a fi un bun gospodar? Aceasta a fost tema discuţiei care s-a bazat pe exemple concrete şi pe inţelesul tuturor. Atât experţii invitati de Europa Libera şi de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată, dar şi sătenii au ajuns la concluzia că Sărata Galbenă poate fi considerată o comună model. Dar oricum este loc pentru mai bine. Dovadă este intenţia autoritătilor locale de a construi o fabrica de sortare a deşeurilor. Moderatorul dezbaterii, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, le-a spus satenilor că ar fi un adevarat test pentru administraţia comunei, dar si pentru localnici:
Petru Macovei: „În multe localităţi din ţara noastră se încearcă să se sorteze aceste deşeuri. La Dvs există, scuzaţi-mă de sudalmă, voinţă politică, în sensul în care primăria şi consiliul au votat, există dorinţa mare să se facă o asemenea fabrică, să se mai creeze şi locuri de muncă pentru Dvs şi locuitorii din satele megieşe. Îl rog acum pe Sergiu Ciobanu, expert în probleme de mediu să ne spună cât de important, în general, este să existe asemenea iniţiative, cât de mult asta poate să influenţeze viaţa Dvs şi a copiilor Dvs. Sergiu, tu știi mai bine, te rog”.
Sergiu Ciobanu: „Din câte cunosc eu, o fabrică de selectare a deșeurilor în Republica Moldova nu există. După cum cred că foarte mult cunoașteți, deșeurile sunt: plasticul, hârtia, metalul care, iarăși, foarte mulți dintre noi îl aruncă în coșul de gunoi. Sensul unei fabrici de sortare este să sorteze aceste deșeuri: hârtia aparte, plasticul aparte. Eu socot că e un pas înainte şi e un pas cu dreptul”.
Petru Macovei: „Mulțumesc, Sergiu. Eu zic să-l întrebăm pe Dl primar, Ștefan Vlas, în momentul de față, ce se întâmplă cu deșeurile? Unde se adună ele?
Ștefan Vlas: „În ceea ce privește colectarea deșeurilor, la moment deșeurile le colectăm cu tractorul. Bineînțeles că sunt şi dificultăți. Au fost cazuri când s-a întrerupt graficul de colectare din motive financiare, uneori nu ne ajungea motorină ca să intrăm strict în grafic. Sperăm că odată cu construcția Fabricii de sortare, vor dispărea aceste probleme și toate deșeurile vor fi sortate și expediate din localitate, deci va fi sortat plasticul aparte, cheresteaua, hârtia, sticla etc”.
Nu a durat mult până s-au alăturat la discuții localnicii. Iată ce întrebări i-a frământat în ceea ce privește construcția unei fabrici de sortare a deșeului la Sărata Galbenă, care, promite administrația, va funcționa în primăvara anului viitor:
„Eu sunt Grigore Vlas, îndeobște, fiecare om își păstrează gunoiul într-un culioc. Întotdeauna tractorul funcționează pe toate străzile.”
Petru Macovei: Bun, și tractorul vine sau nu vine?
„Numaidecât, în toată vremea. Însă omul care e gospodar nu duce tot gunoiul în tractorul acela. Îl mai dă în grădină pentru îngrășăminte. Este gunoi diferit.”
„Principalul în fiecare gospodărie să fie omul deprins ca el să știe că se adună metalul în trei locuri, cel puțin. De asemenea pentru sticlă, pentru metal, pentru masă plastică. Astea trei. Problema frunzelor e problemă, a cioclejilor la fel, pentru că acasă să dai foc la frunze nu se poate. Eu sunt de acord, tot ce arde pleacă în sus și, cum se spune, de asta se schimbă natura noastră”.
Dezbaterea despre construcția unei fabrici de sortare a deșeurilor la Sărata Galbenă i-a motivat pe oameni să scoata în față şi alte probleme ale localităţii. Cand veni vorba de un alt plan ambitios al administratie locale de a amenaja o zona de agrement pe malul lacului din preajma stadionului pe care ne aflam, oamenii au dat frau liber fanteziilor. Iata cum isi imagineaza o zona de agrement din satul ei natal o tanara venita in vizita la parinti.
„Am avut posibilitatea să trăiesc în localități care aveau râuri sau lacuri bine amenajate şi era foarte plăcut, pentru că seara puteai să mergi să te plimbi cu catamaranul sau cu bărcuţe. Erau amenajate terase chiar pe apă, era foarte frumos, romantic, era loc special şi pentru tineri, şi pentru vizitatori, şi pentru turişti. Era foarte frumos. Odată ce va fi foarte amenajat aici, toţi locuitorii republicii care o să treacă pe acest traseu naţional o să observe şi o să afle mai mult despre Sărata Galbenă.”
Discuţia de la Sărata Galbenă a durat peste două ore, iar satenii ne-au lasat sa plecam doar după ce am promis că vom reveni în localitate, pentru a vedea dacă primaria va proceda la onorarea angajamentelor.
----------------------
„AICI este Europa Liberă” este o campanie a postului de radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional.
Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.