Trecând în revistă anii de când se află Vladimir Putin la cârma Rusiei, editorialistul Nicolae Negru crede că întâi de toate mesajul de insecuritate este cel pe care îl transmite perioada sa de guvernare: „Trebuie să menţionăm războiul pe care l-a adus în Ucraina şi ameninţările pe care le-a adus pentru Republica Moldova, starea de nelinişte care domină, toate acele declaraţii de prietenie, de parteneriat strategic care s-au dovedit a fi vorbe goale. Pericolul rusesc despre care ameninţa multă lume, mult mai înainte, iată că s-a materializat.
Şi pe planul democraţiei, modul de guvernare a lui Putin, regimul pe care l-a construit într-un fel i-a inspirat la modul negativ pe mulţi lideri, inclusiv pe unii lideri din Republica Moldova care-l dădeau pe Putin drept model. Până la venirea lui Putin, cumva se crea impresia că Rusia s-a transformat într-un stat obişnuit şi nu mai prezintă pericol, dar iată cu venirea lui Putin, pericolul rusesc a devenit o realitate.”
În opinia editorialistului nu pot fi trecute cu vederea nici presiunile economice de care face uz Federaţia Rusă în raport cu ţările din vecinătate. De altfel, spune Nicolae Negru, criza din Ucraina arată că atunci când sunt consumate căile economice de presiune, este riscul să se recurgă la arme.
Regimul lui Putin, spune Veaceslav Perunov, directorul săptămânalului „SP” din Bălţi, a pus pe jar nu doar partea estică a Europei. El observă că Putin, de când a venit la putere, a tins să minimalizeze posibilele critici din partea societăţii, transformând aproape toată media de informare în una aservită puterii:
„Primul lucru pe care l-a făcut Putin, a pus mână pe sursele de informare în masă. Faptul că în Federaţia Rusă practic nu există presă liberă i-a permis să facă tot cea urmat, războiul din Cecenia, din Georgia şi iată ceea ce face acum în Crimeea şi regiunea Donbass. Dacă înainte exista doar pericolul pentru libertate de exprimare acum este şi nesiguranţa pentru securitatea personală. Alegerile nu au fost corecte, dar nici nu a avut cine să le critice, mediile libere care mai există sunt prea puţine pentru a forma o opinia corectă.
Regimul lui Putin a adus al aceea că toată lumea este parcă zombată. Se cultivă ura între oameni, nu doar faţă de europeni americani, ruşii faţă de ucraineni, dar şi faţă de cei care sunt împotriva sistemului. Pentru Moldova tot este un pericol, pentru că nu vrea Putin să lase în pace fostele republici sovietice.”
Şeful biroului ITAR-TASS din Moldova, Valeriu Dimideţchi, căruia, de asemenea i-am solicitat o opinie despre ecourile regimului Putin, remarcă faptul că spre deosebire de predecesorul său Elţin, Vladimir Putin apără cu mai multă fermitate interesele Rusiei, motiv pentru care este şi criticat, spune el:
„Această poziţie nu este pe placul Statelor Unite ale Americii, care după destrămarea URSS-ului au încercat să aibă o poziţie dominantă în lume. Dar acest lucru trebuie acceptat pentru că, în afară de Rusia, o putere economică este şi China şi alte state cu interese. Criza din Ucraina a devenit un catalizator al acestor neînţelegeri şi din păcate, Moldova este în preajma acestui conflict. Mulţi politicienii nu sunt de acord cu politica dură a Kremlinului. În opinia mea, este mai bine o asemenea poziţie dură, dar cinstită din partea lui Putin, decât decepţia promisiunilor şi speranţelor cu care trăieşte societate încă de la începutul anilor '90.”
De altfel, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin apare în cele mai recente sondaje de opinie publică drept politicianul cotat cu încrederea a peste 70% din cetăţenii moldoveni. Acesta este apreciat îndeosebi pentru mâna de fier cu care conduce Rusia şi aptitudinile sale de lider.