Protestele continua in Armenia, in capitala la Erevan, impotriva scumpirii prețului energiei electrice de catre compania ruseasca Inter RAO, companie care detine monopolul in Armenia si care este proprietara companiei nationale armenesti pentru electricitate, ENA. Centrul orasului este blocat de protestatari in ciuda caldurii din timpul zilei. Termometrele arata chiar si 35 de grade. Premierul Hovik Abrahamian a declarat astazi ca guvernul nu îşi va schimba decizia de a mari tarifele la energie, dar a anunţat ca statul va aloca o suma de bani pentru a ajuta familiile nevoiase sa isi plateasca facturile la lumina. Ministerul rus de externe a cerut Armeniei sa gaseasca „un compromis” cu protestatarii. Cum compania care ridica pretul este una ruseasca de stat, protestele de la Erevan devin, din ce in ce mai mult si proteste impotriva influentei Rusiei in regiune. Cum se ştie, intr-o miscare ce a parut multora surprinzatoare, Armenia s-a alaturat Uniunii Euro Asiatice dominata de Rusia, desi este parte a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. O convorbire cu bloggerul Ernest Vardanean despre cum vede el evenimentele de la Erevan din aceste zile. Presa din regiune vorbeste despre un „electro maidan”…
Ernest Vardanean: „În Republica Armenia, ca și în multe alte republici post-sovietice există un sistem oligarhic monopolizat, unde politicienii, deputații, miniștrii controlează mai multe ramuri ale economiei naționale și dictează aceste reguli guvernului, conducerii republicii. În cazul Armeniei, putem spune că Serzh Sargsyan personifică acest sistem vicios și faptul că protestatarii au solicitat demisia lui Serzh Sargsyan nu este doar un capriciu.”
Europa Liberă: Adică aceste proteste împotriva scumpirii curentului electric au la bază nu doar contextul economic, dar este și o răzvrătire cumva ca societății?
Ernest Vardanean: „Eu aș spune cu certitudine că este vorba de oboseala societății, de aceste neajunsuri, de aceste vicii care predomină în Republica Armenia. Pe de altă parte, este vorba de o oboseală a populației de ignoranța, neglijența conducerii republicii față de aceste probleme. Conform ultimelor informații parvenite de la Erevan, guvernului Republicii Armenia este gata să oprească procesului de scumpire a curentului electric, dar faptul că protestatarii afirmă că nu vor ceda este un lucru îngrijorător. Nu este clar unde se află limita.”
Europa Liberă: Există riscul ca aceste proteste să treacă în zona politicului, a nemulțumirilor față de activitatea politicienilor?
Ernest Vardanean: „Există riscul cu două condiții. Prima condiție: dacă guvernul și/sau președintele Republicii Armene nu vor ceda și nu vor opri procesul de scumpire. A doua condiție: dacă acest proces pur pașnic va fi cumva preluat de alte puteri, dar deocamdată nu putem vorbi despre asta.
Eu regret foarte mult că presa din Federația Rusă face aberații de proporții și minte nestingherit în cazul când este vorba despre un protest pașnic, când poliția folosește diferite instrumente de suprimare a acestor persoane pașnice, dar în același timp presa rusă afirmă că, chipurile, aceste persoane au avut cuțite. Este regretabil faptul că este vorba tocmai de presa rusească, o țară care pretinde să fie aliatul Armeniei și principala țară din cadrul Uniunii Euro asiatice, unde a aderat Armenia la 1 ianuarie. De ce presa rusă minte? Pentru că această scumpire a fost organizată de compania rusească Inter RAO, și de aceea, presa rusă condusă de Kremlin este nevoită să justifice cumva comportamentul Federației Ruse, dar asta duce la minciuni, asta duce la distorsionarea mesajului acestor proteste sociale.”