La Comrat, un alegător a fost împiedicat de reprezentanţii biroului electoral să fotografieze buletinul de vot imediat ce a pus ştampila. Potrivit preşedintelui Consiliului de Circumscripţie Comrat, Valentin Cara „alegerile din Găgăuzia decurg, în linii generale, fără abateri grave”. Despre atmosfera din regiune relatează Diana Răileanu:
Datele Comisiei Electorale Centrale arată că până la orele amiezii în Autonomia Găgăuză au votat 20 la sută din locuitori, mai puţin decât în alte regiuni ale ţării. Cum poate fi explicată pasivitatea oamenilor? L-am întrebat pe directorul executiv al Centrului „Piligrim-Demo” din Găgăuzia, Mihail Sirkeli:
„Acum este caniculă şi numărul votanţilor puţin s-a micşorat, însă cred că după ora patru se va ridica prezenţa cetăţenilor la secţiilor de votare.”
Europa Liberă: Oamenii ce speră să se schimbe? Pentru ce îşi dau votul?
Mihail Sirkeli: „Noi vedem că oamenii au pentru cine vota, avem un număr de candidaţi mari în unele localităţi, dar, cu părere de rău, nu au pentru ce vota. Deci, unele partide politice, partide politice mari, iarăşi, continuă să ofere mesaje geopolitice cetăţenilor, dar alegătorii vor să audă nişte programe şi soluţii pentru rezolvarea problemelor locale: cum ar fi rezolvarea problemelor cu gunoi, rezolvarea problemelor cu apă potabilă, cu canalizarea, drumurile etc”.
Totuşi, locuitorii regiunii care au trecut de dimineaţă pe la secţiile electorale îşi pun mari speranţe în cei pentru care au votat, spune redactorul-şef al portalului Gagauzmedia.md, Vera Sîrbu. Până la această oră, susţine ziarista, nu au fost înregistrate încălcări majore:
„Alegerile se desfăşoară calm, nu au fost semnalate fraude. Până la orele amiezii au votat aproape 20 la sută dintre alegători. Din punctul meu de vedere, este o cifră mică, însă sper că mai spre seară oamenii se vor activiza şi vor ieşi la vot. Am stat de vorbă cu candidaţii la primăria oraşelor Comrat, Ceadâr-Lunga şi Vulcăneşti, cele mai importante localităţi din regiune. Majoritatea au promis bunăstare oamenilor. În ce priveşte alegătorii, aceştia spun că vor să vadă în fruntea primăriilor un gospodar. Problemele care speră ei să fie rezolvate în scurt timp sunt: reparaţia drumurilor, evacuarea deşeurilor – probleme care sunt de competenţa unui edil”.
Potrivit Asociaţiei Promo-Lex, organizaţie care are sute de observatori în toată ţară, a semnalat că în prima parte a acestei zile, la cinci secții din Autonomia Găgăuză numărul de buletine de vot e mai mic decât alegătorii incluși listele de votare.