Un nou sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova sugerează o scădere semnificativă a încrederii în partide politice şi în politicieni. În uşoară scădere este, potrivit cercetării, şi numărul celor care văd viitorul Moldovei în Uniunea Vamală.
Un prim sondaj din acest an sugerează că numărul celor care optează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală este în uşoară scădere. Numai că, cei care renunţă la această opţiune mai degrabă completează tabăra celor care nu văd Moldova nici la est, nici la vest, decât tabăra adepţilor cursului european. Dacă în alte cercetări recente numărul susţinătorilor Uniunii Vamale depăşeau, deşi, nesemnificativ, pe cel al adepţilor UE, în proaspătul sondaj lucrurile se inversează. Pentru UE optează 37,1 la sută, faţă de 36,8 – pentru UV. Creşte numărul celor care nu vor aderarea Moldovei la niciuna din cele două uniunii, dar şi a celor care se declară nehotărâţi, categorii care întrunesc aproape 1/3 din respondenţi. Nicolae Bodean, unul din fruntașii Asociației Sociologilor şi Demografilor care o realizat sondajul spune că această stare de fapt poate fi explicată prin mai mulţi factori:
„Unul este că o parte din populaţie crede că Moldova trebuie să reuşească pe cont propriu, să nu depindă de alte forţe externe. Alt motiv este argumentat prin trecerea campaniei electorale şi scăderea informaţiei referitoare la o apropiere potenţială de Uniune Vamală şi o redistribuire a încrederii populaţiei atâta timp cât se profilează că partide pro-europene vor fi la conducere. Un alt argument este informaţia tot mai amplă referitor la faptul că Uniunea Vamală sau Uniunea Eurasiatică nu este chiar aşa cum este prezentată.”
La capitolul încredere în partide şi în politicieni, autorii sondajului, au ţinut să atragă atenţia mai cu seamă la ponderea celor care spun că nu au încredere în nimeni. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu, numărul acestora ajunge la cota de 40 la sută ceea ce este un record în ultimii ani:
„Este un indicator negativ. În ultimii ani nu am mai văzut ca patru din 10 respondenţi să spună că nu au încredere în nimeni.”
Întrebaţi pe cine l-ar vota in funcţia de şef al statului, dacă acesta ar fi ales de popor, fiecare al doilea respondent a spus că nu ar vota pentru nimeni, întrucât nu ar avea încredere în nici unul din liderii politici.
Întrucât şi anul 2015 e unul electoral, urmând să aibă loc alegerile locale, autorii sondajului au ţinut să măsoare predispoziţiile electorale ale respondenţilor. Victor Mocanu spune că doar 4 din 10 respondenţi sunt decişi să meargă la vot, iar 1/3 nu ştiu deocamdată pentru ce partid şi-ar da votul:
„Aceasta vorbeşte despre actuala situaţie politică, perioada de formare a noului guvern, a noii conduceri a legislativului a influenţat asupra determinării populaţiei de a participa la scrutinele electorale.”
Datele cercetării sugerează că şi la nivel local puterea va fi împărţită între cele cinci partide parlamentare, iar raportul de forţe va fi aproape similar cu cel din Parlament. Totuşi, la nivel de ţară PLDM ar putea acumula puţin peste voturile PSRM-ului. La nivel de municipiul Chişinău liderul incontestabil ar putea fi, potrivit sondajului, PSRM. O mică parte din respondenţi au spus că ar vota la alegerile locale pentru Partidul „Patria”, care la alegerile parlamentare a fost exclus din cursă.
Mai mulţi experţi sunt de părere însă că rezultatele privind opţiunile faţă de alegerile locale ar fi nu tocmai relevante, pentru că opinia publică mai e sub influenţa alegerilor parlamentare şi a negocierilor privind formarea unui nou guvern.