Văzut prin lentila aparatului de fotografiat de un colecționar de imagini surprinse in capitale europene, oare cum apare Chișinăul? De la aceasta întrebare motto a început discuția mea cu fotograful francez Jean-Marc Caracci, un entuziast care s-a ambiționat să viziteze până acum peste 30 de capitale europene. Proiectul său fotografic, numit „Homo Urbanus Europeanus” a început cu Bratislava, mai curând accidental, după cum spune fotograful, c pentru că în capitala Slovaciei avea prieteni care au acceptat să-l găzduiască. Mai departe, itinerarul proiectului său a urmat aceeași logică, Jean-Marc Caracci a mers doar în orașele în care a găsit persoane care să-l adăpostească.
Fie că sunt făcute în Belgrad, Paris, Oslo sau Praga, toate fotografiile lui Jean-Marc Caracci păstrează același stil: sunt realizate în gama alb-negru și prezintă parcă un peisaj geometric, un joc de simetrii cu oameni și lumini întru peisaj obișnuit.
Pe harta Chișinăului, fotograful a marcat în dreptul fiecărui loc vizitat ore în care ar trebui să revină, pentru a vedea cum se aranjează umbrele și lumina soarelui în fotografii:
„Încerc să găsesc un loc, un peisaj urban unde este multă lumină. Lucrez mult cu soarele, dacă nu-i soare, nu sunt nici fotografii. Aici, la catedrala din Chișinău, revin zilnic, pentru că sunt interesante aceste coloane albe și felul în care cade lumina pe ele. Ideea fotografiilor este că eu nu am un model. Aștept cel mai bun moment, în care o persoană trece exact pe-acolo unde îmi doresc eu.”
Jean-Marc Caracci colindă Europa din 2007 iar după Chișinău, fotograful intenționează să ajungă in Erevan, Minsk și Kiev. Din fiecare capitală, o singură fotografie ajunge în albumul proiectului. Artistul spune că doar privite ca un tot întreg, imaginile arată o istorie, reprezintă Europa:
„Nu este treaba mea să arăt Moldova în fotografii sau orașele în care am fost. Treaba mea este să fac fotografii, care în ansamblu să arate Europa. Când te uiți la aceste imagini te simți în Europa și ai toată siguranța că nu sunt luate în Statele Unite ale Americii sau în Asia. În același timp, nu sunt fotografii despre vizite și turism, ci despre cum e să te simți bine în Europa.”
În „orașul cu umeri mari de piatră” – Chișinău, au fost făcute zeci de fotografii, dar cel mai probabil Catedrala Mitropolitană se va regăsi în poza unică pentru proiect, spune Jean Marc Caracci. Capitala Moldovei l-a uimit ca și mărime, aglomerație, mai puțin însă pentru imaginea arhitecturală, remarcă fotograful:
„Aici nu sunt clădiri noi cu o arhitectură autentică, nu se simte energia unui oraș care are diferite proiecte arhitecturale. Nu am văzut nimic în acest sens, poate mai târziu. Lucrurile arată așa de parcă nimic nu s-ar mișca. Dar trebuie, Chișinăul este o capitală europeană și arhitectura, arhitectura modernă, de asemenea este artă, pentru cei care colindă străzile. Cred că aveți nevoi de asta.”
În multe din orașele pe care le-a vizitat, Jean-Marc Caracci a reușit să organizeze și expoziții, circa 20 până acum. L-am întrebat de ce pozele sunt însoțite de numele orașelor, fără vreo descriere. O istorie pentru fiecare fotografie va fi scrisă neapărat, spune fotograful, doar că asta o va face un scriitor din fiecare oraș.