Ziua de 14 iunie i-a adus, desigur, o veste bună controversatului om de afaceri Ilan Shor. Principalul suspect în dosarele creditelor neperformante din bănci, despre care compania internaţională de investigaţie Kroll a sugerat că este şi principalul lor beneficiar, a câştigat alegerile, devenind primar la Orhei. Nemaifiind candidat implicat în alegeri, Shor şi-a pierdut însă imunitatea în faţa anchetei. Diana Răileanu s-a interesat dacă, în sensul acesta, ziua de 14 iunie i-a adus lui Shor nu numai o ştire bună, ci şi una proastă:
Proaspătul primar de Orhei, omul de afaceri Ilan Shor, îşi poate începe mandatul fără teama de a fi pus din nou în arest la domiciliu. Şi asta deoarece nu ar exista suficiente probe pentru a cere instanţei de judecată acest lucru. Cel puţin aşa reiese din declaraţia şefului Procuraturii Anticorupţie, Eduard Harunjen, pentru jurnaliştii portalului Newsmaker.md. La finele lunii mai, judecătoria Buiucani a decis eliberarea lui Ilan Shor din arest la domiciu, la o zi după înregistrarea candidaturii acestuia pentru alegerile din 14 iunie. În schimb, Ilan Shor a fost pus sub control judiciar, ceea ce înseamnă că fostul preşedinte de la Banca de Economii se va prezenta în faţa judecătorilor doar atunci când va fi citat. Instanţa nu a indicat însă durata acestei măsuri, prin urmare, primarul de Orhei este în continuare sub control judiciar. De ce nu revin procurorii la cererea anterioară? Pentru că, potrivit legislaţiei, o persoană nu poate fi arestată de două ori având la bază aceleaşi acuzaţii, a explicat procurorul Eduard Harunjen.
Ţinând cont de rezonanţa dosarului în care este cercetat Ilan Shor, comportamentul procurorilor, crede avocatul şi consilierul juridic al Centrului pentru Resurse Juridice, Ion Guzun, ridică mai multe semne de întrebare:
„Ar fi straniu ca în cazul în care este un dosar penal de rezonanţă, să nu găsească probe suplimentare într-o perioadă anumită de timp. Posibil acest lucru este legat de tactica procurorilor, dar eu cred că după ce i s-a asigurat dreptul de a alege şi de a fi ales dlui Shor sau altor persoane cărora li s-a dat voie să participe la alegeri, ar fi straniu ca procurorii să nu solicite să revină la măsurile preventive care au fost aplicate anterior”.
Ilan Shor este cercetat în dosarul creditelor neperformante în valoare de 450 de milioane de euro de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Duminică, 14 iunie, acesta a obţinut sufragiile a peste 60 la sută dintre orheienii care au ieşit la vot. Ce şanse sunt ca acesta să-şi continuie mandatul fiind în continuare anchetat în dosarul devalizării băncilor, l-am întrebat pe vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urâtu:
„Nimeni nu încurcă instanţa de judecată să ceară fie anchetarea în funcţie, fie suspendarea din funcţie până la decizia finală. Dar, e clar că este mai uşor şi mai corect ca persoana care a fost aleasă într-un anumit mod, să-şi exercite mandatul până când Procuratura sau organul de urmărire penală va dovedi în instanţă vinovăţia persoanei respective şi, ca urmare, îl vor priva de dreptul de a ocupa anumite funcţii”.
Ilan Shor nu ar fi singurul primar ales în această funcţie fiind bănuit de implicare în cazuri de corupţie. Potrivit unui top realizat de jurnaliştii săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă”, şi Serghei Filipov, actualul primar de Taraclia, a candidat pentru un nou mandat, deşi este inculpat într-un dosar penal. Situaţia este similiară şi în cazul primarului de Bălţi, Renato Usatîi, al cărui nume figurează în mai multe dosare.