Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut Uniunii Europene să-și modifice prioritățile și să acorde o atenție specială nu Greciei, ci regiunilor celor mai sărace.
În pofida șomajului de 25%, în Grecia bulgarii găsesc mai ușor de lucru decât în patrie, arată un documentar realizat de canalul de televiziune Nova.
75% din imigranții bulgari au studii medii și superioare dar acceptă să lucreze munci necalificate cu salarii lunare de 400-500 de euro întrucât, cu exepția capitalei și a cătorva orașe mari, în Bulgaria salariile sunt de două ori mai mici, locuri de muncă nu se prea găsesc iar condițiile sunt mult mai proaste.
Ei spun: „nu există comparație, în Grecia viața este de o mie de ori mai bună și mai liniștită decât în Bulgaria”.
Tema a fost comentată de primul ministru, Boiko Borisov, care a cerut liderilor Uniunii să nu mai piardă timpul și să nu mai accepte compromisuri cu Grecia, ci să acorde atenție celor mai sărace regiuni europene din care majoritatea sunt în Bulgaria.
„Pentru noi nu mai este timp - pe ordinea de zi a Uniunii, zi și noapte - numai Grecia”, a adăugat Borisov.
„În afară de constatări că au nevoie de bani și căndva vor face reforme, altceva nu am auzit. Suntem vecini, toata stimă, dar și noi avem probleme și dorim ca Europa să ne audă”, a spus Borisov.
„În loc de Grecia Consiliul Europei ar face mai bine să ia în considerare situația în Bulgaria de nord care este mult mai săracă decât Grecia. Avem nevoie de ajutorul Uniunii în modul în care au fost ajutate Italia, Grecia și Spania. Un eventual compromis va dezavantaja noile state membre ale zonei euro ce vor fi nevoite să acorde ajutor unei țări mult mai bogate”, a mai spus Borisov.
„Grecii să-și facă reformele și să respecte criteriile Maahstriht așa cum noi am făcut în ultimul an economii și am revenit la un deficit sub 3% din PIB, am asigurat o rezervă fiscală de aproape 6 miliarde euro astfel încât moneda națională – leva, să fie stabilă. Și noi dorim salarii și pensii mai mari – cine nu dorește - dar respectăm disciplina financiară”, a comentat primul ministru.
El a adăugat că Bulgaria a luat măsuri ca sucursalele băncilor elene, care controlează un sfert din sistemul bancar național să nu creeze probleme în cazul adâncirii crizei la vecini.
Primul ministru a avertizat că un număr tot mai mare de imigranți ilegali din zona de conflict în Orientul Mijlociu pătrund în țară. Ca și țările mediteranene, Bulgaria are nevoie de ajutorul Uniunii pentru a face față situației.